Podle předsedy senátu Jiřího Zouhara se odvolací soud s rozsudkem krajského soudu ztotožnil. Argumenty obžalovaného, že jednal v obraně, podle něj nemají žádnou oporu. Nelze také mluvit o nepřiměřeném trestu.

„V tuto chvíli je odsuzován pro čtyři úmyslné trestné činy. Původně mu byl uložen trest 40 měsíců, nyní mu hrozí sazba od pěti do 12 let vězení. Trest, který mu byl uložen, byl uložen na spodní hranici trestní sazby," uvedl předseda senátu.

 

Zaútočil při lékařské prohlídce

Incident se odehrál ve chvíli, kdy Rath zahájil vstupní lékařskou prohlídku muže, který byl obviněn z drogových deliktů a vyfasoval tři roky a čtyři měsíce v base. Vězeň popadl nůžky ze stolu sestry a chtěl expolitika bodnout do krku.

„Snažil jsem se jako doktor zrekonstruovat, co se mi muž o svém zdravotním stavu snažil říct, ale když jsem začal psát poznámky do systému, měl najednou v ruce nůžky. Reflexivně jsem vyskočil, vykryl nůžky oběma rukama, a pak už útočníka srazil příslušník Vězeňské služby,“ popsal situaci loni v srpnu Rath.

Cizinec prý byl ve stresu

Podle soudů mohl útočník Ratha vážně zranit. „Šlo o aktivní pohyb vůči poškozenému, výpad směřoval do oblasti krku, což potvrdili doktor Rath i strážný," konstatoval tehdy předseda senátu Michal Zámečník.

Hoang A. V. se hájil, že nechtěl na lékaře zaútočit. Prožíval prý stresovou situaci, před časem byl sám napaden. „Pana doktora Ratha jsem viděl poprvé, neměl jsem žádný důvod, abych jej napadl," tvrdil. Svědectví Ratha, zdravotní sestry i strážného ale svědčila o opaku. Obžalovaného zcela zpacifikovali až další přivolaní strážní.

Už dříve jel v drogách

Muž byl už dříve odsouzený za nakládání s drogami a maření úředního rozhodnutí v podobě vykázání, ve vězení si odpykává trest tři roky a čtyři měsíce. Nyní pravomocně vyfasoval souhrnný trest 6,5 let za mřížemi.. 

Někdejší středočeský hejtman si ve vězení v době svého napadení  odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Loni v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn.

Rath je zpět v Brně

V červnu mu ale odvolací pražský vrchní soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok, když ho uznal vinným v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Do vězení v Brně Rath nastoupil znovu letos 9. ledna, takřka na den přesně poté, co jej propustili.

VIDEO: Bývalý středočeský hejtman David Rath opustil vězení v Brně. (11.1.2022)

Video
Video se připravuje ...

Bývalý středočeský hejtman David Rath opustil vězení v Brně. (11.1.2022) ČTK/Blesk

Fotogalerie
11 fotografií