„Nejdůležitější stavební akcí, co se dopravy na povrchu týče, tak to bude druhá etapa rekonstrukce Barrandovského mostu. Tři roky jsme ji připravovali a roky příprav se vyplatily, dopravní kolaps loni v Praze nenastal. Věřím, že i díky ohleduplnosti řidičů vše proběhne hladce i letos,“ uvedl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Dělníci budou letos pracovat na severní polovině jižní části mostu, na horní části rampy z ulice K Barrandovu a na spodní části jižního mostu. Přípravné práce bez omezení dopravy začnou v druhém čtvrtletí a dopravní omezení pak v květnu a potrvají do srpna.

Rozkopaný sever

Na dopravu v severovýchodní části metropole bude mít vliv v první polovině roku oprava křižovatky Poděbradské s Kbelskou a Průmyslovou ulicí. Přestavba stávající křižovatky zvýší bezpečnost chodců a plynulost dopravy. Silničáři teď překládají inženýrské sítě a budují odbočovací pruhy. Rekonstrukce skončí letos na jaře.

Pracovat se bude také o několik stovek metrů dále na křižovatce Kbelské s Kolbenovou ulicí. TSK nyní vybírá v tendru zhotovitele a jedná o přesném termínu zahájení oprav. Je nutné je zkoordinovat s některými stavbami v okolí, které tam provádí například Správa železnic (SŽ) nebo magistrát. ""

Most a rampa

Přes hradeckou dálnici D11 pak silničáři vybudují nový most. „V roce 2022 byly zahájeny přípravné práce spočívající zejména v projektování a samotná stavba proběhne letos,“ uvedla Lišková. Dělníci budou pracovat také na podjezdu v Bystré ulici, kdy loni vznikl projekt a letos se bude stavět.

Pokračovat bude letos stavba nové rampy na Rozvadovské spojce u Bucharovy ulice. Výstavba začala loni v říjnu a konec prací je naplánován na letošní duben. „Práce probíhají s minimálním omezením dopravy,“ uvedla Lišková. Práce budou pokračovat i v Prosecké ulici v úseku mezi ulicemi Na Vyhlídce a Vysočanská, kde TSK opravuje povrch. V cyklodopravě bude TSK pokračovat v rozšiřování páteřní cyklostezky A2 na pravém vltavském břehu, a sice v Podolí a Braníku.

Investiční rozpočet správy je závislý na tom městském. Pražští zastupitelé sice v prosinci schválili rozpočet na letošek, avšak nerozhodli o rozdělení investic, což odložili na letošek. „Celkový objem financí pro opravy silnic a další projekty TSK, doufám, že bude obdobný jako loni. Bude záležet na investičním rozpočtu (města) na rok 2023 a projednání se všemi (zastupitelskými) kluby. Ten je nyní v přípravě a zastupitelstvo by ho mělo projednávat na únorovém zasedání,“ dodal Scheinherr.

Video
Video se připravuje ...

Vyhlídka Prosecké skály nabízí zajímavé pohledy na Prahu. Zejména večer a v noci však láká partičky, které zde krom hluku umí ztropit i pěkný nepořádek. (květen 2022) David Zima

Fotogalerie
35 fotografií