V roce 2018 zabil vlak řidičku a těžce zranil její spolujezdkyni. „Drážní inspekce vydala po této nehodě bezpečnostní doporučení osadit přejezd závorami. Doporučení Drážní úřad poté postoupil Správě železnic (SŽ),“ uvedla mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková s tím, že realizace je právě na Správě železnic.

Zahrneme, ale nevíme, kdy postavíme

„Správa železnic zahrne po sobotní tragické nehodě do plánů na úpravy přejezd v Ostravě-Třebovicích,“ potvrdil Pavel Tesař.  O čtyři roky starém opatření od Drážního úřadu nemá podle svých slov bližší informace.

Video
Video se připravuje ...

Při železniční nehodě v Ostravě-Třebovicích zemřeli sourozenci (†2 a †12). HZS MSK

Správa železnic ale podle něj nedovede časově odhadnout, kdy k realizaci dojde! „Opatření námi vydané není sankčně vymahatelné,“ dodala Pavlína Straková. Vše je tak na libovůli nebo „až dojde řada…“

Opravy přejezdů

„Loni se podařilo zrekonstruovat 233 přejezdů, původní plán přitom počítal se 150. Do přejezdů a jejich bezpečnosti jsme investovali 3,1 miliardy korun, vůbec nejvíc v historii,“ uvedl Dušan Gavenda ze Správy železnic.

Konkrétně na trati mezi Ostravou a Opavou Správa železnic naposledy loni doplnila k výstražným světlům také závory na dvou přejezdech ve Lhotě u Opavy, které leží na silnicích 3. třídy. „Doplnění závor plánujeme do budoucna i na přejezdu na místní komunikaci v Ostravě-Třebovicích, konkrétní termín zatím ještě nebyl stanoven,“ dodal Gavenda.

Zničený život rodiny

Na přejezdu v sobotu vyhasl život holčičky (†2) a jejího brášky (†12). Jejich otec (42), který je vezl, utrpěl lehká zranění. „Z auta je prý vytáhl on, když dorazily záchranné složky, držel tu holčičku v náručí,“ vylíčila v slzách místní žena. Otec se po nehodě psychicky zhroutil.

Před nárazem vlaku stihl podle svědků z auta vyskočit. Možná měl vůz poruchu, možná zapadl v čerstvě napadaném sněhu, a muž se snažil vlak upozornit, aby zastavil… Jak k tragédii došlo, ukáže až vyšetřování.

Fotogalerie
12 fotografií