Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tanky Leopard 2 pro Ukrajinu: Co jsou zač a proč se o ně vedly takové spory

  • Autor: ČTK,swp - 
    24. 1. 2023
    18:52

    Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2, tvrdí server zpravodajského magazínu Spiegel. Poslat tyto tanky povolí i spojencům, jako je Polsko. Kancléř Olaf Scholz, který to dlouho odmítal, se ke kroku podle serveru odhodlal po měsících zvyšujícího se tlaku ze strany koaličních partnerů i zahraničních spojenců a konzultacích se Spojenými státy. Ukrajina žádala Západ o dodávky Leopardu 2 dlouho, jde o jeden z nejlepších a nejrozšířenějších tanků současnosti. 

  • 1.Co jsou tanky Leopard?

    Německé tanky Leopard, hlavně jejich modernější verze Leopard 2, patří k nejrozšířenějším a nejkvalitnějším tankům současnosti. Tank je zdaleka nejrozšířenějším neamerickým hlavním bojovým tankem států NATO a nasazuje jej i řada nečlenských západních zemí. První leopardy, jejichž výrobu dnes zajišťuje německá zbrojařská firma Krauss-Maffei Wegmann, se k jednotkám bundeswehru dostaly v roce 1965, tehdy také svojí nízkou siluetou a dalšími vlastnostmi převyšovaly americké tanky M48 a M60. Leopard 1 vnikl v počtu přes 4700 kusů, do výzbroje ho zařadily armády Austrálie, Belgie, Kanady, Turecka, Brazílie a také Řecka, od kterého například jeden exemplář získal v roce 2009 Vojenský historický ústav Praha.

    tank Leopard 1 tank Leopard 1 | cs.wikipedia.org

    Nástupnický Leopard 2 začala firma vyvíjet v 70. letech minulého století. Vyrábí se v několika verzích a první z nich byla zařazena do výstroje německé armády v roce 1979. Nejrozšířenější verzí jsou Leopard 2A4 s kolmo tvarovaným pancéřováním věže, verze 2A5 a verze 2A6. Tanky Leopard 2 disponují dělem ráže 120 mm, tank je schopen vyvinout rychlost až 72 kilometrů v hodině, pohání ho dvanáctiválcový vodou chlazený diesel s výkonem 1500 koní. Tanky se čtyřčlennou osádkou mají dojezd asi 450 kilometrů.

    Poslední a nejmodernější vyráběné verze Leopardu 2 (2A6, 2A7+) mají šípovitě tvarovaný přídavný pancíř věže spolu s řadou dalších vylepšení. Všechny modely jsou vybaveny digitálním systémem řízení palby s laserovými dálkoměry, plně stabilizovanou hlavní zbraní a kulometem ráže 7,62 mm a také pokročilým nočním viděním a sledovacím zařízením. Tank dokáže také zasáhnout pohyblivé cíle při pohybu na nerovném terénu. Pancéřování obstarává kompozit třetí generace (ušlechtilá ocel, wolframová a plastová náplň s keramickými komponenty). Nejmodernější verze je Leopard 2A7, která byla poprvé představená v roce 2010. Řadu vybavení tanků, hlavně děla, vyrábí německý zbrojařský koncern Rheinmetall.

    Video  Tank Leopard 2 A7+  - KMW
    Video se připravuje ...

  • 2.Kolik zemí má ve výzbroji tanky Leopard?

    Dosud bylo vyrobeno asi 3600 tanků Leopard 2 všech verzí. Ve výzbroji je má asi dvacítka zemí, kromě Německa dalších 13 zemí Evropy. Po Německu jich má podle údajů londýnského Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) nejvíce Řecko (353), Španělsko (327), Turecko (316), Polsko (247) a Finsko (100). Všechny tyto země jsou až na Finsko, které již podalo přihlášku, členy NATO. Německo má asi 550 těchto tanků.

    Tank Leopard 2A4 Tank Leopard 2A4 | KMW

  • 3.Kvalitní a široce k dispozici

    Ukrajinská vláda naléhá na své spojence, aby jí v Německu vyráběné leopardy poskytli z několika důvodů. Tyto tanky jsou považovány v současnosti za nejrozšířenější a nejkvalitnější. Podle údajů serveru securitymagazin.cz například nyní neexistuje kanón schopný pancéřování tanku Leopard první ranou probít.

    Důležité je také to, že tyto tanky má ve výzbroji celá řada zemí Evropy a spojenců Ukrajiny, což znamená, že by bylo možné poslat na Ukrajinu velké množství těchto tanků. S tím by souvisela i relativní snadnost oprav a logistiky, a snadnější by tak byl i výcvik Ukrajinců a dodávky náhradních dílů. Ve prospěch leopardů hovoří i jejich kvalita ve srovnání s tanky, které Ukrajina nyní má. Kyjev žádá až 300 tanků Leopard. V době hrozící ruské ofenzivy v jižní části frontové linie by případné dodávky tanků na Ukrajinu od západních zemí mohly změnit poměr sil. Celkový poměr těžké techniky zatím mluví podle Zdeňka Petráše z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany stále ve prospěch Ruska.

  • 4.Dostala Ukrajina již nějaké tanky?

    Jako první západní země oznámila nedávno dodávku asi 15 tanků na Ukrajinu Británie. Jedná se o tanky Challenger 2, které se však již 20 let nevyrábějí a podle vojenských expertů se hodí hlavně k čelnímu tankovému boji.

    Britský Challenger 2, jehož výroba byla ukončena v roce 2002 Britský Challenger 2, jehož výroba byla ukončena v roce 2002 | Cpl Paul (Jabba) Jarvis RLC, OGL

    Polsko poskytlo Kyjevu podle různých zdrojů asi 230 až 250 tanků T-72, vyrobených ještě v sovětské licenci, a asi 50 či 60 tanků PT-91 Twardy, což je polská modernizace T-72. Tyto tanky ale nejsou příliš odolné vůči moderním protitankovým zbraním a Ukrajincům do nich pomalu začíná docházet munice.

    Tanky T-72 poslala Ukrajině také Česká republika. Podle médií se jedná o více než desítku modernizovaných T-72M a několik desítek starších T-72. V listopadu bylo oznámeno, že Spojené státy a Nizozemsko společně zaplatí renovaci 90 českých tanků T-72B pro ukrajinskou armádu. Tanky T-72B modernizované v Česku  poskytlo podle odborného serveru menadefense.net Ukrajině i Maroko.

    Minulý týden uvedl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odvoláním na své zdroje z diplomatických kruhů, že Česko a Slovensko jsou zřejmě ochotny vzdát se ve prospěch Ukrajiny tanků Leopard 2, které mají podle dřívější dohody obdržet z Německa. Německo loni darovalo Česku a Slovensku tanky Leopard 2A4 náhradou za to, že tyto země předaly Kyjevu desítky kusů zbrojní techniky ze sovětské éry. Mluvčí českého ministerstva obrany Jiří Táborský ČTK sdělil, že s Českou republikou nikdo z německé strany o možném vzdání se tanků Leopard oficiálně ani neoficiálně nejednal. Slovensko informaci FAZ popřelo.

    Hovořilo se i o dodávkách amerických tanků Abrams. K dodávkám ale asi nedojde, USA argumentují tím, že tank Abrams je poháněn složitým turbínovým motorem, podobným leteckému proudovému motoru, a tak by se kvůli časté údržbě a vysoké spotřebě paliva pro boj na Ukrajině nehodil.

  • 5.Jaký je problém kolem dodávek tanků Leopard na Ukrajinu ?

    Spojenci podporující Ukrajinu se zatím neshodli na tom, zda Ukrajině poskytnout německé tanky Leopard. Poskytnutí leopardů Ukrajincům totiž podléhá souhlasu Německa, po kterém volá domácí opoziční konzervativní unie CDU/CSU a také vládní Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP). Za váhavost si kabinet sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze vysloužil kritiku zejména z Polska a pobaltských zemí, které se považují za nejvíce ohrožené možnou další ruskou agresí.

    Polsko a také Finsko již veřejně oznámily, že jsou ochotné některé své leopardy Ukrajině předat a Polsko již naznačuje, že je připraveno i k nestandardnímu postupu v případě, že nedostane německý souhlas. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v neděli řekla, že pokud by se někdo na Berlín obrátil, zda může své tanky Leopard 2 na Ukrajinu poslat, německá vláda „by se nepostavila proti“. Podotkla ovšem, že nikdo zatím s takovým dotazem nepřišel. 

    Varšava chce vybudovat menší koalici, která bude ochotná Ukrajině dodat tanky a další vybavení. Varšava podle polského premiéra jedná se zhruba 15 zeměmi, které jsou připravené dodat Kyjevu moderní tanky a techniku i bez souhlasu Berlína, napsal list Le Figaro. Polsko podle francouzského deníku chce Kyjevu poslat až 14 tanků Leopard.

Video se připravuje ...
Další videa