Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Praze úřaduje nový britský velvyslanec: Zmínil zlo na Ukrajině, pivaře či Cimrmana a umí i Ř

Aktualizováno -
23. ledna 2023
16:51
Autor: mav - 
23. ledna 2023
16:43

Velvyslanectví Spojeného království v České republice se ujal nový ambasador, Nicka Archera vystřídal Matt Field. Mezi Brity a Čechy vidí spoustu podobností, prohlašuje na videu, kterým se uvádí: A to v češtině.

„Ahoj, jsem Matt a jsem tu novej,“ říká poté, co vystoupí z tramvaje na Malostranském náměstí a dojde do „opuštěné“ ambasády v nedalekém Thunovském paláci.

„Naše země toho mají tolik společného. Vyznáváme stejné demokratické hodnoty a máme stejný smysl pro humor. Jsme národy vynálezců a podnikatelů, hudebníků, pivařů, spisovatelů a sportovců,“ pronáší s velmi slušnou výslovností, včetně ucházejícího Ř.

„Společně jsme čelili zlu během druhé světové války a nyní na Ukrajině. Je skvělé, že můžu být se svou rodinou v zemi Kafky, Zátopka, Horákové a také Járy Cimrmana,“ pokračuje Field. Mimochodem, cimrmanovskému divadlu se v Česku věnovala i dřívější ambasadorka Jan Thompsonová, jež tu coby ochotnice hrála v anglických verzích těchto her.

Field byl do června velvyslancem v Bosně a Hercegovině, za což byl k Novému roku vyznamenán Řádem britského impéria. Českou ambasádu převzal k pondělku, ovšem plně funkce se chopí, až když jeho pověřovací listiny převezme prezident České republiky. „To by mohlo proběhnout v polovině února, tedy ještě za mandátu stávajícího prezidenta Miloše Zemana,“ předpokládá ambasáda, jak Blesk Zprávám sdělil Miroslav Ledvinka z jejího tiskového oddělení.

Podobně odlehčené video natočil na rozloučenou i Nick Archer, který jeho prostřednictvím symbolicky předal klíče Fieldovi. „Znám ho, už jsme spolu pracovali a jsem si jistý, že bude fantastický, říkám svým kolegům na ambasádě, že bude skvělý a můžou být v klidu. Uvidíte brzy, je úžasný,“ vychválil svého nástupce Archer v bilančním rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Video  Nick Archer 
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 23. ledna 2023 17:27 )

na wiki

Jirik-ta ( 23. ledna 2023 17:26 )

Tak to by chtělo prověřit
Jen citace TGM. Jen věčné pravdy, kterým zdá se naše současná, ale i minulá politická scéna moc nevěří -nevěřila.
Možná věčné pravdy, kterým skoro nikdo nevěří. ale to už je asi moc odvážné tvrzení.
Masaryk o politice: "Veškerá politika, zahraniční i vnitřní, je mně prováděním a upevňováním humanity; podřizuji politiku přikázáním ethickým. Vím, že to stanovisko se někdy politikům, kteří se pokládají za velmi praktické a chytré, nelíbí; ale zkušenost, a myslím, nejen moje, dokazuje, že politika rozumná a poctivá (Havlíček!) je nejpraktičtější, nejúčinnější a nejvýnosnější. Nakonec tzv. idealisté, lidé slušní a čestní vždycky mívají pravdu a udělají pro stát, národ a lidstvo více než politikové, jak se jim říká, reální a chytří. Chytráci jsou konec konců hloupí. Pojímám politiku, jako celý život jednotlivce a společnosti, sub specie aeternitatis."
"Demokratický ideál není jen politický, je i sociální a hospodářský. Komunism odmítám. Bez individualismu, bez nadaných a vynalézavých jedinců, bez schopných vůdců, bez geniů práce pro společnost se nedá rozumně a spravedlivě organisovat."
Práci čest.

Zobrazit celou diskusi