Podle zoologa Jiřího Sekvence z vyškovské zoologické zahrady nová vyhláška ministerstva životního prostředí podle evropské legislativy zakazuje množení nutrií. „V zoo je chováme, ale dodržujeme nařízení. Ve volné přírodě je to ale malér. Lidé, kteří je krmí, si neuvědomují, že jde o vysoce invazivní druh,“ upozornil Sekvenc.

Jak se Blesk.cz přímo na místě přesvědčil, obyvatelé Vyškova si hrozbu nekontrolovatelného množení vůbec neuvědomují. „Chodím jim sem nepravidelně přilepšit a děcka mají aspoň zážitek,“ tvrdil muž středního věku, který na břehu hlodavcům házel zelné listy.  

Vyškovská radnice o problému ví. „Právě projednáváme konkrétní opatření,“ řekl bez bližších podrobností místostarosta Roman Celý. Informovat se Vyškov může v Kuřimi, kde podobný problém řešili před dvěma roky.

Z Kuřimi už zmizely

Apelovali jsme na občany, aby nutrie přestali krmit. Na místa jejich výskytu jsme dali cedule se zákazem krmení pod hrozbou pokuty. Dnes máme klid, nutrie zmizely,“ shrnul starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

Ve hře byl i odstřel, jenže ten je v obytné zóně, což platí pro Kuřim i Vyškov, zapovězen.

Rychle se množí

Nutrie říční patří podle Mezinárodního svazu ochrany přírody mezi 100 nejhorších invazivních druhů. V příznivých podmínkách se rozmnožují několikrát za rok, přičemž rodí 4-6 mláďat v jednom vrhu.  

Pochází původně z Jižní Ameriky. Na první pohled připomíná bobra, ale pozorovatel ji bezpečně pozná podle kulatého ocasu. Dalším typickými znaky jsou oranžové tesáky a hustá srst. Soukromí chovatelé si na nutriích dlouhodobě cenili jejich maso a kožešiny.

VIDEO: Přemnožené nutrie se staly noční můrou pro radní v Kuřimi

Video
Video se připravuje ...

Přemnožené nutrie trápí jihomoravskou Kuřim Zdeněk Matyáš