„Jedná se o nesmírnou tragédii,“ prohlásila předsedkyně senátu Michaela Pařízková. Soud se ale podle ní musel oprostit od emocionálního pohledu na věc a posuzovat čin striktně objektivně. Jitka R. spáchala trestný čin poprvé, projevila lítost a částečně sama nahradila škodu. Nebylo proto podle soudkyně potřeba ukládat trest v horní polovině trestní sazby. Soud se opřel také o dřívější verdikty v podobných případech. „Z těch vyplynulo, že trest byl opravdu nepřiměřeně přísný,“ uvedla Pařízková.

„Chtěla bych vrátit čas, ale to nemohu. Do smrti toho budu litovat,“ prohlásila v úterý u soudu žena. Její obhájce v odvolání uvedl, že prvoinstanční soud neposuzoval její jednání správně. Žena totiž nespáchala trestný čin úmyslně, a neměla by proto být odsouzena za obecné ohrožení.S tím však odvolací senát nesouhlasil.

Žena se po činu všem odsouzeným omluvila dopisem. Jejich právní zástupce jí však v úterý vyčetl, že jim nepřišla čelit k hlavnímu líčení a omluvit se jim osobně. Jitka R. vysvětlila že jednala na rady lékaře a advokáta. Nebyla v dobrém psychickém stavu.

Co se stalo?

Žena se v červenci 2020 posadila za volant svého mercedesu poté, co se opila po hádce s manželem. Nejprve na Vyšehradě narazila do jednoho ze zaparkovaných vozů. Poté vyjela na ulici 5. května a v rychlosti přes 150 kilometrů za hodinu těsně minula několik vozidel. Nakonec zezadu narazila do služebního vozu moravskoslezských policistů, kteří se z hlavního města vraceli domů.

Při srážce zemřel jednatřicetiletý policista, jenž seděl na zadním sedadle. Další dva členové posádky - muž a žena - skončili v nemocnici. Jitka R. po nehodě nadýchala přes dvě promile. V jejím těle byly podle znalců také stopové zbytky kokainu.

Policista, který při nehodě zemřel, měl krátce před svatbou. In memoriam byl povýšen do hodnosti praporčíka. Rodina zemřelého a jeho zranění kolegové po Jitce R. požadují celkem zhruba tři miliony korun jako odškodné. Žena jim už část peněz uhradila, zaplatila také pohledávky pojišťoven. Další část odškodného žadatelům nepravomocně přiznal soud.

Státní zastupitelství původně Jitku R. obžalovalo z usmrcení z nedbalosti, z nedbalostního těžkého ublížení na zdraví a z ohrožení pod vlivem návykové látky, za což by jí hrozilo maximálně osmileté vězení. Obvodní soud ale dospěl na základě znaleckého posudku k závěru, že by ženino počínání mohlo být kvalifikováno přísněji - jako obecné ohrožení se sazbou osm až 15 let. Proto kauzu převzal městský soud.

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozloučení s policistou Pavolem K. (31), kterého v Praze zabila zfetovaná a opilá řidička.  Michal Charbulák

Fotogalerie
42 fotografií