Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Máma Vendulka (39) skončila po vážné nehodě v kómatu: Naděje stojí miliony!

Autor: VaB - 
12. ledna 2023
11:10

Maminka Vendula (39) měla pár dní před Štědrým dnem vážnou nehodu, kvůli které skončila v kómatu. Na první pohled působí dojmem, že jen leží a odpočívá. Pravda je bohužel daleko horší, mladá žena je na tom už přes rok velmi špatně a potřebuje léčbu, díky které se může dostat zpět na nohy a starat se o dvě malé holčičky. Největší oporou jsou jí rodiče a sestra. Možnosti rodiny jsou ale omezené.

K vážné nehodě došlo o Vánocích v roce 2021, pár dní před Štědrým dnem. Po pádu z výšky skončila v kómatu – tomuto druhu kóma se odborně říká apalický syndrom. Vendulka (39), matka dvou holčiček (5 a 6), má otevřené očí a působí dojmem, že se probrala.

 

Bohužel tomu tak není. Sice dokáže přijímat potravu, žvýkat a polykat, ale komunikace s ní je téměř nemožná Stejně tak v tomto stavu nedokáže udržet moč ani stolici, docházet může i k obrnám na různých částech těla. Zjednodušeně jde o vážný stav, který má navíc nejistou prognózu.

Starají se rodiče

O svou dceru se starají její rodiče, důchodci Stanislava s Václavem (oba 70) a sestra. „Místo, aby mohli užívat důchodového věku, místo, aby se mohli radovat z vnoučat a místo toho, aby sami řešili své vlastní závažné zdravotní problémy, bojují každý den s tím, jak zaplatí cesty do zařízení DIOP v délce 110 km, kde nehybně leží jejich milovaná dcera,“ popisuje na stránkách crowdfundingové platformy Donio Iva, která rodičům s celou sbírkou pomáhá. Snaží se i manžel Vendulky, ale i on bojuje se zdravotním hendikepem, protože je nevidomý.

Celá jejich situace je zatím velmi nejistá a jde o každodenní nerovný boj. Léčbu apalického syndromu totiž nehradí zdravotní pojišťovny. Klienti si nákladnou pomoc, která stoji neuvěřitelných 170 tisíc korun měsíčně, musí hradit sami.

Šance jsou vysoké

Podle Ivy jsou šance na uzdravení maminky Vendulky vysoké, možnost léčby navíc potvrdilo několik zařízení. Došlo u ní i k zásadnímu pokroku – mladá žena začala dávat hlavou najevo souhlas i nesouhlas, stejně tak i stisky ruky. „Poté, co maminka začala jezdit téměř denně, Vendulka se začala po roce usmívat. Vysoce specializovaná a intenzivní léčba v délce 12 měsíců zahrnuje neurorehabilitace, multisenzorické stimulace, pohybové terapie, klinickou logopedii, kognitivní tréninky, ergoterapie a psychoterapie,“ popisují průběh roční náročné léčby.

Vendy, jak jí přezdívají, byla do tragické nehody aktivním člověkem. S radostí pomáhala vozíčkářům nebo nevidomým. „Milovala být mezi lidmi a vždy byla tam, kde někdo potřeboval pomoci a právě lidem s určitým druhem handicapu pomáhala nejvíce. Podílela se mimo jiné i na scénáři k dokumentárnímu filmu o vozíčkářích a časosběrném natáčení snímku o životě lidí s mentálním postižením,“ dodává Iva s tím, že si Vendy vyzkoušela i roční stáž na Oxfordu.

Pomůžete?

Léčbu mají spočítanou na dva miliony korun, prostřednictvím crowdfundingové platformy Donio se jim podařilo zatím vybrat téměř milion. „Veškeré finanční prostředky budou rodiči použity výhradně na léčbu apalického syndromu v zařízeních, které tuto léčbu umožňují, i později po zlepšení stavu i mimo ně a na náklady spojené s péčí o Vendulku,“ dodává na závěr Iva.

Podpořit ji můžete zde.

 

Video  Legionella. Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa