Objemné memoáry celosvětově známého prince Harryho se podle jeho nakladatele Penguin Random House staly nejrychleji prodávanou non-fikční knihou na světě. Kniha vyšla v 15 jazycích a obchodníci za ni požadovali průměrně 620 korun. Osobně jsem si Náhradníka stáhl v anglické audio podobě a 15 hodin a 40 minut poslouchal samotného prince Harryho, jak mi s lehce zastřeným hlasem čte své vzpomínky.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Listování »ubrečenými« memoáry prince Harryho pdc, blp, Červený Chebotareva

Jako hlavní důvod, proč princ nechal amerického novináře J. R. Moehringera oceněného Pulitzerovou cenou, přepsat své paměti, je ten, že chtěl zveřejnit svůj pohled na všechny události, které si pamatuje nebo do nichž byl novináři zavlečen. V úvodu velmi čtivě míchá útržky paměti na svou maminku, princeznu Dianu, střípky vzpomínek na nedávno zesnulého vévodu Philipa a své rozporuplné pocity. Děj totiž začíná u setkání z 19. září 2022 s bratrem Wiliamem a otcem Charlesem po pohřbu dědy Philipa. Harry očekává, že si vše vysvětlí a jejich pošramocené vztahy po nejrůznějších kauzách tím vylepší, jenže se podle Harryho ukáže, jak moc se s bratrem odcizil, a stal se z něj dokonce jeho arcinepřítel. Zoufalý otec se je oba snaží mírnit a pár hodin po pohřbu otce je žádá: "Kluci, prosím, nedělejte mi mé poslední roky mizernými." Harry konstatuje, že neexistovala cesta, jak by jim vše vysvětlil, a tak v dlouhých hodinách přesvědčoval o své pravdě mě, další čtenáře a posluchače.

Slova chvály pod polštářem

První část Náhradníka volně přeložená jako "Z noci, která mě přikrývá", je dle mého názoru nejlepší na celé knize. Harry totiž dokáže velmi barvitě popisovat nejrůznější detaily ze života na hradě. Obzvlášť silný je v momentech, kdy se nesoustředí jen na sebe a své příbuzné v této části ještě neobviňuje z toho, že ho nebránili před novináři, ale líčí nám jejich pozitivní, lidské stránky. Kupříkladu to, jak jeho otec Karel III. neuměl vyjadřovat city a chválu, a proto mu nechával v noci dopisy pod polštářem, v nichž ho chválil a nepřímo mu vyjadřoval svou lásku. Vzpomíná na Camillu Parker Bowles, jak mu byla zpočátku sympatická a povídali si o koních, protože ona ráda sledovala dostihy a on na koních jezdil. Líčil, jak měl jako malý kluk strašnou chuť obejmout babičku, když při hlasitém slavnostním průvodu viděl, jak královna na nesnesitelný hluk vyzrála tím, že měla v uších zastrčené žluté špunty. 

Za vše mohou novináři

Dva motivy se v knize mnohokrát opakovaly - právě ta touha po blízkosti s rodinou, po fyzickém kontaktu, který podle Harryho kvůli jejich povahám, protokolu a později kvůli nedorozuměním a neshodám nebyl možný. Druhý motiv, který se Náhradníkem až otravně táhl, byla nenávist vůči novinářům. Ti mohli podle Harryho za všechno neštěstí v jeho životě. Uštvali k smrti jeho matku, lhali o jeho životě, pronásledovali jeho blízké, v Afghánistánu dvakrát ohrozili na životě jeho i ostatní nasazené vojáky a nakonec ohrožovali na životě i Meghan.

Zhruba od poloviny první části sice memoáry postupují chronologicky podle Harryho vyprávění, ale to zároveň doplňují kauzy, které o něm novináři publikovali. Harry tak vysvětluje, jak to mělo být s domnělým puberťáckým Clubem H v otcově sídle Highgrove House, kde měl ještě jako náctiletý kouřit marihuanu a pít alkohol. Odmítá, že by byl zbabělec a nechtěl do války, jak o něm novináři psali, vrací se ke svým nahým fotkám z Las Vegas a v poslední části, přeložené jako Kapitán mé duše, věnuje veškerou sílu k tomu, aby odrazil všechny negativní zprávy o sobě a Meghan.

Pokud bych měl svůj víkendový poslech doporučit, tak nejprve radím se obrnit před častým sebelitováním prince Harryho. Pakliže to skousnete, dostanete vhled, který od královské rodiny není běžný. Ta totiž v případě menších kauz většinou mlčí. Princ Harry se v Náhradníkovi pokusil očistit sám sebe, ale naskýtá se otázka, jestli u toho neudělal v britské královské rodině příliš velký svinčík. Ta se knihou a filmovými dokumenty bránit nemůže... 

Celé listování knihou můžete zhlédnout nebo si poslechnout v Blesk Podcast. Dozvíte se, jak Harry žádal královnu Alžbětu II. o svolení vzít si Meghan, proč se na Karla III. udiveně obraceli všichni diváci na Shakespearově divadelní hře a kdy řekla Meghan Harrymu, že ho nikdy nemilovala víc:

Fotogalerie
13 fotografií