Příběh se začal odvíjet před třemi lety. Františka Havlíka (74) vezl z nemocnice v Plzni domů do Chlumčan řidič převozové sanitky Václav H. (46).

„Zjistil, že František bydlí sám, s příbuznými není v kontaktu a dceru má v USA. Nabídl se, že mu bude chodit převazovat nemocnou nohu, druhou už měl amputovanou,“ popsala Blesk.cz Dana Jílková (51), bývalá přítelkyně saniťáka. Do Chlumčan za ním občas jezdila.

Měl platební kartu

Václav H. se další rok k invalidovi nastěhoval. František však přišel i o druhou končetinu. „Jednou jsem zjistila, že Vašek má Františkovu platební kartu. Řekl mi, že má dovoleno vybírat 15 tisíc a ať se o to nestarám,“ líčila Jílková. Nějak se jí to nezdálo. „Vašek měl pořád peníze, a přitom v tu dobu ztratil práci,“ popsala.

Havlík, který dělal montéra a jezdil po světě, má penzi 26 tisíc a dalších 12 800 tisíc příspěvek na mobilitu. Byl tak »dobrým zdrojem«.

Soužití se saniťákem Václavem H. si invalida představoval asi trochu jinak. „Někdy se stalo, že Vašek ráno připravil jídlo do krabičky. Kočka ho shodila a František byl celý den o hladu. Navíc byl v jedné pleně, výměny se dočkal až večer, kdy se Vašek vrátil z práce. Potřeboval ji ale měnit aspoň čtyřikrát denně,“ popsala Jílková.

Statisíce fuč

Vše vyvrcholilo v minulých dnech. Invalida chtěl znát zůstatek na kontě. Jílková ho tak vzala do banky v Přešticích. Tam zažil šok. „Rozplakal jsem se. Měl jsem našetřeno 400 tisíc korun, a zbylo mi tam 17 tisíc. Já Vaškovi věřil, a on mě takhle obral,“ řekl.

Z banky jeli hned na policii. „Přijali jsme oznámení, na jehož základě jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěra. Případem se zabývají kriminalisté,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Kriminalisté invalidovi Františkovi také doporučili, aby se do domu, kde s ním žije »kamarád«, do ukončení vyšetřování nevracel. Narychlo se proto pro něj hledalo bydlení.

Nabídla mu pokoj

Františku Havlíkovi na čas poskytla azyl kamarádka Dany Jílkové Blanka Bočková (47) z Petrovic na Klatovsku. „Máme doma pokoj s velkou televizí, kde jsme ho uložili. Vařila jsem mu, přebalovala ho. S dcerou ale brzy půjdeme pracovat do Německa, tak jsme hledaly, kdo by se ho ujal,“ řekla Bočková.

Domluvila se s vrchní sestrou Centra pro seniory Clementas na Klatovsku, kde se invalidy ujali.

VIDEO: Dvojice neslyšících zlodějů okradla neslyšící seniorku o životní úspory.

Video
Video se připravuje ...

Dvojice neslyšících zlodějů okradla neslyšící seniorku o životní úspory. Policie ČR

Fotogalerie
13 fotografií