Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zbytečná smrt mentálně postižené Doroty Š. (†37): Ošetřovatel ji zalehl, pacientka ústavu se udusila!

Autor: pma, inf - 
21. ledna 2023
13:41

V roce 2021 zemřela v jindřichohradeckém domově pro lidi s mentálním postižením sedmatřicetiletá pacientka Dorota Š. Na podzim loňského roku na případ upozornil týdeník Respekt. Za zabití byl tehdy odsouzen ošetřovatel Ondřej B., který byl po roce a půl za dobré chování propuštěn. Podle autora článku a předsedy sdružení Děti úplňku Petra Třešňáka není týrání lidí s mentálním postižením a náročným chováním nic neojedinělého.

Dorota Š. se narodila jako desáté až dvanácté dítě do sociálně vyloučené romské rodiny. Brzy po narození byla kvůli svému mentálnímu handicapu rodině odebrána a umístěna do ústavní péče. Už odmala byla neklidná, neposlušná a kvůli mentálnímu handicapu nedokázala vyjadřovat své pocity. Často tak křičela, vzpouzela se pečovatelům nebo se válela po zemi.

Žena byla před několika lety přemístěna do Jindřichova Hradce do centra sociálních služeb v „Domácnosti 05“. Ta byla dle novináře z Respektu Petra Třešňáka, jenž na případ prvně upozornil, určena pro osoby s náročným chováním. Dorota žila v ústavu několik let, až do začátku ledna 2021.

Pečovatel Dorotu usmrtil a nikomu nic neřekl

Během noci z 6. na 7. ledna 2021 se Dorota opakovaně probouzela, začala se vzpouzet a byla pomočená. Pečovatel na ženino probouzení zareagoval velmi agresivně. S Dorotou se měl sám zavřít do pokoje, kde ji prý chtěl „uklidnit“. Místo toho Ondřej B. pacientku zalehl, za zády jí zkroutil ruce a silně tlačil na hrudník. V důsledku toho žena upadla do bezvědomí a udusila se. „Ráno odešel, předal službu, nikomu nic neřekl,“ sdělil pro Seznam Zprávy Třešňák.

Zaměstnanec byl původně souzen za vraždu, avšak Vrchní soud v Praze to viděl jako zabití z nedbalosti a uložil Ondřeji B. tříletý nepodmíněný trest. Po roce a půl byl muž za dobré chování propuštěn na svobodu.

Změní se přístup státu k mentálně postiženým?

Podle Třešňáka se neštěstí nestalo náhodou a šlo o hlubší systémové selhání. V „Domácnosti 05“ mělo podle Respektu docházet k opakovanému týrání. Podle novináře se v Česku ne zcela vhodně pracuje s lidmi, kteří trpí mentálním postižením nebo náročným chováním. Ti by potřebovali pochopení a personál, jenž se jejich nemoci přizpůsobí a bude se s pacienty snažit navázat vztah.

Rok a půl to vypadalo, že případ smrti Doroty Š. zůstane zapomenut. Když ale novinář z týdeníku Respekt uveřejnil v listopadu 2022 článek „Kdo zabil Dorotu Š.?“, daly se věci rychle do pohybu.

6. ledna letošního roku uspořádal spolek Děti úplňku, který sdružujeme rodiny s dětmi s těžkým autismem, akci nazvanou Noc důstojnosti. Během té lidé uctili památku zesnulé pacientky a znovu upozornili na problém, k němuž v Česku dochází. Na akci vystoupila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Ta slíbila, že bude velmi brzy sestaven tým odborníků, který má vládě předložit konkrétní návrhy, jak systémově zlepšit péči o mentálně postižené pacienty.

Video  Tragický požár v ústavu sociální péče založila dívka, která sem byla umístěna omylem, nakonec spáchala sebevraždu.  - Videohub
Odemknout video

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání