Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie ukončila vyšetřování smrti dvou horolezců: Jan (39) je měl srazit a pak ujet!

Autor: ČTK - 
11. ledna 2023
16:07

Policie navrhla obžalovat řidiče Jana Č. za tragickou dopravní nehodu v Adršpachu na Náchodsku. Loni v srpnu při ní zemřeli dva horolezci, Matěj Molcar (†29) a Zikmund Schwarzkopf ml. (†49). Řidič z místa ujel. Kriminalisté nyní ukončili pětiměsíční vyšetřování. Devětatřicetiletého řidiče policie navrhuje obžalovat z přečinů usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. 

O vývoji případu ve středu policie informovala na webu. Nehoda se stala 22. srpna 2022 u horního parkoviště v obci Adršpach. Případem se zabývá Okresní státní zastupitelství v Náchodě.

„Muž byl v minulosti za obdobnou trestnou činnost odsouzen k podmíněnému trestu v trvání jednoho roku a tří měsíců se zkušební dobou na pět let. Ale protože se ve zkušební době dopustil další trestné činnosti, soud mu podmínku změnil na nepodmíněný trest. Muž tak nastoupil výkon trestu,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná.

V minulosti srazil seniorku!

V současnosti tak čeká na vývoj vyšetřování ve vězení. „Pokud ho soudce uzná vinným, může mu navýšit trest o dalších až šest let,“ uvedla Konečná.

Muž v době nehody v Adršpachu řídil auto i přes zákaz řízení platný až do roku 2027. Navíc byl v podmínce za smrt seniorky, kterou v roce 2016 také srazil autem. Od nehody v Adršpachu ujel.

„Řidič v době dopadení měl dechovou zkoušku negativní, ale podle znaleckého posudku z oboru zdravotnictví odvětví toxikologie měl v době nehody okolo 0,2 promile alkoholu v krvi. Ze znaleckého posudku z oboru dopravy také vyplynulo, že řidič jel v místě, kde byla nejvyšší povolená rychlost 50 km/h přibližně 90km/h a že poškození šli prostředkem komunikace,“ uvedla Konečná.

Při srpnové nehodě v Adršpachu byli usmrcenými manažeři šumavské firmy s outdoorovým oblečením High Point.

Video  U obce Liblice na Mělnicku narazilo auto do stromu, řidič zemřel  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání