Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Český expert o vývoji války na Ukrajině: Chystá Rusko ofenzivu na jihu? A jak jsou na tom armády?

Autor: ČTK, swp - 
21. ledna 2023
12:20

Vše nasvědčuje tomu, že v jižní části frontové linie na Ukrajině ruská armáda připravuje ofenzivu, míní Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany. V současné době podle něj dynamika konfliktu značně stagnuje. Petráš to uvedl pro ČTK. Válka na Ukrajině trvá téměř 11 měsíců, ruská armáda do země vpadla loni 24. února.

Obě strany podle Petráše ztratily operační iniciativu v celé délce frontové linie. „Důvodem je především absence těžké mechanizované techniky, zbraní a munice, která je nezbytná k vedení efektivní manévrovací operace,“ uvedl Petráš. Asi nejvíce je nyní skloňovaná oblast Bachmutu, kde se především ze strany ruské armády vojenské operace nyní vedou formou početně malých uskupení pozemních jednotek, poukázal.

„Otázkou je, zda tento přístup způsobily ztráty na živé síle a technice, či se jedná o záměr ve smyslu změny taktiky. Vedle toho se obě strany potýkají s nedostatečnou leteckou podporou pozemních operací, což je nezbytný předpoklad k získání území a jeho kontrole. Tento nedostatek je vcelku logický při pohledu na předválečný stav a možnosti ukrajinské armády, avšak značně překvapující na straně ruské,“ podotkl Petráš.

Poměr sil na obou stranách by podle něj změnily případné dodávky tanků na Ukrajinu od západních zemí. Hovoří se především o tancích Leopard německé provenience, Abrams z USA, britských Challengerech, případně lehkých tancích AMX 10 francouzské výroby. „Ať už bude počet této techniky jakýkoliv, nelze to bohužel automaticky považovat za změnu ve vývoji konfliktu ve prospěch Ukrajiny. Celkový poměr těžké techniky jde stále ve prospěch Ruska, což je sice faktor důležitý pro vedení války, ne však rozhodující,“ uvedl Petráš.

Podle něj rozhodujícím faktorem, který může zvrátit vývoj konfliktu na jednu či druhou stranu, je úroveň vycvičenosti posádek tanků, začlenění této techniky do jednotek a především pak schopnost velení operace efektivně a koordinovaně s dalšími druhy sil zasadit tyto jednotky v bojové sestavě proti nepříteli. „Dodávky tanků ukrajinské armádě v určitém počtu je věc jedna, vycvičení v rámci posádek i v rámci bojového uskupení a jejich zasazení ve vhodnou chvíli na patřičném místě je pak věc druhá, a řekněme, z hlediska operačního umění, i daleko důležitější,“ zdůraznil Petráš.

Tankové a mechanizované jednotky samy o sobě podle Petráše mnoho nezmůžou. „Má-li být veden úspěšný boj na zemi, je nutné mít dělostřeleckou, a především leteckou podporu, ideálně s ovládnutím vzdušného prostoru nad operačním územím. Kombinace takovýchto schopností se ale Ukrajině v současné době nedostává. Ovšem identický problém má i ruská strana, a proto je dosavadní vývoj konfliktu takový, jaký je,“ zhodnotil odborník.

Vše podle Petráše nasvědčuje tomu, že se v jižní části frontové linie ruská armáda připravuje na ofenzivu, pravděpodobně s příchodem jara. Opevňovací práce a posilování pozic by podle něj nasvědčovalo tomu, že se má jednat o předpolí k následné snaze o přechod delty Dněpru a znovuzískání části území na západním břehu této řeky. „Důvodem k vedení těchto aktivit bude pravděpodobně snaha odříznout celkový přístup Ukrajiny k Černému moři a zajistit bezpečnost na anektovaném Krymu,“ míní Petráš.

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

V centrální části fronty pak budou ruské jednotky podle něj nadále usilovat o dobytí Bachmutu a získání celé oblasti pod svou kontrolu. „Byť se nejedná o strategicky významné území a jeho zisk nebude mít zásadní vliv na vývoj konfliktu, pro Rusko má toto území značný symbolický význam,“ uvedl Petráš. Mimo jiné jde o vstupní bránu na území separatistických republik.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa