Dvě stě metrů od Staroměstského náměstí stojí víceúčelové sportovní hřiště, kam děti i školy z okolí v létě chodí běhat nebo hrát míčové hry a v zimě bruslit. Provozuje ho bývalý československý hokejový reprezentant z éry bratří Holíků a Václava Nedomanského Milan Vopička. Teď hrozí, že po bezmála devatenácti letech bude muset hřiště zavřít, nedohodl se totiž s novým vedením Prahy 1 na nové smlouvě.

Milan Vopička, respektive jeho firma Sport technik Bohemia, měla s Prahou 1 uzavřenou smlouvu do září roku 2022, společně s minulým vedením radnice bylo dohodnuto, že sportoviště bude fungovat do konce roku 2022  a pak bude po volbách novým vedením vypsáno nové výběrové řízení.

„Bylo dohodnuto, že do konce roku nás Praha 1 pověří jako provozovatele formou objednávek po jednotlivých měsících, a to do té doby, než proběhne nové výběrové řízení,“ vysvětluje Blesku Vopička.

Hřiště přebere Praha 1

Jenže výběrové řízení se nekonalo, místo toho Praha 1 na začátku týdne oznámila, že areál Na Františku i v Masné (oba dva provozuje Milan Vopička) přebírá a tím tedy ruší i umělý led. „Od 12. ledna dojde ke kontrole a převzetí obou areálů Městskou částí Praha 1, jež na sebe také převede odběrná místa elektrické energie, plynu, vody a případně dalších médií. Zároveň městská část v co nejkratší době zahájí na obou sportovištích dočasný omezený provoz, aby zajistila možnost zdejšího sportování dětí z mateřských, základních a středních škol. Provoz bude bez ledové plochy a nafukovací haly. Předpokládaný termín zahájení dočasného omezeného provozu je od 16. ledna 2023. Tento režim bude fungovat do řádného a transparentního výběru nového provozovatele,“ uvedla ve svém prohlášení městská část.

Drahé energie

Podle Vopičky bylo ve hře i to, že by areál provozoval až do konce ledna, ale finanční podmínky, které nabídla městská část, byly neúnosné. „Zjistili jsme, že částka na provoz, která nám byla nabídnuta na 3,5 měsíce  provozu areálů v porovnání se skutečnými náklady provozu areálů je tak rozdílná, že se jedná o astronomické neúnosné číslo. Hlavním důvodem navýšení provozních nákladů na provoz areálů je neúměrné několikanásobné navýšení cen energií potřebných pro provoz areálů,“ říká Milan Vopička.

Výrazný nárůst nákladů potvrzuje i radní Prahy 1 David Bodeček (Piráti)  „Roční platba do ukončení platnosti smluv se nyni rovna výdajům za dva měsíce.

Hokejová legenda se nevzdává

Bývalého hokejového reprezentanta celá situace mrzí, z jeho hlasu je znát obrovské zklamání, že ve čtvrtek bude muset led rozpustit a uzavřít tak jednu éru. „U mě, jako bývalého vrcholového hokejisty, se jedná skutečně o srdeční záležitost. Již v době, kdy jsem se podílel na vytváření projektového záměru tohoto areálu, bylo téměř nad lidské síly prosadit umístění ledové plochy v této historické části Prahy. Jsem přesvědčen, že se jedná o mimořádnou a unikátní věc, která v takovýchto poměrech nemá obdoby. Jako rodák z Prahy 1, jehož rodina na Malé Straně žije 400 let, a „kluk“ z Kampy bych měl upřímnou radost, kdyby se podařilo udržet činnost tohoto sportovního areálu.“

Vopička je tak rozhodnut, že pokud bude vypsané výběrové řízení, rozhodně nesloží zbraně a znovu se přihlásí. „Prohlašujeme, že neutečeme z boje! Celý národ minulý týden držel palce juniorské hokejové reprezentaci v Kanadě na mistrovství světa a my tady na Praze 1 nedokážeme  udržet 4 měsíce v provozu jedno venkovní kluziště v centru Prahy kvůli žabomyšinám nově zvolených radních MČ Prahy 1,“ uzavřela hokejová legenda.

Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak poznat, kdy už není bruslení na rybníce bezpečné Blesk TV

Fotogalerie
13 fotografií