V zimě je to obvyklé

Je normální, že v zimě míváme studené nohy a ruce. Tělo totiž zúží průtok krve v končetinách, aby udrželo teplo a cirkulaci krve v důležitějších částech těla. Nicméně pokud často trpíte ledovými končetinami i v teple, měli byste navštívit lékaře.

CO ZABÍRÁ NA PROMRZLÉ RUCE?

Mírně rozkročte nohy a rozpažte. Natažené ruce začněte rychle ohýbat v loktech směrem k hrudníku a zase narovnávat. U cviku mějte stále zpevněné paže. Zhruba po 1 až 2 minutách byste měli cítit, jak vám začnou ruce a prsty »přicházet k sobě«. Tleskejte a kmitejte prsty. Sevřete ruku v pěst, počítejte pomalu do tří a povolte.

A NA LEDOVÉ NOHY?

Postavte se rozkročmo (pokud máte lyžáky nebo pevně uvázané boty, tak si je povolte) a udělejte několik rychlých dřepů. Následně hýbejte prsty u nohou a kružte chodidly. Stoupejte si opakovaně na špičky. Zatněte prsty, počítejte pomalu do tří a roztáhněte je – opakujte.

Každá chvilka se počítá

Na zahřátí a prokrvení rukou a nohou využijte každou volnou chvilku. Cvičte při čekání na autobus, při stání ve frontě, nebo třeba během jídla.

Co rozpálí ústa i krev

Tyhle potraviny vám nerozpálí jen ústa, ale spolehlivě prohřejí i celé tělo včetně končetin. Rozšiřují totiž cévy, což zlepšuje prokrvení.

✔ zázvor ✔ skořice ✔ chilli papričky ✔ česnek ✔ pepř ✔ kurkuma ✔ křen nebo wasabi ✔ hřebíček ✔ kardamom

Myslete na pitný režim

Když je zima, máme tendenci vypít denně méně tekutin, než tělo potřebuje. Správný pitný režim je ale základ dobrého prokrvení organismu. Kromě vody můžete pít horké čaje se zázvorem, mátou nebo skořicí.

NEŽ VYJDETE VEN, PROCVIČTE SE

Rampouchům místo rukou a nohou můžete předcházet tím, že si končetiny procvičíte dřív, než vyjdete ven. Jako pomůcku si můžete vzít masážní míček (tzv. ježek), který budete chodidly rolovat tam a zpět. Míčkem si také můžete promasírovat dlaně a prsty na rukou. Nebo cvičte bez pomůcek – na rukou a na nohou opakovaně zatínejte prsty, počítejte pomalu do tří a pak je roztáhněte.

Vsaďte i na bylinky

Tělo prohřejí i bylinky jako měsíček lékařský, meduňka, bazalka, heřmánek, mateřídouška nebo máta.

 

Video
Video se připravuje ...

Při jakých teplotách raději zůstat s malým miminkem doma? Videohub

Fotogalerie
4 fotografie