Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel v lehké výhodě, Babiše není radno podceňovat: Jak hodnotí české finále v Německu?

Autor: ČTK, for - 
15. ledna 2023
20:01

Postup Andreje Babiše a Petra Pavla do druhého kola volby českého prezidenta německého odborníka na českou politiku Kaie-Olafa Langa z Nadace pro vědu a politiku (SWP) nepřekvapil, neboť se tak potvrdil trend posledních dnů kampaně. Naopak překvapivé pro Milana Niče z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) je to, s jak jednoznačným odstupem dvojice vedoucích kandidátů ostatním unikla, zejména pak Danuši Nerudové. Oba se pak v rozhovoru s ČTK shodli na tom, že pro Babiše s Pavlem bude ve druhém kole rozhodující mobilizace voličů.

„Překvapila mě procenta a jednoznačný odstup obou kandidátů od ostatních, zejména od Danuše Nerudové. Oproti posledním volbám je 35 procent pro oba kandidáty výrazný výsledek,“ řekl Nič. „Teď je to ale o druhém kole. Co nám napovídá o druhém kole, je to, jak rychle ostatní kandidáti i premiér Petr Fiala vyjádřili podporu Pavlovi,“ uvedl.

Pavel v lehké výhodě, Babiše ale nelze podceňovat

Nyní bude podle Niče záležet na voličích ostatních kandidátů, zda přijdou k volbám. „Výrazný výsledek v prvním kole a jednoznačná podpora kandidátů typu Nerudové a Pavla Fischera dávají Pavlovi velké šance,“ řekl. Zároveň ale poznamenal, že prezidentské volby v roce 2018 ukázaly, že politicky nezkušený kandidát nakonec nemusí voliče přesvědčit o tom, že má na to stát se prezidentem. Tehdy ve druhém kole volby prohrál akademik Jiří Drahoš s Milošem Zemanem. Na to poukázal i Lang, když řekl, že druhé kolo volby nebude o prostém součtu hlasů neúspěšných kandidátů z prvního kola.

Nelze vycházet čistě aritmeticky, takhle to nefunguje. Je to otevřený souboj,“ řekl Lang na otázku, jak by druhé kolo mohlo dopadnout. „V lehké výhodě je ale Pavel,“ poznamenal. Myslí si, že pro Pavla bude nyní důležité najít rovnováhu mezi podporou od Fialovy vlády a zároveň v odstupu od této vlády. „Pavel se na jednu stranu musí distancovat od částí vládní politiky, jako jsou hospodářské a sociální oblasti, inflace, energie, vysoké ceny. Zároveň ale vládní podporu potřebuje,“ řekl.

Babiš naopak podle Langa potřebuje vyvinout velké úsilí, aby získal nové voliče, což nemusí být snadné. „Babiše ale není možné podceňovat,“ řekl.

Video  Zeman v Blesku: Prezidentem nemá být voják  - Mall TV, Blesk TV
Video se připravuje ...

Nič se domnívá, že Babiš se nyní bude snažit o polarizaci společnosti. „To je jeho jediná šance zvítězit. Osobně to vnímám tak, že adoptoval taktiku Miloše Zemana. Bude se snažit demobilizovat příznivce generála Pavla a mobilizovat své příznivce, a to vyhrocením toho, co českou společnost rozděluje,“ řekl.

Lang současné prezidentské volby považuje za jakési pokračování parlamentních voleb z října 2021, po kterých Babiš musel odejít do opozice. „Když Babiš nyní vyhraje, bude to pro něj odplata za porážku v roce 2021,“ řekl. Babiš proto podle Langa v kampani argumentuje tím, že když v prezidentské volbě prohraje, budou mít vládní strany nejen většinu v parlamentu, ale ovládnou i Pražský hrad. Proto se podle Langa také Babiš v kampani vyhrazuje proti Fialovi a pětici vládních stran.

Pavel musí zamakat. Kampaň byla zatím obecně mírná

Pro Pavla může být kampaň před druhým kolem obtížná, protože Babiš bude proti vládě útočit, myslí si Lang. Poznamenal, že vedle výše zmíněné rovnováhy mezi odstupem a vládní podporou musí být Pavel aktivnější. „Jeho styl klidné síly nemusí stačit, musí být aktivnější, potřebuje jít do kontrolované ofenzivy,“ dodal.

K dosavadní kampani Lang řekl, že bylo pozoruhodné, jak relativně mírná byla, pokud ji srovnává s předvolebními souboji v jiných zemích střední Evropy. Nič zase poukázal na to, že prezidentské volby v Česku mohou podtrhnout trend v regionu, kdy se voliči odklánějí od populismu a staví se ke kandidátům zastupujícím standardní mainstreamovou politiku.

Nič dodal, že Německo dokáže dobře přijmout jako prezidenta oba kandidáty. „To má vyzkoušené už s Milošem Zemanem,“ řekl. „Vítězství Pavla by ale bylo dobrým signálem možná pro celý trend v regionu v podobě konstruktivnějšího přístupu a k nevyhraňování rozporů mezi východní a západní Evropou,“ řekl.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa