Čtvrť Jinonice dnes leží prakticky na rozhraní vilové zástavby a tzv. Jihozápadního města – velkolepého sídliště budovaného v 2. polovině 20. století, kde podle starosty Prahy 13 Davida Vodrážky (ODS) žije zhruba 70 tisíc obyvatel. V roce 1088, kdy byly prvně Jinonice zmiňovány v zakládací listině vyšehradské kapituly, jich však bylo podstatně méně. A neměli ani jasno o tom, jak svému domovu budou říkat.

Buto a Nino

„O původu názvu bývalé osady, později obce Jinonice, a sousedních Butovic vypráví, stejně jako je tomu v mnoha jiných případech, pověst,“ uvádí publicisté Josef a Eva Hrubešovi v knize Pražské domy vyprávějí VIII. Ona pověst se zmiňuje o dvou bratrech – Butovi a Ninovi, kteří se usadili „v kotlině uzavřené mírnými vršky, jihozápadně od Prahy. Oba tady založili osady a dá se předpokládat, že dostaly název po svých majitelích, Butovice a Ninonice.“ Až teprve časem se název zkomolil nebo upravil na „zvučnější“ Jinonice.

V těch se postupem staletí poprvé zmiňuje i existence zámku, respektive jeho historického zárodku. „Z konce 14. století se dochovala zpráva o zdejším zemanském dvoru se čtyřmi poplužími,“ stojí v knize Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a Slezsku od kolektivu historiků pod vedením Františka Holce. U dvora měla stávat také tvrz.

Příznivec krále v nelibosti císaře

Majitelem se v roce 1598 stal šlechtic Albrecht Pfefferkorn z Otopachu, jenž si později pořídil i Butovice. „Od té doby byly obě vesnice součástí jednoho panství a měly společné osudy,“ uvádí historikové. Rodině zámožného šlechtice však nabyté statky nezůstaly dlouho.

„Albrecht Pfefferkorn se zúčastnil stavovského povstání,“ uvádí Eva a Josef Škodovi. „Hned příští den po defenestraci císařských místodržících z oken Pražského hradu zvolil Stavovský sněm 24. května 1618 vládu 30 direktorů a jmenoval vojenské velitele. Mezi zvolenými direktory byl i Albrecht Pfefferkorn.“ Ten ze své pozice následně podpořil svým hlasem zvolení Fridricha Falckého za „zimního“ českého krále.

Jeden z nejznámějších portrétů Fridricha Falckého, který na Pražském hradě vládl jeden rok. Proto se mu také trošku nechvalně přezdívá Zimní král.
Autor: Robert Klejch

Štěstěna se ukázala být vrtkavou. Stavové své povstání prohráli v bitvě na Bílé hoře, Fridrich Falcký byl vyhnán z Čech a mnohým šlechticům byly za jejich zradu zabavovány majetky. Podobně dopadly i ty Pfefferkorna – byť už byl po smrti, neb zemřel roku 1619, tedy ještě před rozhodnou bitvou.

Proto byla msta císaře Ferdinanda II. poloviční. V roce 1621 byl posmrtně odsouzen ke ztrátě veškerého majetku, který zahrnoval i obě vesnice. Nejstarší Pfefferkornova dcera se sice úspěšně proti rozsudku odvolala a vsi jí zůstaly, nicméně je zakrátko prodala. Jméno renegáta Pffeferkorna však zůstalo zachováno aspoň na mapách. Pražané po něm totiž pojmenovali Albrechtův vrch v Prokopském údolí.

Přes několik dalších vlastníků se Jinonice v roce 1685 dostaly do držení knížete Ferdinanda Viléma ze Schwarzenberka. U Schwarzenberků zůstaly až do roku 1945.

Z tvrze zámek

„Ukázalo se, že tato koupě měla pro Jinonice důležitý, ba rozhodující význam. Nový majitel neprodleně započal se stavbou nového velkého komplexu hospodářských budov a zároveň na místě bývalé tvrze nechal vybudovat jednopatrový zámek,“ uvádí Škodovi. Ten podle historiků vznikl právě v místě bývalé tvrze. „V průčelí zámku byl vystavěn vjezd s barokním portálem a v jeho nadpraží byl umístěn erb tehdejšího majitele Jana Adolfa Schwarzenberka,“ poukazují Holec a spol. na portál s erbem, jenž zdobí Jinonický zámek doposud.

Developerská společnost V Invest rekonstruuje v pražských Jinonicích místní zámeček, který roky chátral. Práce probíhají ve spolupráci s památkáři. Zámeček si zachová svou historickou podobu a bude sloužit hlavně k bydlení.
Autor: Blesk:Alexandr Malachovsky

„Původní zámek je prostá obdélníková jednopatrová budova. Nad vjezdem je dřevěná věžička s hodina, v nádvorní straně pak sluneční hodiny. Celý barokní areál byl v r. 1815 i později výrazně upravován a na severu rozšířen o další dvorní křídlo,“ píší historikové. Zámek se záhy stal panským sídlem, odkud Schwarzenbergové spravovali svá četná panství poblíž Prahy – s výjimkou Jinonic a Butovic třeba také Radlice, Košíře, Zlíchov nebo část Smíchova.

Bydliště českého buditele

Do historie se Jinonický zámek zapsal ale také tím, že jednu dobu hostil známého českého básníka, jazykovědce, kněze a národního buditele Jana Antonína Puchmajera. Na zámku žil v letech 1803 až 1805, přičemž „v té době vydal první českou učebnici ruštiny Pravopis česko-ruský.“ Kromě ruštiny se dokonce jako vůbec první Čech vědecky zaobíral i romštinou. Nešlo ale o jediného slavného muže, jenž v Jinonických na zámku působil.

»Komenský« českého pivovarnictví

Koncem 18. století provozovali Schwarzenberkové na svém jinonické panství také pivovar. Příliš se jim ale nedařilo. Proto v roce 1793 zlákali Františka Ondřeje Poupěte, průkopníka českého pivovarnictví, aby v pivovaru dělal sládka. Poupě se toho úkolu chopil, ačkoliv nenašel se svými spolupracovníky a místními společnou řeč. Více mu škodili, než pomáhali.

„V měsíci máji při 9. várce, Poupětem vyrobené, stalo se (…) že lidskou zlomyslností celý var zkažen byl, pivo kvasilo více dnů, k dolívce i bába vypotřebována, ale vzdor tomu zůstalo pivo kalné, neznámé ošklivé vůně a nepitelné,“ poznamenal František Chodounský v publikaci Sládkování Františka Ondřeje Poupěte v Jinonicích. Jelikož se svým pivem ztrácel kvůli nejrůznějším pletichám a klevetám zákazníky, Schwazenberský pivovar v Jinonicíh po roce s úlevou opustil.

Král českých sládků František Ondřej Poupě žil v letech 1853-1905, část strávil v Praze, část ve Slaném, v posledních sedmi letech života pak v Brně. Je dodnes uznávanou osobností v oboru.
Autor: ČTK - Igor Zehl

Dlužno dodat, že dobře udělal. Po konci v jinonickém pivovaru totiž sepsal Umění vařit pivo fyzicko-chemicko-hospodářsky popsané, které podle mnohých předběhlo svou dobu. Jednalo v podstatě o precizní návod výroby piva, což v 18. století nebylo nic snadného. Spis je dokonce považován za vůbec první vědeckou publikaci o výrobě piva. Nadto je Poupě považován za vynálezce tzv. pivní váhy – předchůdce hustoměru, jímž se dnes kontroluje síla alkoholu v pivu. Tímto vynálezem Poupě prakticky ustálil standardizaci výroby piva v Čechách, kdy se přestalo vařit doslova od oka, ale podle měřitelných parametrů. I proto bývá přezdíván jako Jan Amos Komenský českého pivovarnictví.

V držení státu

Jak bylo řečeno, „Schwarzenberkům náležel jinonický statek až do r. 1945,“ líčí Holec a spol. Nato byl zámek zkonfiskován a stal se „majetkem Státního statku hl. m Prahy, který ho využíval jako kanceláře a provozní budovy,“ navazují Škodovi. Léta komunismu se i na vzezření zámku podepsala. Nicméně chátrající areál kulturní nemovité památky prochází v těchto dnech komplexní rekonstrukcí, která mu má navrátit jeho někdejší slávu.

Fotogalerie
53 fotografií