Žena bydlí už 20 let v domově pro seniory v části obce Hluchová a právě zdoláváním pater po svých je pověstná. A nejenom tím. „Ona se i každou volnou chvilku prochází po chodbách,“ hlásí další seniorky.

Paní Emílie patří k těm výjimečným lidem, kteří jsou i na neuvěřitelně pokročilý věk fit. „Celý život jsem robila, robila, robila,“ přidá jako vysvětlení s tím, že za vitalitu nevděčí ani sportu ani drahým přípravkům.

Od 10 let dřela u sedláka

Babička se narodila kousek od českých hranic v polské Ustroni. Maminka jí záhy zemřela, otec si našel novou ženu a ona tak musela už od 10 let dřít u sedláka.

Právě s ním se jako služebná později přestěhovala do Třince, kde poznala svého muže a pracovala v železárnách. Má jednu dceru (65).

Nesedí s rukama v klíně

Podle sociálních pracovnic paní Emilie neumí sedět s rukama v klíně. U všeho, co se v domově tvoří, nesmí chybět a snaží se i pomáhat. I když žena špatně vidí, má vytrénovaný hmat. Takže bez problémů louská ořechy na bábovku nebo něco vyrábí.

Ráda má i společnost ostatních. A jelikož v domově nechybí nadšenci, kteří hrají na hudební nástroje, zpívá s nimi o sto šest.

VIDEO: Aloisie Goluchová z Karviné oslavila loni v dubnu 101. narozeniny. 

Video
Video se připravuje ...

Aloisie Goluchová z Karviné oslavila 101. narozeniny. Karel Janeček

Fotogalerie
5 fotografií