Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dosluhující Zeman a další klíčníci u klenotů: Po výstavě je uložili zpátky do Korunní komory

Aktualizováno -
25. ledna 2023
18:20
Autor: ČTK - 
25. ledna 2023
12:16

České korunovační klenoty, které si v uplynulém týdnu prohlédlo téměř 34.000 lidí, jsou znovu uloženy v Korunní komoře katedrály sv. Víta. Stejně jako před začátkem výstavy i dnes se v katedrále muselo sejít sedm klíčníků, aby dveře komory společně zamkli. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letošní osmidenní výstava se konala u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Spolu s nimi byla vystavena i lebka sv. Václava.

K odemčení a zamčení dveří od Korunní komory se musí sejít sedm držitelů klíčů, jimiž jsou prezident a premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, probošt svatovítské kapituly a pražský primátor. Pracovníci památkového odboru Hradu dnes nejprve uložili klenoty do schrán, jejich ředitel Petr Kroupa informoval také klíčníky o průzkumu klenotů, jejich dokumentaci a provedení preventivních zákroků k jejich údržbě. Krátkou modlitbu pronesl pražský arcibiskup Jan Graubner a zazněl Svatováclavský chorál.

Korunovační klenoty si přišlo do katedrály sv. Víta na Pražském hradě při současném vystavení prohlédnout 33.836 lidí. Poslední zájemci o zhlédnutí klenotů stáli ve frontě v úterý, do katedrály přišlo během dne 4451 návštěvníků. Přes 4000 lidí chodilo každý den, museli vystát několikahodinovou frontu. Zájemců bylo každý den ještě více, katedrála ale podle Hradu vyšší kapacitu nemá. Při výstavách ve Vladislavském sále byla podle Hradu kapacita asi 3000 lidí denně.

Výběrem katedrály se nyní připomínalo i první veřejné vystavení klenotů v roce 1929, umístěny byly v původní vitríně navržené architektem Josefem Gočárem. Součástí výstavy byla i vitrína s královským pláštěm s hermelínovým límcem a vitríny s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko a s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínkou nedochovaných insignií českých králů z rodu Přemyslovců.

Video  Hrad vystavuje korunovační klenoty. Místo Zemana odemykal komoru Mynář  - Blesk TV
Video se připravuje ...

lokii ( 25. ledna 2023 19:55 )

To byl velice hezky pocin pana prezidenta. Lide si tu podivanou urcite uzivali. Kdysi jsem ty klenoty videla a je to opravdu obrovsky zazitek. To je asi jedina fronta, kterou se vyplati vystat si.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa