Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Odporný útok na bezdomovce v Havířově zůstal nepotrestaný. Miroslav surové napadení nepřežil

Video se připravuje ...
Autor: pdc, icp, jel - 
26. ledna 2023
05:00

Dne 8. dubna roku 2005 v havířovském lesíku někdo brutálně napadl dva muže bez domova Jaroslava a Miroslava. Jeden z nich útok nepřežil, druhý skončil ve vážném stavu v nemocnici. Oba napadení utrpěli mnohočetná poranění hlavy, hrudníku i trupu, tříštivé zlomeniny i vnitřní zranění. Za surový útok dodnes nebyl nikdo potrestán.

Bezvládná těla Jaroslava a Miroslava našla kolem šesté hodiny ranní náhodná svědkyně. Muži na ni nereagovali, a tak přivolala pomoc. Pro Miroslava už bylo bohužel pozdě, Jaroslav přežil jen se štěstím. Útočník nebo útočníci zřejmě použili k bití dřevěné tyče. Pitva zavražděného prokázala, že na něj zřejmě někdo skočil, ještě když žil, a způsobil mu zlomeniny hrudníku. 

Video  Insta Crime Podcast: Odporný útok na bezdomovce v Havířově zůstal nepotrestaný  - pdc, icp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Přeživší Jaroslav byl ovšem závislý na alkoholu a z útoku si nic nepamatoval. Nebyl proto schopen vypovídat. Policie zjistila, že tentýž den došlo k napadení dalšího muže bez domova. Ten byl nalezen potlučený v příkopě, ale ani on nedokázal útočníky popsat. Vyšetřování tak zůstalo na mrtvém bodě. Jaroslav rok po incidentu zemřel, jeho smrt ovšem s napadením nesouvisela.

Naděje po 11 letech

Po jedenácti letech od surového útoku svitla kriminalistům naděje na jeho objasnění. Zjistili nové informace, které je dovedly k Petrovi a Jaroslavovi. Těm bylo v době, kdy se napadení odehrálo, teprve 21 a 23 let. 

Případ skončil u ostravského soudu. Jeden ze svědků vypověděl, že se mu obžalovaní měli přiznat, že se osudný den zdrogovali a opili a z dlouhé chvíle mlátili bezdomovce. Obžalovaným hrozil až výjimečný trest. Důkazy ale nestačily a soud oba muže zprostil viny. Případ tak zůstává dodnes nevyřešený.

Více podrobností o tomto surovém útoku, který skončil smrtí Miroslava, se dozvíte v nejnovější epizodě Insta Crime Podcastu, který moderují Tereza a Petra. Podcast vzniká jako spolupráce Blesk.cz a Insta Crime Blogu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání