Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš couvá kvůli billboardům s válkou a vojáky: Měl tam být generál, budou se měnit

Aktualizováno -
16. ledna 2023
19:38
Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2023
22:12

Billboardy s heslem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják“ se objevily v Česku, upozorňují Novinky.cz. Podle politologa  Petra Sokola kopíruje Andrej Babiš Miloše Zemana s jeho billboardy ohledně migrantů a také Viktora Orbána. Ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) Babiš naštval. Sám Babiš však v pondělí uvedl, že se billboardy budou měnit - mělo na nich podle něj být spíše generál, než voják.

Billboardy s Babišovou fotografií a nápisem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják“ se objevily hned v neděli na některých místech v Česku. Nápis zřejmě naráží na to, že Babišův protikandidát Petr Pavel je vysloužilým vysokým představitelem české armády a NATO.

Vabiš v pondělí vysvětlil, že na billboardu mluví o Pavlovi. „Možná místo 'voják' tam mělo být 'generál'. Takže to jsem kolegům řekl, že to není dobře,“ řekl České televizi. Dodal, že billboardy se budou měnit.

Babiš již dříve dnes ČTK potvrdil, že jde o jeho billboardy, nikoli zadané například některým podporovatelem.

Pavel: Šíří lži

„Svět Zemana a Babiše šíří lži o zatahování naší země do války. Zneužívají váš strach a chtějí vás znechutit. Jde jim o posílení vlastního a ruského vlivu. Pojďme s nimi bojovat šířením pravdy,“ reagoval na Babišovu kampaň druhý z finalistů Petr Pavel.

Černochovou naštval

Současná Babišova kampaň se přitom nezamlouvá ani ministryni obrany Janě Černochové (ODS). Ta vyzvala Babiše, aby nepoužíval slova o vojácích ve své kampani.

„Nejsou to žádní krvelační váleční štváči, ale profesionálové a i výsluhy si, po odsloužených letech, zaslouží,“ uvedla na twitteru Černochová.

„Slova o vojácích budete brát špatně zpátky. Jako ministryně obrany vás prosím, nepoužívejte je v kampani,“ napsala Černochová. „Chápu, že chcete vystupovat tvrdě, ale zachovejte prosím důstojnost, co se obrany a bezpečnosti týče. Když jsme stáli na letišti ve Kbelích při repatriaci jejich těl, oběma nám tekly slzy. Tehdy jste věděl, že umírají i za nás. Nezaslouží si, abyste je teď urážel,“ dodala.

Politolog: Kopíruje Orbána a Zemana

Babišova volební kampaň je téměř okopírovaná kampaň, se kterou vyhrál poslední volby v Maďarsku Viktor Orbán. Přesně takto ta kampaň byla: ‚Já vás nezatáhnu do války‘,“ uvedl pro novinky.cz politolog Petr Sokol.

Zároveň připomíná i to, že se i současný prezident Miloš Zeman vytěžil před 2. kolem proti Jiřímu Drahošovi ze štvavých billboardů. „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše!“ stálo na billboardech, za kterými měl stát Spolek přátel Miloše Zemana. 

Billboardy před 2. kolem souboje o Hrad Zeman vs. Drahoš Billboardy před 2. kolem souboje o Hrad Zeman vs. Drahoš | Profimedia.cz

Kampaň poté řešil i Ústavní soud. Nicméně pochybení neshledal. „Nepochybně jde o vyjádření zjednodušující, zkratkovité, v jisté míře expresivní či nepřesné, to ale ještě neznamená, že je lze označit za lživé či nepravdivé,“ uvádělo podle iRozhlas.cz usnesení soudu.

„Tak se stal prezidentem Miloš Zeman před pěti lety. Zvedl 400 tisíc nových voličů,“ připomíná nyní politolog Sokol.

"Zeman 2013: Lži o Sudetech. Zeman 2018: Lži o migrantech. Babiš 2023: Lži o zatahování do války. Babiš se bojí, proto vás zneužívá a straší," poznamenal i Petr Pavel.

Babiš s Pavlem se utkají za dva týdny v druhém kole prezidentské volby. Šéf hnutí ANO Babiš při ohlášení prezidentské kandidatury uvedl, že povede pozitivní kampaň. Dnes řekl, že až do sobotní tiskové konference nechal být lži vůči své osobě, nyní si je už ale líbit nenechá. Komentátoři pro příští dny předpovídají vyhrocenou prezidentskou kampaň.

Video  Babišová popřála manželovi do 2. kola. Jsem na blondýnky, reagoval Babiš na údajné kompro a útočil na Pavla 
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

bursik ( 17. ledna 2023 04:45 )

Generál de Goll byl populární prezident

hafblaf ( 16. ledna 2023 22:07 )

Pošetilost ne-mocného.

trintin ( 16. ledna 2023 21:26 )

Trochu mi to připomíná vtip z doby socialismu.: Jak dělíme komunisty u nás a jak je dělí v rozvojových zemích? U nás dělíme komunisty na dobré a špatné. V rozvojových zemích je dělí stejně, oboje mačetou.

Jaryn19 ( 16. ledna 2023 10:00 )

Politici rozhodují o válkách, vojákům se nechce zbytečně umírat. Hlavně když ti vojáci zažili válku na vlastní kůži

Tom Zach ( 16. ledna 2023 09:47 )

Stupidní billboard. Jako by jeden člověk mohl o vstupu do války rozhodnout. Měl by se seznámit s postupem, jak takové rozhodnutí může vzniknout! Tenhle hloupý člověk by měl být prezidentem? Pokud by se tak stalo upřímnou soustrast Česko!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa