Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak umírali: Smetana byl desetiletí za syfilitického chlípníka. Zabil ho ve skutečnosti úraz z dětství?

Autor: mc - 
5. února 2023
05:00

Bedřich Smetana platí za našeho patrně největšího a nejznámějšího hudebního skladatele. Jeho osud se znám i žákům základních škol - ohluchnutí bylo pro hudebníka osudem tragičtějším, než se dalo představit. Proč ale ohluchnul? A trpěl skutečně syfilitidou, jak se dlouhé roky traduje? Však kde by se onen slušný otec od rodiny nakazil... Vědci o otce „Mé vlasti“ vedou stále velice plamenné spory. Zabila Smetanu tedy pohlavní choroba nebo následky dětské nerozvážnosti?

Když byla v roce 1987 vyzvednuta rakev Bedřicha Smetany z hrobu z důvodu jeho rekonstrukce, bylo této příležitosti využito ke zkoumání jeho ostatků, na kterém se podílel tým odborníků v čele s profesorem Emanuelem Vlčkem, který za svou kariéru antropologicky zkoumal kostry celé řady známých osobností.

Vlčkův tým zjistil v ostatcích vysokou hladinu protilátek na syfilis a pro tuto nemoc hovoří i dobové záznamy patologů, kteří zkoumali Smetanovo tělo po smrti. Ze záznamů v průběhu skladatelova života se ale dozvídáme celou řadu zajímavých věcí z nichž zhruba polovina hovoří pro syfilitidu, která způsobila Smetanovu hluchotu i pozdější šílenství. Druhá polovina ovšem svědčí o jiném problému, který obhajuje specialista na obličejovou chirurgii doc. MUDr. Jiří Ramba.

Na Smetanově lebce objevil znaky hovořící pro

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.