Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Primátor Ostravy Macura (ANO): Babiš nemůže být náš prezident!

Autor: ČTK, rum - 
23. ledna 2023
12:55

Kriticky se po nedělním duelu Babiš-Pavel na adresu svého stranického šéfa vyjádřil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). „Andrej Babiš nemůže být náš prezident,“ uvedl.

Babiš v nedělním prezidentském duelu v České televizi odpovídal na otázku, zda by Česko mělo splnit své závazky a poslat v případě napadení Polska či pobaltských států do těchto zemí například vojáky.

„Ne, určitě ne. Myslím si, že je potřeba mluvit o míru,“ prohlásil. Dodal, že chce mír, a ne válku a že by „v žádném případě neposílal naše děti a děti našich žen do války“. Až později na sociálních sítích své výroky korigoval s tím, že by závazky v případě napadení spojenecké země „pochopitelně dodržel“.

Porušení smlouvy NATO

Podle článku 5 Severoatlantické smlouvy, bude ozbrojený útok proti členské zemi v Evropě nebo Severní Americe považován za útok proti všem členům aliance. „Právě ve společném postupu tkví ochranná síla NATO a jeden prezident, natožpak populistický kandidát, nemá možnost tak podstatně a důležité dohody měnit,“ napsal na Twitteru místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Video  Druhé kolo prezidentských voleb. Jak to celé dopadne?  - Videohub
Video se připravuje ...

Stanoviska dalších členů vlády jsou totožná a ne jen jejich. Babišova slova navíc vyvolaly ostrou reakci politiků Polska i z pobaltských států.

Macura i Vondrák ho nechtějí

Vůči Babišovi se ostře vyjádřil i ostravský primátor z ANO. „Politika, nemá-li nás zavést do pekla, nesmí být vedena bez skrupulí, stylem ‚účel světí prostředky‘. A to ani v předvolební kampani. Andrej Babiš nemůže být náš prezident,“ napsal na Twitteru Macura.

„Pokud se ukáže, že včerejší vystoupení AB reprezentuje oficiální nebo většinový názor v hnutí, pak ano, červená linie byla v mém případě překročena,“ dodal primátor Macura.

Macura stejně jako hejtman moravskoslezského kraje a vlivný člen ANO Ivo Vondrák už před prvním kolem oznámil, že nebude Babiše volit.

Vondrák dokonce pro server idnes.cz nevyvrátil možnost vzniku frakce uvnitř hnutí. „ANO se hodně odklonilo od původního záměru vtáhnout do politiky osobnosti a dělat politiku pro všechny. A k tomuto bych se chtěl vrátit. Pokud v tomto v budoucnu nezískám podporu, pak bude čas odejít. Frakce je možná cesta, jak věci napravit,“ uvedl.

Prý nedorozumění

Místopředseda sněmovního branného výboru za ANO Pavel Růžička označil Babišova slova v televizní debatě za nedorozumění. Diskuse jsou podle něj vypjaté a vystupujícímu se podle něho ne vždy podaří na otázku odpovědět dobře. „Myslím, že náš pan předseda a kandidát na prezidenta otázku nepochopil dobře. On je s tím srozuměný, na Twitteru se omluvil. Nepřikládám tomu žádný význam,“ uvedl Růžička.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

yokky ( 23. ledna 2023 17:56 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­👎👎👎💩💩💩­💩💩💩💩💩💩­💩Trap­ne,ce­si nikdy nezklamou....

Jaryn19 ( 23. ledna 2023 17:11 )

Macura v únoru 2022 skončil v předsednictvu hnutí.
V komunálních volbách v roce 2022 byl opět lídrem kandidátky hnutí ANO a se ziskem 33,97 % hlasů pro hnutí ANO post zastupitele města obhájil. Dne 19. října 2022 byl po třetí zvolen primátorem města, když vítězné hnutí ANO utvořilo koalici se SPOLU (tj. ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty.

UFO1 ( 23. ledna 2023 16:46 )

Všichni,kdo jsou ve straně ANO,ve straně,kde vůdcem je člen StB by se měli stydět, opakovaně žva... O vystoupení a nevystoupit,je trapné

Tomasj ( 23. ledna 2023 16:41 )

kolik si soudruh Vondrák již za období práce pro hnutí vydělal? Miliony. Podle mne ani člen KSČ+SSM+SČSP+LM absolventi VUMLU estébáci esenbáci... nemají v politice co dělat

Gabriela Horčicová ( 23. ledna 2023 15:59 )

Souhlasím s Vámi, je mi z nich na zvracení!
Přímá volba prezidenta vyvolala tolik nenávisti!
A bohužel bude hůř!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa