Stolinová při vědomí, že má kvůli covidu nařízenou izolaci vzala v prosinci 2021 do auta tříměsíční dceru a odjela z Náchodska do Jihlavy. Tam hodlala převzít věci z prodané nemovitosti.

„Následně se necítila dobře a namísto odjezdu domů se rozhodla společně s dcerou přespat ve svém automobilu," stojí v obžalobě.

Manžel zburcoval strážníky

Doma ponechala mobilní telefon, manžel proto v obavách zburcoval jihlavské strážníky. Ti ženu i dítě našli a přivolali záchranáře, kteří je převezli do nemocnice.

Obhájce Stolinové u odvolacího jednání řekl,  že nešlo o trestný čin, žena podle něj nemocí nikoho neohrozila. Záchranáři i strážníci prý věděli, že je nemocná a mohli se patřičně ochránit. „K žádnému faktickému šíření nemoci covid-19 nedošlo," zdůraznil a žádal osvobozující výrok.

U soudu nebyla, rodila

Soud ale odvolání zamítl, ženě potvrdil dva roky vězení podmíněně odložené na dva roky. Ta si verdikt nevyslechla, nedávno se totiž stala matkou v pořadí desátého potomka.

„Obžalovaná v období nouzového stavu a v nařízené izolaci odjela z jednoho kraje do druhého, aniž by k tomu měla důležitý důvod," konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Dana Kancírová s tím, že při počínání ženy hrozilo, že se nakazí větší množství osob. Rozsudek je pravomocný.

VIDEO: Epidemie v Česku je fázi „zmixované polévky“ různých variant: Covid se stále vyvíjí, říká viroložka.

Video
Video se připravuje ...

Epidemie v Česku je fázi „zmixované polévky“ různých variant: Covid se stále vyvíjí, říká viroložka Pavlína Horáková