„Část výpravy zamíří na Českou vědeckou stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse, kde stráví zhruba dva měsíce, druhá menší skupina, čítající devět lidí, bude přes dva týdny pracovat na ostrově Nelson Island,“ upřesnil šéf antarktického výzkumu Pavel Kapler.

Obě části výpravy odcestovali v pátek do Chile, odkud se přesunou letecky na ostrov Krále Jiřího. Tam se rozdělí a dále budou pokračovat samostatně.

Na pólu opraví střechu pokrývač z Jeseníků

Na stanici J. G. Mendela, která vědcům slouží již déle než 15 let, je letos plánovaná rozsáhlá oprava střechy hlavního ubytovacího objektu.

Pro zajištění těchto prací musela univerzita najít zkušeného pokrývače-izolatéra schopného pracovat v extrémních podmínkách. „Ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo na 300 zájemců, nakonec uspěl horolezec Dimitris Georgiadis,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová s tím, že řemeslník má kromě jiného dlouholeté pracovní zkušenosti pokrývače z oblasti Hrubého Jeseníku.

Ukrajinský vědec letí zkoumat lišejníky

Členem letošní výpravy je i ukrajinský vědec Anton Puhovkin, kterého Přírodovědecká fakulta MU zaměstnala v rámci podpory ukrajinských učitelů a vědců postižených válkou.

Vědec, který se specializuje na výzkum lišejníků, se loni na jaře kvůli válce nemohl vrátit na Ukrajinu. „Po roce stráveném na ukrajinské stanici na ostrově Ganlindez v Antarktidě se mu podařilo dostat až do Polska, odkud na základě předchozích kontaktů vedla jeho cesta k nám do Brna,“ uvedl Kapler.

Cílem letošní expedice je „dlouhodobé sledování počasí a prověrka stavu polárních geo- a ekosystémů, tedy tamních ledovců, dlouhodobě zmrzlé půdy a odledněného území, které by umožňovalo růst rostlin“.

VIDEO: Ernest Shackleton – britský polárník a hrdina zachránil všech 26 členů své výpravy.

Video
Video se připravuje ...

Ernest Shackleton – britský polárník a hrdina zachránil všech 26 členů své výpravy Videohub

Fotogalerie
12 fotografií