Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Fialova vláda uhájila důvěru! Po dvou dnech dohad o hříších. Babiš hlasovat nepřišel

Autor: vja, for, ČTK, simao - 
19. ledna 2023
00:15

Podruhé v tomto volebním období se opoziční ANO pokusilo o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování mělo podle řady koaličních politiků za cíl především zviditelnění Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Jednání trvalo dva dny, došlo během něj na řadu bizarních situací, třeba na vysílání vzkazů morseovkou. Nakonec se ale Fialově vládě podařilo důvěru uhájit. Pro vyslovení nedůvěry bylo 81 poslanců, proti 102. Babiš hlasovat nepřišel.

Jednání o nedůvěře vládě (leden 2023)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
0:21
19. 1. 2023

Vážení čtenáři, zpravodajství Sněmovny tímto končí. Přejeme vám dobrou noc. 

0:21
19. 1. 2023

„81 (hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě - pozn. red.) je fakt málo, sorry,“ reagoval na výsledek poslanec ODS Marek Benda. 

0:20
19. 1. 2023

„Byl bych bláhový, kdybych od vás čekal sebereflexi,“ prohlásil premiér Petr Fiala. „S občany prohráváte vy a o dost,“ dodal. 

0:19
19. 1. 2023

„Tož demokratické strany bychom tady měli, jenom v nich chybí ti demokrati. Mylím si, že jste to ukázali. 10 hodin času jste tady mluvili aniž byste nás pustili ke slovu. Jste jako ty tři opičky, které si zakrývají uši, ústa i oči," prohlásila po výsledku hlasování o nedůvěře vlády Alena Schillerová (ANO). 

Vláda podle ní chce, aby si lidé zakrývali před tím, jak se jim po jejím vládnutím žije. „Nás ale neumlčíte,“ řekla. Dodala, že kampaň Babišovi udělala vláda. 

0:16
19. 1. 2023
!

Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 81 poslankyň a poslanců, proti vyslovení hlasovalo 102 poslankyň a poslanců. Poslanecká sněmovna návrh na vyslovení nedůvěry vlády nepřijala.

0:02
19. 1. 2023

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) se ve Sněmovně posilnil nápojem z termosky. 

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Martin Kupka a Martin Baxa (ODS) Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Martin Kupka a Martin Baxa (ODS)
23:59
18. 1. 2023
!

Opozici se ve Sněmovně ani na druhý pokus nepodařilo svrhnout koaliční vládu Petra Fialy (ODS), píše ČTK. 15 minut nyní zabere ověřování výsledků hlasování, do té doby ve Sněmovně následuje přestávka. 

23:56
18. 1. 2023

Tatranku si v pozdních hodinách ve Sněmovně dopřál ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Martin Kupka (ODS), ministr dopravy Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Martin Kupka (ODS), ministr dopravy Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Martin Kupka (ODS), ministr dopravy Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Ministr dopravy Martin Kupka, uprostřed ministr kultury Martin BAxa (ODS)
23:56
18. 1. 2023

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová vyzvala Andreje Babiše, aby se vyjádřil k hlasování o nedůvěře vlády. Babiš se ale nakonec nedostavil ani k hlasování, byl omluven. Ozval se potlesk. 

23:38
18. 1. 2023

Sněmovna se k druhému hlasování o nedůvěře Fialově vládě dostala po více než 25 hodinách debat. Loni v září poslancům obdobná diskuse trvala 22 hodin.

23:28
18. 1. 2023

Vystoupil poslanec Patrik Nacher (ANO), zatímco ve Sněmovně to mezi poslanci šumí a byli několikrát vyzváni ke klidu. Podle Nachera neměli poslanci ANO kdy jindy hlasování o nedůvěře udělat, v prosinci by byli kritizovaní kvůli předsednictví a v lednu kvůli 1. kolu prezidentských voleb.„ 

„Tolik ke kňů a fňů, vy jste to dělali taky,“ uvedl. A to prý od obstrukcí přes snahu o zařazení mimořádných bodů mimořádné schůze a podobně. „Naplnili jste přesně to, co jste kritizovali na předchozí vládě,“ pokračoval Nacher. 

Vytkl nynější koalici, že jako opozice si v minulém funkčním období Sněmovny stěžovala na válcování provládním táborem. „Budete měnit programové prohlášení, protože nejste schopni splnit, co jste slíbili,“ uvedl. Vyzval kabinet, aby poté předstoupil před Sněmovnu s opětovnou žádostí o vyslovení důvěry, k němuž je třeba nejméně 101 hlasů poslanců.

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Patrik Nacher s Alenou Schillerovou (ANO)
23:12
18. 1. 2023

Poslanec za ANO Ivo Vondrák nevystoupil. V minulých dnech se v médiích objevily zprávy, že Vondrák z ANO možná odejde a ve 2. kole prezidentských voleb zvolí Petra Pavla. Hlas šéfovi ANO Babišovi nehodil ani v prvním kole. 

Není to poprvé, co se Vondrák svému předsedovi spíše stranil, na rozdíl od zbylých členů hnutí, kteří spíše za Babišem stojí. Už v říjnu loňského roku například podotkl, že by měl Babiš do voleb jít jako nadstranický kandidát a vzdát se funkce šéfa ANO. Dodal tehdy, že mu vadí, že důležitá rozhodnutí v hnutí dělají jen tři lidé. 

Poté vystoupil Radek Koten (SPD), který citoval vulgarismy protkaný proslov anglického politika 17. století Olivera Cromwella při rozpuštění tehdejšího parlamentu. „Seberte si své saky paky a zavřete za sebou dveře,“ uzavřel své vystoupení Koten.

Volby 2021: Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák před volebním štábem hnutí ANO na pražském Chodově (9. 10. 2021)
23:09
18. 1. 2023

Oldřich Černý (SPD) se rozhodl svůj projev zkrátit na doporučení obyvatelům: „Netopit, nesvítit, nejezdit, nestavět, nevařit, nenadávat, nekritizovat, nestávkovat, nemarodit ,neúnavně pracovat,našetřit si na důchod a v neposlední řadě nemyslet," sdělil. 

23:07
18. 1. 2023

Poslanec Farhan Kamal (ANO) byl potěšen Válkovou zprávou, že „jen šílenec zdravotník by řekl, že chce méně peněz. Bezesporu každá koruna ve zdravotnictví je dobrá.“ prý něco takového od vlády slyšel poprvé, protože právě vláda 14 miliard zdravotnictví sebrala, prohlásil. 

Nedostatek léků se prý neřeší za 5 minut 12, ale po 12. Dále nechápe snížení počtu zaměstnanců hygienických stanic. „Léta byly hygienické stanice na okraji politických zájmů,“ řekl, což se prý během pandemie vymklo. Boj s pandemií podle něj ještě není u konce. 

Vládu označil za chaotickou, prý neví, co chce. Obvinil ji z nezájmu o běžné občany. 

22:58
18. 1. 2023

Igor Hendrych (ANO) promluvil o vysokém počtu lidí ve věznicích. Největší problém shledává v oblasti sociálního začleňování po výkonu trestu. To znamená, že zanechá trestné činnosti a bude žít jako běžný občan. V ČR se podle něj po Sametové revoluce téměř nic nezměnilo. 

22:53
18. 1. 2023

„Už podruhé jsme svědky zvláštního představení, kdy přijde opozice s kritikou a uslyší výčet úspěchů při budování vyššího stádia liberální demokracie. Na druhou stranu se ukazuje, že vláda postupuje tak, že by si zasloužila zápis do Guinnessovy knihy rekordů za to, jak dokáže zadlužovat ČR, jakým způsobem dokáže snižovat životní úroveň svých občanů a naopak nedokáže čelit problémům,“ řekl poslanec SPD Jaroslav Bašta, který během posledních týdnů kandidoval na prezidenta ČR.

Současný stav mu prý připomíná 90. léta a velkou privatizaci, tzv. „kinder management“. Vysvětlil, že do firem určených k privatizaci byli dosazováni lidé, jejichž úkolem bylo podnik co nejvíc zadlužit, zneschopnit, aby pak byl co nejlaciněji prodán. „Některé tendence můžeme vidět i teď," řekl Bašta.

Svůj projev zakončil tím, že všechny vlády, které se za posledních 30 let republiky chovaly jako ta současná, skončily dřív než před koncem jejich období. Je pro demisi současné vlády. 

22:46
18. 1. 2023

Vystupuje někdejší kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta (SPD). 

22:46
18. 1. 2023

Podle Romana Kubíčka (ANO) může v těchto měsících dojít k prvním odpojení od energií kvůli vyúčtování nedoplatků. 

22:23
18. 1. 2023

Hovoří další poslanec SPD Vladimír Zlínský. Zlínský se ve svém vystoupení věnoval převážně umělé inteligenci, kterou je možné využít k pozitivním cílům, ale také zneužít k manipulaci celku. Současná vláda pod vlivem progresivistické Evropské unie "jede na steroidech" maximální digitalizace, a proto bude hlasovat pro vyjádření nedůvěry.

22:22
18. 1. 2023

Karla Maříková (SPD) se během kritiky ministryně obrany Jany Černochové (ODS) přeřekla. Maříková promluvla o "ruských raketách, které dopadly na polské území" (15. listopadu - pozn. red), přičemž Černochová se tehdy uchýlila k unáhleným výrokům, místo aby počkala na vyšetření události. Střely ruské výroby ale podle všeho odpálila ukrajinská protivzdušní obrana.

21:57
18. 1. 2023

U pultu se ujala slova Karla Maříková (SPD). „Vážené kolegyně, kolegové, nevážená vládo,“ začala s tím, že SPD chtělo nedůvěru vyvolat už v prosinci, podle ANO to ale nebylo na pořadu dne. Uvedla, že možná i v řadách vlády se najde někdo, komu je líto hladovějícího starého člověka nebo matky samoživitelky. 

„Řada seniorů jí jen čínské polévky,“ uvedla s dodatkem, že někteří z nich svítí doma pouze baterkou. „Co mají dělat, když si potřebují koupit boty - mají chodit bosi jako dřív sedláci?“

Promluvila o „cedníku proti drahotě“. „Tak jako silničáře každý rok zaskočí sníh, tak Fialu zaskočila energetická krize,“ řekla. 

21:43
18. 1. 2023

Sněmovna dnes jedná o návrhu opozičního hnutí ANO o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) zatím přes deset hodin. Večer dostali prostor zejména opoziční řečníci, kteří se zaměřují hlavně na činnost jednotlivých ministrů. Už odpoledne dolní komora rozhodla na základě dohody předsedů klubů o tom, že jednací den se může protáhnout i přes půlnoc.

K pokračování běžné diskuse se poslanci dostali po 16:00. Před tím se podobně jako v úterý přes den střídali u řečniště především členové kabinetu. Na jejich vystoupení pak krátce reagovali opoziční zákonodárci. Vystoupit aktuálně chtějí ještě dvě desítky poslanců.

21:36
18. 1. 2023

Poslanec ANO Hubert Lang (ANO) pronesl část svého dnešního vystoupení ve Sněmovně k vyslovení nedůvěry vládě v Morseově abecedě. Předsedající Jan Skopeček (ODS) pak nabádal zákonodárce k zachování důstojnosti.

Lang nejprve uvedl, že zaznamenal, že ve Sněmovně někdo zpíval. Rozhodl se proto, jak řekl, vyslat koaliční vládě Petra Fialy (ODS) „jasný signál“ v Morseově abecedě. „Myslím si, že na úřadu vlády to pan premiér určitě zachytí, a když opravdu pochopí, že je to špatně, co se tady děje, tak třeba sám podá demisi a tím tady nemusíme být a bude to vyřešeno,“ podotkl opoziční poslanec.

Následně se Langův projev skládal asi po tři minuty ze střídání slov „tečka“ a „čárka“. „Vládo pětikoalice a pane premiére Fialo, prosím, pro dobro České republiky, odstupte. Děkuji,“ tlumočil následně poslanec tuto řeč. Místopředseda Sněmovny Skopeček pak zákonodárce žádal, aby se snažili zachovávat důstojnost. „Tři vykřičníky, pane poslanče,“ dodal.

21:29
18. 1. 2023

U pultu stále mluví Hubert Lang (ANO). Je u hříchu číslo 5, týká se to KDU-ČSL. Volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021, kdy koalice SPOLU předčila ANO, přirovnal k zápasu v ringu, kdy prý proti silnému soupeři nastoupí tři trpaslíci, pak přijde jeden tříčtvrteční protivník a zasadí unavenému silnému soupeři zásadní ránu. Silným soupeřem má být ANO. Promluvil o kandidátovi na ministra Hladíkovi, kterého odmítl jmenovat do funkce prezident Zeman. 

„Lidé nám píše, jaktože tento člověk se stal náměstkem na ministerstvu životního prostředí,“ řekl Lang. Následně se přesunul k hříchu číslo 7, který se opět týkal Víta Rakušana. 

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023. Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023. Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023. Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023.
21:12
18. 1. 2023

Hubert Lang (ANO) je u hříchu Víta Rakušana číslo 3. Stejně jako mnozí před ním promluvil o vyvěšení plakátu mrtvého Putina na ministerstvo vnitra 28. října minulého roku. Řekl, že by pochopil, kdyby to udělal "zdivočelý aktivista", ale ne ministr vnitra ve věku Víta Rakušana. Měl by to prý zaplatit ze svého. 

Pak Lang promluvil o migrační vlně z Ukrajině, prý varoval, že kromě matek budou přicházet i lidé s "kriminálně závadnou minulostí" včetně převaděčů nelegálních migrantů. Uvedl k tomu dokument s názvem "Překvapivá čísla". Mezi převaděči jsou Ukrajinci, pak Syřané či Gruzínci, řekl. 

Babišova Inflace ( 20. ledna 2023 08:29 )

Skála je RSDr. tedy Rozhodnutím Strany Doktor.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:31 )

Ono o nic stejně nejde. Vyhraje Pavel. Babišovi už moc hlasů nepřibude oproti prvnímu kolu. Takže jaksi ...... atd.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:24 )

on snad jede grátis

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:29 )

jo soudruhu , tady sranda končí.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:28 )

ono je to vůbec kvalitní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa