Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proti Babišovi jdou vlivné tváře ANO: Politologové řekli, jak to ovlivní volby

Autor: Nikola Forejtová - 
11. ledna 2023
13:10

Do prvního kola prezidentských voleb zbývají už jen dva dny. Do boje jde osm kandidátů a jedním z nich je i expremiér Andrej Babiš (ANO). Hlas mu ale nehodí minimálně dvě vlivné tváře hnutí - a to hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura. Malou vzpouru Blesk Zprávám okomentovali politologové, ale i další straničtí hejtmani.

Stranický hejtman Ivo Vondrák opět zabodává pomyslnou kudlu do zad svému předsedovi. Andreje Babiše volit v prezidentských volbách nebudu. Doba chce někoho, kdo bude příkopy zahlazovat, a ty jsou velmi hluboké. Neříkám, že někdo další z kandidátů toho bude schopen, ale myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše. Bude to chtít výrazně větší noblesu a toleranci k tomu, co říkají ostatní,“ uvedl hejtman  a místopředseda hnutí v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Není to poprvé, co se Vondrák svému předsedovi spíše stranil, na rozdíl od zbylých členů hnutí, kteří spíše za Babišem stojí. Už v říjnu loňského roku například podotkl, že by měl Babiš do voleb jít jako nadstranický kandidát a vzdát se funkce šéfa ANO. Dodal tehdy, že mu vadí, že důležitá rozhodnutí v hnutí dělají jen tři lidé. 

Ostravští rebelové

Vondrák není ve své malé vzpouře sám. Zapojil se do ní i primátor Ostravy Tomáš Macura. „Andrej Babiš nenaplňuje moje představy a ideály, které si spojuji s funkcí prezidenta republiky,“ řekl Macura Seznam Zprávám. Na dotaz Blesk Zprávy, proč se tak rozhodl, jen odvětil, že nechce své vyjádření dále rozšiřovat. 

Obecně ale médiím řekl, že Babiš nesplňuje jeho představy, které má spojené s funkcí prezidenta, a vybere si tak z jeho soupeřů. Volbu prezidenta pak považuje za „ryze osobní záležitost, na kterou se nevztahuje žádní stranická disciplína.“ 

Trošku jiného názoru je v tomhle ohledu ale hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Já jsem týmový hráč a jako člen předsednictva jsem hlasoval pro to, abychom na kampaň našeho nejlepšího kandidáta odsouhlasili 40 milionů, tím jsme jasně rozhodli o tom ho v té volbě podpořit,“ řekl Blesk Zprávám. 

Názor s Vondrákem nesdílí ani Jan Schiller (ANO), hejtman z Ústeckého kraje. „Já ho samozřejmě respektuji, je to jeho názor,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv, jak hodnotí postup svého kolegy. „Já si myslím, že z kandidátů, kteří tam jsou, tak mi jednoznačně vychází pan Babiš a moji podporu rozhodně má,“ uvedl. 

Volby 2021: Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák před volebním štábem hnutí ANO na pražském Chodově (9. 10. 2021) Volby 2021: Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák před volebním štábem hnutí ANO na pražském Chodově (9. 10. 2021) | Blesk:Jakub Poláček

Doptali jsme se, zdali by ho ale spíše neviděl raději na jiné pozici. „Potřebujeme silného prezidenta, který má slovo a má ve světě prestiž, kterou lidé vnímají. Není to proto, že je předsedou hnutí, ale proto, že něco dokázal,“ dodává Schiller.

Holiš ke kompetencím dodává, že Babiše zná osm let a věří mu. „Několikrát jsem ho osobně potkal a znám jeho rozhodování a jeho kroky. A musím říct, že volím kandidáta, který zná systém a ví, jak funguje republika.“ Také ve svém komentáři dodal, že podle něj tímto ale jasně v hnutí dokazují, že mají volnou demokracii a každý z členů předsednictví si může do médií říkat, co chce. 

Jelínek o stranické schizofrenii, Lysek o emočním napojení s voliči

O demokracii ve straně hovořil i oslovený politolog Lukáš Jelínek. Ten podotýká že o Vondrákovi a Macurovi se ví, že představují jistou liberálnější platformu. „Je možné že tuto menšinovou skupinu si dokonce Andrej Babiš i hýčkal, aby ukázal, jak je hnutí ANO pluralitní a demokratické. Ale v okamžiku, kdy se láme chleba a setkají se orkány hnutí, tak se stejně vždycky prosadí trojice Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček. Jsou takovou ozdůbkou, talismanem,“ myslí si politolog. 

Samotný krok Vondráka a Macury pak podle experta voliče nejspíše příliš neovlivní. „Voličské jádro je tak pevné, že se tímto otřást nenechá. Možná se ukazuje, že řadový volič je loajálnější a oddanější, než vlivní členové,“ uvádí pro Blesk Zprávy Jelínek.

Nepříliš odlišně se na tuto situaci dívá i politolog Jakub Lysek. I ten v tom vidí jistou paradoxní pomoc pro hnutí, kdy si mohou voliči říci, že v ANO panuje demokracie. „Babiš se dostal do fáze emočního propojení s voliči, které je strašně silné. A zejména pro seniorky. Na druhou stranu takové emoční pouto pozorujeme paradoxně i mezi mladými lidmi, kteří volí Danuši Nerudovou. Používají i stejné argumenty jako voliči Babiše a to je takové překvapení celé kampaně,“ uvádí Lysek.

Krok Vondráka a Macury pak podle něj ale spíše zapadne a nebude mít výrazný vliv. Jelínek nicméně poznamenává, že je ale možné, že toto ostravské rozhodnutí může zapůsobit na nerozhodnuté voliče. „Ve skutečnosti to spíše vypovídá o tom, že hnutí je pytel blech a dělá si, co se mu zachce, a nikomu to zvlášť nevadí. Je to jakási schizofrenie hnutí,“ uzavírá. 

Video  Andrej Babiš v Ústí  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 15. ledna 2023 07:54 )

Věřím, že ostraváci očekávají od těchto dvou "vlivných tváří", že v nejbližší době složí své mandáty, které jim dali ostraáci právě proto, že kandidovali v komunálkách za ANO. Pokud nesouhlasí s politikou a postupy svého šéfa, nemají na těch místech co dělat. Uvidíme, jací jsou to hrdinové. Pokud zůstanou, jsou to obyčejní "vyč*ůránci. Takže by měli zamířit do pětikolky.

Kudlanda ( 12. ledna 2023 01:36 )

Babiš raus. Na hradě nemá co pohledávat se svou minulostí. Plus tam má být jen rozený Čech. To by měl vědět každý správný vlastenec.

yokky ( 12. ledna 2023 00:18 )

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎Trapne

yokky ( 12. ledna 2023 00:17 )

Pan Babis,to je ten kandidad co Tam ma byt👍­👍👍👍👍👍🆒­🆒🆒🆒🆒🆒🆒­🔝🔝🔝🔝

Uživatel_5522193 ( 11. ledna 2023 22:38 )

Padouch236 souhlas a bude hůř 😥

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa