Vybitá baterie

Jezdíte jen krátké trasy a za jízdy si užíváte vyhřívané sedačky, hudbu z rádia a klimatizaci? Nebo už si ani nepamatujete, kdy jste baterii v autě měnili? Pak si možná zaděláváte na problém s baterií, který chladné počasí ještě víc prohloubí. Studený start po ránu je pro baterii náročný a vybitá baterie je díky tomu jednou z nejčastějších příčin, proč auto v zimě nestartuje.

PROJEVY: Startér se roztočí, ale slabě, a motor nenaskočí. Kontrolky svítí, nebo jen matně žhnou, může zlobit i centrální zamykání.

ŘEŠENÍ: Pomůže odnést baterii do tepla a dobít. Pokud na to nemáte čas, nejrychlejší je zkusit auto nastartovat pomocí startovacích kabelů a dobít baterii delší jízdou s vypnutými spotřebiči.

Voda v nádrži

Tankovali jste v době drahých paliv jen nejnutnější množství a nádrž byla většinu času prázdná? V zimě je to hazard. Vlivem nízkých teplot totiž může na stěnách nádrže kondenzovat vzdušná vlhkost. A když zmrzne, může ucpat vedení.

PROJEVY: auto nestartuje, startér točí, světla svítí.

ŘEŠENÍ: problém vyřeší jen v servisu. Prevencí je jezdit v zimě raději s plnou nádrží. Některá aditiva umožňují vodu z nádrže odstranit.

Stará nafta

V Česku mají čerpací stanice povinnost v zimě prodávat jen tzv. zimní naftu. Tedy takovou, která teče i při až –20 °C. Auta, která jezdí jen výjimečně, ale mohou mít v nádrži ještě letní verzi, u které již při –7 °C vznikají krystalky parafinu, který ucpe filtr a nafta přestane téct.

PROJEVY: auto špatně startuje, škube, škytá, až se zastaví.

ŘEŠENÍ: do nádrže nalijte zimní aditivum a dotankujte zimní naftu.

Pozor na spotřebiče

Čím modernější vůz, tím více spotřebičů v něm. A tím více žroutů elektřiny, i když auto stojí. Podle zjištění německého autoklubu ADAC se u aut se zavřenými dveřmi většina spotřebičů automaticky vypíná po zhruba 30 minutách stání a odběr proudu je tak slabý, že běžnou baterii vyždímá až po 2 až 12 měsících. Stačí ale nechat otevřené dveře a po 5 dnech je baterie u některých vozů prázdná. Zapomenuté parkovací světlo může plně nabitou baterii vyprázdnit už za 1 den.

 

Video
Video se připravuje ...

Drsné video: Cizinec v Kuřimi hledal v kolejišti cigarety a přehlédl rychlík. Policie ČR