Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákulisí debaty Blesku: Vysmátý Pavel, Babišův obdiv k super kníru a vzkaz pro ty, co ho nesnáší

Autor: simao, seb - 
20. ledna 2023
05:00

Před kamerami to jiskřilo, Petr Pavel s tradičním klidem odrážel kritiku Andreje Babiše a sám se pouštěl do některých výpadů, Babiš se však také nedal. Jak to vypadalo v zákulisí souboje prezidentských kandidátů ve studiu Blesku, kteří se před 2. kolem voleb poprvé utkali tváří v tvář? Došlo na úsměvné momenty, komentář ke slovům Miloše Zemana, pochvalu generálova „super kníru“ ze strany Babiše, ale také na štiplavé poznámky.

Jako první do studia Blesku na souboj titánů dorazil se značným předstihem Petr Pavel, který tentokrát potřeboval odjet opravdu včas, a to s ohledem na svůj následný přesun vlakem z Prahy do Ostravy.

„Koláček a kávu,“ hlásil Pavel při dotazu na to, co měl dnes k snídani. Po vyzkoušení nového křesla ve studiu Blesku jen žertem upozornil na to, že hrozí, že se tam člověk rozsedí a usne. Pavel měl přitom za sebou středeční výjezd do Ústí nad Labem, kde ho přišly podpořit tisíce lidí, což Pavlovi udělalo radost.

„Já jsem byl tady za rohem a dal jsem si tam nějaký croissant a cappuccino,“ hlásil Babiš poté, co posnídal v nedaleké francouzské minipekárně v Praze v Holešovicích. Pavlovi pochválil „super knír“, ale se zapnutými kamerami už následovala ostrá politická přestřelka dvou rivalů ve finále boje o Hrad.

Šéfredaktor Blesku: Střet dvou zcela odlišných světů

Hodinová debata Blesku již tak idylicky neproběhla, střetů bylo v každé z částí debaty nemálo. „Mohu podepsat, co zaznělo v debatě: Jednalo se o střet dvou zcela odlišných světů, což dokazoval takřka každý tematický blok, v rámci kterého kandidáti odpovídali na pokládané dotazy,“ hodnotí průběh debaty šéfredaktor Blesku Radek Lain.

„Musím ocenit, že oba kandidáti respektovali předem daná pravidla a že diskuze si celou dobu držela velmi vysokou úroveň. Věřím, že i toto pomůže našim čtenářům rozhodnout se, komu příští týden dají svůj hlas,“ dodává šéfredaktor.

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Jedna pozitivní věc o protivníkovi

Než však na střety během vysílání došlo, nebyla nouze ani o úsměvy. „Ano, tak pan Pavel hezky mluví, dobře se to naučil a má super knír, mně to neroste, určitě má velkou výhodu,“ říkal Babiš, když měl zmínit jednu pozitivní věc o svém protivníkovi.

„Je pracovitý,“ říkal Pavel při stejném dotazu. Stručnost však nechal stranou v momentu, kdy si prohlédl obálku aktuálního čísla časopisu Reflex, který stejně jako Blesk spadá do mediálního domu Czech News Center. Pavel přiznal, že tenhle druh humoru mu není cizí a má ho rád. „A ještě jsem tady mohl mít náušnici,“ říkal ke karikatuře prezidentských kandidátů.

Je přitom prezidentská kampaň nejdůležitějším momentem jeho života? „Já si myslím, že nejen mého, ale i celé naší země, protože v těchto volbách skutečně půjde o víc, ne jenom o to, kdo nastoupí po Miloši Zemanovi. Tady půjde o to, jestli v naší politice převáží slušnost, anebo jenom vlastní prospěch,“ řekl Blesk Zprávám už navážno Pavel.

Zákulisí debaty Blesku: Petr Pavel (19. 1. 2023) Zákulisí debaty Blesku: Petr Pavel (19. 1. 2023) | Foto Blesk - Tonda Tran

Babiš chce přesvědčit i ty, co ho nesnáší

Stejný dotaz přitom dostal i Babiš. „To bych neřekl, je to samozřejmě jiné než volby sněmovní a další, ale nejdůležitější věc v mém životě určitě ne. To jsou spíš jiné věci rodinného charakteru, ne politika,“ podotkl expremiér.

Má přitom Babiš nachystané pro další průběh kampaně nějaké eso v rukávu? „Ani ne, myslím, že ta témata jsou jasná. Je tady provládní kandidát, pan Pavel, a já kandiduju za hnutí ANO a chtěl bych oslovit všechny, kteří volili ve sněmovních volbách, ale jejich strany se nedostaly do Sněmovny. Ale já samozřejmě chci být kandidátem pro všechny, chtěl bych přesvědčit i ty, kteří mě nesnáší, že se mýlí,“ řekl Blesk Zprávám Babiš. Jak to chce udělat, to už Babiš neprozradil.

Babišovy kruhy pod očima

Co na sebe Babiš mimoděk prozradil, přitom bylo to, že i nadále poslouchá skupinu Mirai. V maskérně začal parafrázovat část písně Vedle tebe usínám, kde se zpívá: „Vedle tebe usínám a jako první ráno vidím tvý kruhy pod očima“.

Babiš se dožadoval zamaskovat právě kruhy pod očima. Přitom v létě 2022, když v TV Nova kritizoval ve vstupu z hudebního festivalu Votvírák vládu skrze jiný hit této skupiny - Když nemůžeš, tak přidej - se však kapela v čele s frontmanem Miraiem Navrátilem ohradila proti tomu, že se pro Babišovu kampaň nehodí.

Souboj titánů v Blesku: Superdebata prezidentských kandidátů před 2. kolem voleb. Na snímku expremiér Andrej Babiš (19. 1. 2023). Souboj titánů v Blesku: Superdebata prezidentských kandidátů před 2. kolem voleb. Na snímku expremiér Andrej Babiš (19. 1. 2023). | Blesk/Tonda Tran

Pavel: Zeman řekl mnoho vtipných věcí

Petr Pavel pro změnu reagoval v zákulisí natáčení duelu prezidentských kandidátů na slova Miloše Zemana z nedělního pořadu S prezidentem v Lánech, kdy dosluhující hlava státu vzkázala: „Já jsem kdysi říkal, že nejsme v Latinské Americe, aby hlavou státu byl voják.“

„Pan prezident v poslední době řekl mnoho vtipných věcí. A já tohle považuji za vtipnou věc,“ poznamenal Pavel.

Koho by volil, kdyby nekandidoval? „Buď Pavla Fischera, anebo Danuši Nerudovou,“ řekl bez váhání Pavel před natáčením duelu s Babišem. „To nemůžete ode mě chtít,“ rozesmál se Babiš, aby o chvíli později už s vážnou tváří kritizoval „vládního kandidáta Pavla“, který mluví o střetu dvou světů - toho babišovsko-zemanovského a svého.

Po skončení debaty spěchal Pavel na vlak do Ostravy, Babiš naopak se svým blízkým spolupracovníkem Vladimírem Vořechovským využili chvíle klidu, v zázemí studia si zřídili improvizovanou kancelář, občerstvili se a poté se vydali vstříc čekajícím novinářům z dalších médií.

Video  Souboj titánů: 30 vteřin Andreje Babiše  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Video  Souboj titánů: 30 vteřin Petra Pavla  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

bursik ( 20. ledna 2023 21:39 )

Pěkně vše připraveno,nikdo neznal Havla v 89 roce ani ty ostatní lumeny co mluví jak kniha bez listů.A nyní je to v režii koho?! Naši lidé budou mrznout možná i hlasovat,od 48 roku vládnou veselé dal

modrosvazak ( 20. ledna 2023 21:26 )

Stará ubohá pseudopravičácká taktika.

modrosvazak ( 20. ledna 2023 21:25 )

Je tak, Jaryna se president nic ptát nebude .

modrosvazak ( 20. ledna 2023 21:24 )

Iaké je mi Jaryna líto .

modrosvazak ( 20. ledna 2023 21:22 )

Akorát v té tvé prázdné kukani..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa