Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První Češi už volí prezidenta. Boj o Hrad u lidí v covidové izolaci zatím příliš netáhne

Autor: ČTK - 
11. ledna 2023
10:14

Pro lidi, kteří jsou v izolaci kvůli nemoci covid-19, dnes ráno začaly prezidentské volby. Pro svého kandidáta mohou hlasovat do 17:00 na takzvaných drive-in stanovištích, která jsou na pěti místech v Praze a po jednom v každém z okresů. Po jejich otevření byl ale zájem ze strany voličů o hlasování minimální. Na mnohých z nich během hodiny neodvolil žádný zájemce, ve Zlíně hlasovali dva lidé, zjistili zpravodajové ČTK. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo v posledním týdnu pozitivní test na koronavirus na 2700 lidí včetně dětí.

V první hodině například nikdo nevolil z auta v Hradci Králové, Jičíně, Liberci, Ústí nad Labem, Sokolově nebo Karlových Varech. Stejná situace byla také v Jihlavě. V první hodině tam nikdo nevyužil možnost hlasovat na drive-in stanovišti, řekla ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová. Lepší to nebylo ani v Olomouci, kde bylo volební místo zřízeno v areálu správy silnic v okrajové části města. Za prvních 40 minut od otevření tam nedorazil žádný volič. Také volební komise na sedmi jihočeských a šesti moravskoslezských stanovištích, kde mohou volit lidí s covidem-19, většinou čekají na první voliče.

Konkrétně provoz sokolovského stanoviště ve stanovém přístřešku zajišťují tři pracovníci včetně jednoho hasiče a stejně jako na dalších místech jsou vybaveni respirátory a ochranným oblekem. Pracovníci ale ani v dalších hodinách nečekají vysoký zájem. Například v Ústí nad Labem, kde stojí červený stan volebního místa na parkovišti u zimního stadionu, jedna z členek volebního týmu ČTK řekla, že tři lidé se telefonicky dotazovali na to, co mají mít s sebou k volbám.

Volit mohou ti, kteří mají od lékaře nebo hygieniků potvrzení, že jsou v izolaci kvůli koronaviru. Prokázat se mohou i věrohodným potvrzením o pozitivním testu na covid, případně vyplní před hlasovací komisí čestné prohlášení o izolaci.

Ve Zlínském kraji využili možnosti volit z auta za prvních 45 minut po otevření stanovišť dva lidé. „Přijela manželská dvojice na volební stanoviště ve Zlíně,“ řekla ČTK před 9:00 vedoucí oddělení organizačních činností hejtmanovy kanceláře Pavlína Nováková. V Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti podle ní dosud nevolil nikdo.

Středočeši s covidem mohou volit v deseti bývalých okresních městech a v případě Prahy-východ a Prahy-západ v Brandýse nad Labem a Řevnicích. Například v Příbrami lze hlasovat v areálu hasičské stanice. Podle ředitele příbramských hasičů Tomáše Horváta do 9:00 nikdo na stanoviště nedorazil. „V okrese je 18 pozitivních s nařízenou izolací. Teoreticky z těch lidí někdo může přijít, na druhou stranu je to tak malý počet, že v podstatě nemusí přijít nikdo,“ dodal Horvát.

Jeden člověk přijel půl hodiny po otevření také na volební stanoviště na parkovišti za pardubickou hokejovou arénou. Vedle volby prezidenta se mohou občané Opatovic nad Labem na stanovišti vyjádřit v místním referendu, kde se rozhoduje o chystané stavbě průmyslové haly v katastru obce.

Krátce po 8:30 první a zatím jediné auto přijelo na drive-in volební stanoviště na pražské Letné, kde je přítomna tříčlenná volební komise. Volič nesmí vystupovat z auta a musí mít roušku či respirátor při stažení okýnka. Přítomný mluvčí magistrátu Vít Hofman ČTK řekl, že vzhledem k nynějším covidovým statistikám se neočekává velký zájem.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Sněmovna schválila změnu zákona, umožňující volit prezidenta lidem v karanténě nebo v izolaci kvůli koronaviru, loni v listopadu i hlasy opozice. Opozice opakovaně vládu kritizovala, že nezajistila toto hlasování v loňských komunálních a senátních volbách. Kabinet se hájil tím, že při obecních volbách by bylo příliš složité zajistit speciální volební schránky v každé obci.

Video  Předvolební debata Blesku: Andrej Babiš odmítl přijít  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa