Nemocnice v závěru loňského roku zřídila na Bruntálsku dvě nové ordinace - v Rýmařově a Městě Albrechticích. Zájemci o zubaře museli vyplnit předregistrační formulář, ale zájem byl vyšší než kapacita ordinací. Zdravotnické zařízení avizovalo, že klienty pro ordinace bude vybírat v losování.

„Celkem jsme v průběhu jednoho dne přijali v Rýmařově 1374 papírových a 807 elektronických žádostí o předregistraci. Původně jsme oznámili, že naše ordinace přijme 1000 žádostí, které z celkového počtu vylosujeme," uvedl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec a dodal: „Tím, že se nám podařilo pro Rýmařov zajistit dalšího zubního lékaře, dostane do konce února potvrzovací zprávu o úspěšném přijetí předregistrace většina zájemců. Vyřazeni budou pouze ti, kteří již stomatologa mají.“

Prohlídka už v lednu

Všem zájemcům, jejichž registrace byla přijata, dá nemocnice vědět do konce letošního února. První pacienti obdrží pozvánku ke vstupní prohlídce ve druhé polovině ledna.

„Žádáme všechny zájemce o trpělivost. Pacienti musí být nabíráni postupně, jelikož řada z nich neměla zubaře několik let. To znamená, že po vstupní prohlídce je nastaven léčebný plán, který spočívá i v několika návštěvách ordinace,“ podotkl Václavec.

Upozornil, že by se lidé k personálu v ordinacích měli chovat slušně. „Naše týmy v nově vznikajících a fungujících ordinacích nejsou zodpovědné za to, že lidé neměli dlouhodobě stomatology. Naše zdravotní sestry nemohou celý den protelefonovat s pacienty, kteří zoufale hledají zubaře, ale musí být k ruce zubařům u křesel. Přestože není povinností nemocnic provozovat zubní ordinace, děláme maximum pro to, aby měl každý člověk na Krnovsku a Bruntálsku zubaře,“ doplnil Václavec.

Nejhůře dostupná

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám, nejhůře je na tom Karvinsko a právě Bruntálsko. V kraji loni vznikla i výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil i Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu.

Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubní lékař chybí v kraji až 100 tisícům obyvatel a někteří lidé nebyli na zubní prohlídce déle než 10 let!

Krnovská nemocnice dosud provozuje čtyři zubní ordinace, které jsou ve Vrbně pod Pradědem, Horním Benešově, Břidličné a v Krnově a nově má ordinace ve Městě Albrechticích ve zrekonstruovaných prostorách nemocniční budovy a právě v Rýmařově, kde město nechalo připravit prostory v budově polikliniky.

VIDEO: Mladému muži zničilo pití sladkých nápojů zuby.