„Normálně jsme v tom do konce osmdesátých let prali. U domovníka byl sešit, tam jsme si našli volný termín, dostali klíče a pralo se. Hned vedle byla sušárna,“ vzpomněl na staré časy v paneláku jeden z nájemníků.

Podobných obecních bytů je přitom v Židenicích na 250. K tomu lze připočítat i čtyři prázdné obecní domy. Některé byty nemají nájemníky dlouho, jinde jen krátce a někde se stále bydlí.

„Rádi bychom ještě letos sto z neobydlených bytů opravili a nabídli je lidem zpátky k bydlení,“ netají se ambiciózním plánem starosta Kunc.

V Brně jsou tisíce prázdných obecních bytů, hlavně v centru a v části Brno-sever. Židenický starosta je první, kdo ve městě zpustlá obydlí systematicky obchází.

Šílený skanzen

V domech a bytech objevil starosta s úředníky třeba původní koupelny, šílené elektroinstalace, vzácná kachlová kamna, ale i zpustlé obýváky, toalety či chodby porostlé dřevokaznými houbami. „V mnoha domech i bytech se zastavil čas. Ale někdy je to dobře, protože se dochovaly původní dveře, okna, dlažby,“ přemítá starosta nad dědictvím po předcích.

VIDEO: Kde najdete největší sokolovnu na světě?

Video
Video se připravuje ...

Kde najdete největší sokolovnu na světě? Videohub

Fotogalerie
24 fotografií