Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Renátce (23) dávali lékaři jenom pár let života: Vývojově je na úrovni novorozence

Autor: jel - 
25. ledna 2023
14:01

Renátka byla po narození dva měsíce v inkubátoru a během této doby začala krvácet do mozku. Následně lékaři holčičce diagnostikovali nejtěžší formu dětské mozkové obrny. S tímto onemocněním je spjata řada dalších problémů, s nimiž se musí potýkat, například epileptické záchvaty. Dívka je celý život na vozíku, sedět dokáže jenom s pomocí opory, nemluví a vyžaduje neustálou péči. Tu jí poskytuje maminka Renata Tobyová.

Renátka s maminkou musely během života překonat mnoho těžkostí. Dívce bohužel zdravotní problémy stále přibývají. Její vývoj se zastavil na úrovni novorozence. „Neurolog jí dával jen pár let. Přesto to Renátka nevzdává a každý den bojuje o každou další hodinu života,“ uvedla maminka.

V deseti letech například měla vykloubený kyčelní kloub. „Bylo to náročné období, kdy Renátka měla tak velké bolesti, že jsem ji téměř nemohla přebalovat, krmit, koupat,“ popsala paní Tobyová s tím, že její dcera měla jít na operaci, kvůli častým nemocem se ale termín neustále posouval, až nakonec zákrok nebyl nutný. 

Několikrát však dívka musela na operaci kvůli zubům, také má oslabenou imunitu a kvůli tomu bývá často nemocná. Nejednou skončila v nemocnici kvůli zápalu plic. Téměř každé dva měsíce užívá antibiotika.

„Renátka je od narození plně odkázána na mou pomoc. Sama není schopna žádného úkonu,“ vysvětlila máma. „Vím, že mi nikdy nebude schopna říct ‚máma‘, ale svým spokojeným úsměvem mi to říká pořád,“ doplnila.

Renátce by hodně pomohly zdravotní pomůcky, které pojišťovna ovšem nehradí. Jedná se především o rehabilitační rotoped. Ten by dívce pomohl aktivovat a posílit svaly. A kvůli oslabené imunitě a častým onemocněním by Renátce také zlepšila život čistička vzduchu. Paní Tobyová proto prosí o pomoc ve sbírce. Tu najdete na crowdfundingové platformě Donio. Renátce tam může přispět každý libovolnou částkou. 

„Dejte mé dceři šanci, aby se nevzdávala a bojovala díky vašim dobrým srdcím dál,“ poprosila maminka.

Video  Rehabilitace dětem s obrnou v Sanatoriích Klimkovice velmi pomáhá. Už ji hradí stát.  - Karel Janeček
Video se připravuje ...