Nejintenzivněji sněžilo do dnešního rána na severovýchodě Středočeského a v západní polovině Libereckého kraje, kde napadlo i kolem deseti centimetrů většinou mokrého a těžkého sněhu.

Aktuální počasí sledujte na radaru Blesku

„Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování apod.,“ upozorňovali meteorologové.

„Rušíme výstrahu před novou sněhovou pokrývkou kromě severu Čech, kde v následujících hodinách připadne dalších dva až šest centimetrů. Na ostatním území bude sněžit jen ojediněle, zejména na východě ČR nebo v severozápadních Čechách, kde připadne dalších nula až tři centimetry, na horách až pět centimetrů,“ uvedli meteorologové.

Do konce týdne očekávají meteorologové celonoční mrazy. „Další intenzivnější sněžení by mělo přijít v sobotu. Množství sněhu upřesníme v předpovědi,“ uvedl ČHMÚ na twitteru.

Noc na čtvrtek už bude na celém území mrazivá, ale sněhové přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle. Bude polojasno, přechodně oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Po ránu pozor na ojediněle mrznoucí mlhy. Místy se mohou tvořit zmrazky nebo náledí. Ranní teploty -1 až -7 °C.

„Další sněžení přinese víkend – zejména pak sobota – vydatněji by mělo sněžit zejména na horách, tam se budou tvořit i sněhové jazyky,“ upozorňuje i meteoroložka Dagmar Honsová.

Až 10 cm sněhu v Libereckém kraji

V Libereckém kraji napadlo do rána až deset cm sněhu a sněžení neustává, silničáři radí opatrnost. Problémy jsou i na hlavním tahu z Liberce na Prahu.

Největší problémy jsou na hlavní silnici 35 od Turnova směrem na Hodkovice nad Mohelkou a dál směrem k Rádelskému mlýnu. Dopravu tam komplikuji kamiony, které uvízly na sněhu ve stoupáních a tvoří se tam kolony. Sníh leží na většině hlavních tahů, výrazně méně je ho ale v horách, například silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska tak zůstává i pro kamiony průjezdná. Pozor by si ale měli dát řidiči kamionů ve stoupáních.

Nehody řeší v souvislosti se sněžením policisté po celém kraji. U Hrádku nad Nisou na Liberecku se ráno autobus střetl se sypačem, nehoda se ale obešla bez zraněn.

Nehody na Vysočině

Silnice na Vysočině jsou s opatrností sjízdné. Od úterního večera napadlo několik centimetrů mokrého sněhu. Sněžit začalo na jihozápadě kraje už v úterý večer, postupně sněžilo v celém kraji. Silničáři měli přes 130 výjezdů.

Podle silničářů napadly asi tři centimetry sněhu, většinou vyjížděly do terénu sypače, na Žďársku sníh odstraňovalo několik radliček. Hasiči museli v noci zasahovat kvůli vyproštění dodávky sjeté do příkopu ve Velkém Meziříčí. Podle informací na webu policie havarovalo i auto na dálnici D1 u Měřína.

Sypače v akci i na jihu Čech

Silničáři na jihu Čech přes noc odklízeli sníh všude po kraji, vyjelo 145 sypačů. Napadlo rovněž kolem tří centimetrů sněhu. ČTK to dnes řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Miriam Matějková. V kraji budou dnes nejvyšší teploty od jednoho do čtyř stupňů Celsia, ojediněle bude sněžit.

„Jezdili jsme přibližně od půlnoci, jezdíme doteď. Venku jsme měli 145 sypačů a sedm traktorových radlic. Všechny silnice jsou uklizené a sjízdné,“ řekla dispečerka. Nejvíc práce měli silničáři na Prachaticku, Písecku, Strakonicku, dále u Tábora a na Jindřichohradecku.

Kolony na D10

Na silnicích nižších tříd ve středních Čechách může být i po průjezdu sypačů rozbředlý sníh. Provoz na dálnici D10 u Mladé Boleslavi kvůli vrstvě nového sněhu kolem 6:00 zkomplikovaly kolony, potíže měly především nákladní vozy.

Také ve středních Čechách v noci vyjela do terénu veškerá technika. Někteří středočeští silničáři vyjeli odstraňovat sníh už před půlnocí, další se následně přidali podle toho, jak sněžení přes region postupovalo, tedy od Benešovska přes Kutnohorsko a na Mladoboleslavsko. „Dochází k dočišťování křižovatek,“ uvedl Petr Holan z dispečinku krajských silničářů.

Auto narazilo do domu

Nebezpečí námrazy hrozí ve vyšších polohách v Krušných horách. Policisté řeší v regionu několik nehod.

Dálnice D8 a silnice I. třídy jsou po chemickém ošetření mokré. Sníh je ještě na silnicích III. třídy a leží také na chodnících. Viditelnost je vlivem srážek snížená.

Nehodu policisté řeší ve Starých Křečanech na Děčínsku, kde osobní auto narazilo do domu. V Děčíně se srazilo osobní a nákladní auto v ulici Saská, která je nyní neprůjezdná. Dvě osobní vozidla se střetla v Teplicích.

Královéhradecký kraj: Na D11 rozbředlý sníh

V Královéhradeckém kraji v noci do dnešního rána sněžilo. Následně sněžení většinou přešlo do deště se sněhem. Při srážce osobního auta s kamionem u Nového Města na Hradecku po 04:00 zemřela řidička osobního auta. Odpoledne byly hlavní silnice v kraji většinou mokré, uvedli silničáři a policie.

Energetici ráno kvůli silnému sněžení evidovali poruchu na vedení vysokého napětí na Rychovsku. V lokalitách Kostelce nad Orlicí, Synkova a Tutlek se ocitlo zhruba 700 domácností bez elektřiny.

Smrtelná nehoda ve sněhu v Královéhradeckém kraji (18.1.2022)
Autor: HZS Královéhradeckého kraje

Pozor si dopoledne museli dát řidiči na silnici I/16 v obcích Ohařice, Dolní Lochov, Holín a Ohaveč na Jičínsku. Silnici tam pokryla ledovka a tvořily se kolony. U Sobotky na Jičínsku na silnici druhé třídy 281 na zasněžené silnici ráno uvázlo osobní auto. Stejnou silnici u Mladějova ráno zablokoval spadlý strom. Také u Holohlav na Hradecku se srazily osobní a nákladní auto.

Až 7 cm sněhu na Jesenicku

Na sever Olomouckého kraje se v noci na dnešek vrátila zima, podle správců silnic napadlo v nejvyšších polohách Jesenicka až sedm centimetrů sněhu, sněžilo i na Šumpersku a ve vyšších polohách Olomoucka.

„Sněhové srážky přišly po 02:00, zasáhly celé území okresu. Momentálně v Jeseníku sněžení ustává, podle radaru na Javornicku stále sněží. Na Zlatohorsku napadlo podle kolegy až sedm centimetrů sněhu, ve vyšších polohách to bylo v průměru pět centimetrů, v nižších do dvou centimetrů,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenických silničářů.

Video
Video se připravuje ...

Prosincová kalamita na jižní Moravě. Vánoce ale byly na blátě Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
37 fotografií