Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mendelova univerzita dojela na chyby za Nerudové: Akreditační úřad jí sebral doktorské programy!

Aktualizováno -
19. ledna 2023
17:17
Autor: ČTK - 
19. ledna 2023
13:32

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) se shodla na odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Novinářům to po jednání rady řekl šéf úřadu Robert Plaga. Rada podle něj zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty (PEF), na které se podle Plagy vyskytla pochybení, s nimiž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit. Rozhodnutí není pravomocné. Mendelova univerzita uvedla, že už pracuje na odstranění chyb a kroky k nápravě pak chce dál rozvíjet.

Bývalá rektorka univerzity a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová na twitteru uvedla, že doufá v to, že rozhodnutí úřadu školu do budoucna posílí. „Věřím, že univerzita získá institucionální akreditaci pro ekonomické obory brzy zpět a z celé věci vzejde ještě silnější,“ napsala. Možné pochybení na Mendelově univerzitě bylo v médiích jedním z hlavních témat při její kandidatuře na prezidentku. „Nejvíce mě mrzí, že ta kauza byla přifouknutá tím, že jsem kandidovala na prezidentku republiky. Místo, abychom mluvili o tom, jak se podařilo univerzitu změnit na otevřenou instituci 21. století, tak se hovořilo o těchto věcech. Navíc docházelo často k mediálním zkratkám,“ sdělila Nerudová s tím, že například bylo dění na univerzitě mylně spojováno s „rychlotituly“. Podobně se vyjádřil i předseda NAÚ Plaga.

„Je to nepravomocné rozhodnutí, je to usnesení rady, v tuto chvíli bude následovat rozhodnutí a samozřejmě opravné prostředky ze strany univerzity,“ uvedl Plaga. Na dotaz, do jaké míry měla za pochybení zodpovědnost Nerudová, Plaga řekl, že primární zodpovědnost má děkan fakulty a garanti jednotlivých oborů.

Rada NAÚ podle něj dnes potvrdila své rozhodnutí o odebrání institucionální akreditace z května loňského roku, proti kterému se univerzita loni odvolala. Navíc ale Rada NAÚ nyní rozhodla i o odebrání možnosti konat dva doktorské programy Ekonomika a management, což by se při pravomocném rozhodnutí dotklo také studentů, řekl Plaga. „Pokud by (rozhodnutí) nabylo právní moci, tak by se týkalo všech studentů (daných programů), protože v té chvíli už univerzita nemá možnost uskutečňovat studijní program a musela by řešit přechod těch studentů do jiných studijních programů,“ uvedl.

O odebrání institucionální akreditace univerzitě opětovně rozhodla rada NAÚ podle svého předsedy na základě toho, že Rada pro vnitřní hodnocení Mendelovy Univerzity nedokázala na zjištěná pochybení náležitě zareagovat. Problém na PEF byl podle Plagy v různých studijních podmínkách pro zahraniční studenty a také ve využívání zprostředkovatelských agentur. Podle Plagy se ale kauza nedá rozsahem srovnávat například s dřívější kauzou „rychlostudentů“ plzeňských práv. Už dříve zveřejněné informace uváděly, že někteří studenti doktorského studia ukončili studium za kratší dobu, než je standardní. Studium tak absolvovali za 22 až 30 měsíců.

Problém na Provozně ekonomické fakultě byl podle Plagy v různých studijních podmínkách pro zahraniční studenty a také ve využívání zprostředkovatelské agentury. Podle Plagy se ale kauza nedá rozsahem srovnávat například s dřívější kauzou „rychlostudentů“ plzeňských práv.

Univerzita vzala rozhodnutí NAÚ na vědomí, nyní čeká na písemné odůvodnění a na jeho základě rozhodne o dalším postupu. „Pokračujeme v krocích zaměřených na odstranění chyb a nejasností v průběhu zajišťování studia na kontrolovaných studijních programech. Již byly nastaveny nové, podstatně zpřísněné standardy v požadavcích na školitele, sjednoceny požadavky na studenty doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě (PEF), zpřísněny podmínky přidělování témat disertačních prací a v neposlední řadě ukončena spolupráce se zahraničními agenturami, doporučujícími ke studiu platící studenty z ciziny,“ uvedl rektor Jan Mareš. Doplnil, že děkan PEF vydal také novou vyhlášku, která upravuje a zpřehledňuje evidenci studia a plnění studijních povinností na prověřovaných studijních programech.

Mendelova univerzita je podle Plagy první českou vysokou školou, kde se úřad odebráním institucionální akreditace zabývá. Takzvanou institucionální akreditaci, tedy možnost povolování studijních programů samotnou školou, zavedla novela vysokoškolského zákona schválená v roce 2016. První školy tuto akreditaci získaly v roce 2018.

Tajemník NAÚ Jiří Smrčka loni při prvním rozhodnutí o odebrání institucionální akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů na Mendelově univerzitě ČTK řekl, že samotné odebrání institucionální akreditace se nedotkne současných studentů ani přijímání nových studentů do stávajících studijních programů.

Plaga dnes řekl, že rada mu zároveň doporučila zahájit další kontrolu na Mendelově univerzitě zaměřenou na systém řízení kvality. Kontrola by měla trvat nejméně po celou polovinu roku.

Video  Rozhovor s Danuší Nerudovou  - Videohub
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 21. ledna 2023 16:39 )

Univerzita se bude dlouho vzpamatovávat za "nečinnost" Nerudové, nejspíše dost dobře věděla, kdy vzít do zaječích. A protože dosud neuspěla v žádném svém postu, tak holt chce do politiky...no, do pětikolky se hodí, tam jo

dynaty ( 20. ledna 2023 12:00 )

lenka55 ( 20. ledna 2023 01:30 )

A ona už není ani rektorkou? A co tedy dělá? To jí někdo odvolal nebo odešla sama?

viho ( 19. ledna 2023 22:40 )

Problém je i v tom, že existuje politický tlak na výrobu co nejvíce titulovaných lidí, protože se všichni politikové ohání tím, že Česká republika má být údajně jakousi znalostní ekonomikou a lidé bez titulu jsou druhořadí. Ale skutečné odborníky hodné titulu v určitém oboru nelze vyrábět na politickou objednávku, na to musí mít ti lidé talent, motivaci a další schopnosti. Pak se to projevuje i na dotacích, kdy takoví rychloodborníci perfektně vyplní všechny formuláře žádostí o dotace a několik let z nich žijí, ale reálně nic nevymyslí a nakonec jejich podniky zkrachují. Ale to nevadí, založí si nový a požádají o další dotace... Je potřeba politicky podporovat spíše reálné výsledky, než plnění formalit a získávání zbytečných titulů.

viho ( 19. ledna 2023 22:26 )

Úroveň vysoké školy se buduje dlouho a je veřejným tajemstvím, jaká úroveň studia na Mendelově univerzitě je. Jistě i paní rektorka Nerudová o tom věděla, protože tutéž ekonomickou fakultu sama vystudovala. Je zjevné, že lidé se tam hlásili proto, že studium bylo jednoduché a dokonce sama škola na takové jednoduché studium lákala studenty přes agentury a navyšovala své kapacity a nikoli kvalitu. Takže při srovnání s tím ředitelem Českých drah je to spíše tak, že by tvrdil, že nevěděl, že do Písku nejezdí rychlovlaky a byl překvapen, když se to dozvěděl ze stížnosti cestujícího, který si myslel, že za tu vysokou cenu na přepážce musí jet snad rychlovlakem.

Zobrazit celou diskusi