Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin jako nástupce Kateřiny Veliké? Jeho lži fungují: Kniha novináře přinesla zajímavý vhled do konfliktu

Autor: Darina Jíchová, swp - 
14. ledna 2023
05:00

Válka na Ukrajině je téma, které se už dostává do knih. Jednou z nich je i pohled na konflikt novináře a historika Owena Matthewse, ten dlouho působil také jako korespondent v Rusku. Ve svém díle se zaměřil na ruského prezidenta Vladimira Putina, na jehož rozkaz loni v únoru na Ukrajinu vpadla ruská armáda. Matthews uvádí, že se Putin považuje za nástupce a pokračovatele carevny Kateřiny II. Veliké, napsal list Daily Mail.

Kniha Matthewse se na pulty knihkupectví dostala už v listopadu, věnuje se i tématu propagandy v Rusku. Podle něj Putinova despotická propaganda většinu Rusů zcela pohltila. „Jeho lži fungují,“ píše autor. Vysvětluje, i proč je jedním z Putinových vzorů Kateřina Veliká, „protože dostala Ukrajinu pod kontrolu“. Matthews nepochybuje, že Putin je hlavním hybátorem otevřeného konfliktu, který nyní mezi Ruskem a Ukrajinou zuří.

Rodinná historie

„Je to čin čistě z jeho kruté vůle,“ domnívá se. Na stránkách knihy rovněž popsal vlastní rodinný konflikt národních identit. „Všichni bychom rádi věřili, že přemýšlíme racionálně. Ale tam někde hluboko v mysli je kousek nás, který myslí naší krví,“ jeho vlastní matka Ljudmila Bibikovová se narodila v Charkově, rusky mluvícím městě v srdci ukrajinské oblasti, kterou by rád Putin anektoval. I její rodiče se narodili v místech, která jsou legálně ukrajinská.

„Legálně ukrajinské uzemí… a přesto se Bibikovovi nepovažovali za Ukrajince. Po dvě století tato rodina hrála podstatnou roli v carské moci na Ukrajině. Nejdřív jako služebníci carů, pak jako loajální subjekty sovětské moci. Ať už se mi to líbí nebo ne, moje rodinná historie – moje vlastní krev – je citelně spjata nejen s Ukrajinou a Ruskem, ale také s dějinami ruské říše,“ svěřil se Matthews.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Většinou se uvádí, že Putina motivuje snaha obnovit Sovětský svaz, zmiňuje se také, že se situuje do novodobého cara či že jeho idolem je Petr Veliký. Matthews zmínil ještě další ruskou panovnici – Kateřinu Velikou. Když se carevna v 18. století vydala na nově dobytá území jižní a východní Ukrajiny, doprovázel ji kapitán Alexandr Alexandrovič Bibikov, Matthewsův předek.

Další z jeho předků – Boris Bibikov byl vůdčí postavou ukrajinské komunistické strany. Byl rovněž jedním z těch, kteří v rámci strany otevřeně poukázali na ohromné utrpení Ukrajinců v následku aplikování „zemědělské kolektivizace“, ta vedla k hladomoru a k téměř 7 milionům mrtvým. Bibikovovo rozhodnutí se mu stalo osudným, stal se obětí Stalinových čistek v 30. letech.

Síla Putinových lží

Právě hladomor na Ukrajině je jedním z motivátorů neuvěřitelné houževnatosti, s jakou se dnes Ukrajinci brání Moskvě. Matthews se věnuje též kremelské rétorice, zvláště pak slovnímu spojení „speciální vojenská operace“, tak se totiž oficiálně o válce na Ukrajině v Rusku mluví. Dalším pojmem byla „denacifikace Ukrajiny“, ta se v posledních měsících však z prohlášení Kremlu pomalu vytrácí.

V tomto případě Matthews připomíná, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je žid a jeho rodina trpěla pod německými nacisty za 2. světové války. Následně připojuje další zajímavost z Ruska, konkrétně mluví o nahrávce, na které je slyšet, jak šéf „jedné hlavní ruské televizní stanice“ říká o Zelenském, „ten otravný malý žid, co si hraje na politika“. A stejně jako další experti i Matthews podotýká, že pokud chce Putin a Kreml mluvit o „denacifikaci“, možná by si nejdřív měli „zamést před vlastním prahem“. Konkrétně pak zmiňoval žoldnéřskou Wagnerovu skupinu, která je podle západních rozvědek plná neonacistů.

„I přesto všechno většina Rusů polyká Putinovy lži i s navijákem, protože mu vlastně potřebují věřit,“ uvádí Matthews. „Putinova propagandistická mašinérie zafungovala, přinejmenším aspoň v tom, že vyprodukovala široký veřejností přijímaný souhlas s válkou,“ píše Matthews. „Prostá pravda? Putin skutečně mluví za většinu Rusů. To je pro mě poněkud depresivní myšlenka, pro mou ruskou manželku, pro mé ruské přátele rovněž. Je to fakt, o kterém si přejeme, aby nebyl pravdivý,“ doplnil.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (25. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Reportéři Daily Mailu připomněli, že jeho kniha byla napsaná ještě před úspěšnou podzimní protiofenzivou Ukrajiny, kdy se Kyjevu podařilo osvobodit řadu z okupovaných oblastí včetně Chersonu. Je otázkou, zda Rusové začnou konečně masově pochybovat o „správnosti Putinovy neválky“.  V tomto případě je hrozivý příklad z Matthewsovy knihy, kdy popisuje setkání s televizní editorkou Annou Bondarenkovou. „Bondarenko je přitom ukrajinské příjmení,“ podotýká autor na svých stránkách. „Zdálo se mi, že mě osobně viní za sankce uvalené na Rusko, že mě viní z toho, že jsme vyprovokovali válku,“ vzpomíná Matthews. Novinář se jí následně ptal na její vlastní příbuzné na Ukrajině. „Ze všech se stali fašisti. Věří všem těm vašim falešným zprávám o Buči. Pak mě poslala do p*dele a řekla mi, ať jim do televize už nevolám,“ vylíčil autor.

Video se připravuje ...
Další videa