Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Roman Vojtek: Budu nejstarší youtuber v České republice

17. ledna 2023 | 06:00

Herec Roman Vojtek oslavil padesátiny a rozhodl se více se věnovat rodině a nebýt takový workoholik. Nabídku vrátit se na chvíli do seriálu Ulice ale neodmítl, stejně tak roli v novém dobovém seriálu Zlatá labuť, takže se s ním budete moct vídat každý týden na televizních obrazovkách. K narozeninám si prý nadělil dárek a stal se z něho youtuber!

Romane, co o vaší postavě Hynka z Ulice všechno víme?

Hynek je veskrze kladná postava. Začínal jako trenér ve fitku a zároveň učitel tělocviku na místní škole. Tam se dal po čase dohromady se svou studentkou Gábinou Pumrovou. Nakonec to přerostlo v seriózní vztah a především ve společné dítě. Chvíli tvořili pár, ale nakonec vstoupil Gábině do života nový krásný a mladý muž. Gábina se zamilovala a Hynka opustila. Od té doby jsou od sebe. Mezitím se Hynek oženil a s novou partnerkou má ještě jednoho syna.

A co Hynka čeká v nadcházející sezoně?

Hynek s Gábinou mají poměrně korektní vztah, ale společná výchova syna s sebou občas přinese témata, která spolu musí bývalí partneři vyřešit. Navíc Šimon, který je právě v pubertě, to rodičům úplně neusnadňuje. V nadcházející sezoně těch témat k řešení bude víc, a tak logicky vyvstane otázka, jestli by se neměly Šímovi v rámci výchovy trochu přitáhnout otěže a jestli by na něj neměl více dohlížet právě Hynek.

Podívejte se na video s Romanem a jeho rodinou:

Video se připravuje ...
Roman Vojtek s rodinou pro časopis Maminka • VIDEO: Videohub

Jak je to vlastně dlouho, co jste se neviděli?

Nejsem si úplně jistý. Když jsem přišel, tak jsem viděl z větší části stejné lidi, akorát nám přibyly nějaké šedivé vlasy a sem tam nějaká vráska. Takže to bude asi víc než tři roky. Když nad tím teď přemýšlím, už by to klidně mohlo být i pět let, co jsem tu nenatáčel.

Jak jste se mezitím měl, co jste dělal?

Já jsem měl covid jako všichni, ale jinak jsem se měl moc hezky. Narodil se mi další syn, který už má dnes dva roky. Trošku jsem díky té době zvolnil a zjistil jsem, že asi už nemusím pracovat tolik jako dřív. Takže jsem v podstatě v důchodu. Dělám jen to, co mě baví. Třeba teď točím Ulici, protože to tu mám rád a z hlediska rozsahu to pro mě není až tak časově náročné. Občas něco natočím, teď třeba vedle Ulice točím i Zlatou labuť. Měl jsem padesátiny, tak jsem si k nim dal takový dárek, že budu nejstarší youtuber v České republice. Založil jsem si kanál, kde mám vlastní talk show, a točím si tam různá videa. To mě teď baví.

Co dalšího vám dělá v životě radost?

Já mám tři děti, takže to je moje radost i starost. Rád trávím s rodinou čas na horách. V létě na naší lodi na Slapech. Ale dělá mi radost život jako takový. Považuji se za šťastného člověka. Mám práci, která mě baví i uživí. Mám fungující vztah, milující ženu a skvělé děti.

Takže ani v divadelním představení vás neuvidíme?

Jenom v jednom. Nedávno jsme měli premiéru, asi před devatenácti lety, v Divadle Palace hrajeme hru Miluju tě, ale… Je to taková malá hudební komedie jenom pro čtyři lidi. Tu hru mám moc rád, je to velká sranda.

Dřív jste hrál opravdu hodně, nechybí vám to občas?

Ne, nechybí. Hrával jsem třeba deset představení najednou. Takže mi to nechybí. Až přijde nabídka, která mě zaujme natolik, že mi nebude vadit ty tři měsíce zkoušet zdarma, tak pak se asi rád vrátím. Tím nechci říct, že by se nedělaly hezké a kvalitní věci. Jde především o to, že jsem v životní fázi, kdy mi divadlo nijak zásadně nechybí.

Zmiňoval jste, že je pro vás rodina na prvním místě. Máte tři děti – Editku, Benedikta a Nathaniela. Jaký jste otec?

Jsem báječný otec! Samozřejmě to je otázka zejména na moje děti. Já se snažím poučit se z chyb mých rodičů, které jsem vnímal jako dítě. Výchovné metody, které se neosvědčily, teď nepoužívám na svých dětech. Dvě z nich mám ve střídavé péči, takže týden, kdy jsou s námi, je logisticky trochu náročnější. Takže si podle toho snažím plánovat práci, abych se jim mohl věnovat naplno.

Jakým výchovným metodám se vyhýbáte?

Myslel jsem tím řev a fyzické tresty. Vyrůstal jsem v době, kdy to bylo normální, takže to mám v sobě trochu zakódované. Jsou chvíle, kdy bych přirozeně reagoval tak, že bych nešel daleko pro ránu přes zadek. Toto jsem si musel uvědomit, protože jsem si jistý, že to není cesta. Snažím se dětem věci především vysvětlovat a jít jim příkladem. Jsem zastáncem toho, že dítě se nikdy nedá rozmazlit láskou, takže té se jim snažím dávat maximum. Nicméně nemůžu říct, že bych nikdy neplácl své dítě přes zadek nebo že bych nezařval. To bych lhal.

Když se podíváte na Hynkův způsob výchovy, v čem se navzájem lišíte?

Hynek má rád mantinely a pravidla. Je to profesionální sportovec, takže dril a pevná ruka ve výchově jsou mu bližší než třeba mně. Já děti asi víc rozmazluji, což nemusí být nutně lepší varianta. To teprve uvidíme.

Zmiňoval jste, že první dvě děti máte ve střídavé péči. To může být poměrně těžká zkouška rodičovských kompetencí.

To je téma opravdu na několik rozhovorů. Ideální stav je, aby děti vyrůstaly ve spokojené rodině a harmonickém prostředí. Ale jestliže mají rodiče problém takové prostředí pro děti udržet, pak je lepší, aby dítě vyrůstalo ve dvou milujících prostředích než v jednom špatném. Děti cítí energie a emoce víc než my dospělí a racionální vysvětlení pro ně nemusí být úplně dostačující. Naopak když pak máte funkční vztah, můžete jim ukázat, že i když se to v prvním případě nepovede, neznamená to, že to v jiném vztahu nemůže být lepší, že to nemůže fungovat. Mají tak možnost vidět, jak se dospělí mohou mít rádi, jak spolu mohou vycházet a společně vychovávat děti.

V souvislosti s rozchodem partnerů, kteří spolu mají dítě, se občas hovoří o funkci třetího rodiče. V Ulici je to Herman, který se do této pozice dostane. Jak bude Hynek vycházet s Hermanem, novým partnerem Gábiny?

Nejsem si úplně jistý, zatím to působí neutrálně, ale kdo ví, co se může stát. Hynkovi určitě bude záležet na tom, aby se Herman o jeho syna dobře staral a šel mu správným příkladem.

Video se připravuje ...