Zatímco předchozí pokuta se vztahovala na dřívější již neplatné vyhlášky, ta novější, kterou prosazovala dosluhující radní Hana Kordová Marvanová (Spolu), zahrnuje i normu platnou od začátku roku 2021, kterou město systém regulace změnilo. U předchozího systému se ÚOHS nelíbilo, že vyhláška zahrnovala konkrétní adresy, kde bylo možné herny, kasina či videoloterijní terminály provozovat. Tato místa ale podle úřadu nebyla vybrána na základě předem známých, objektivních a nediskriminačních kritérií.

Konec technických her

Druhá pokuta se ze zhruba třetiny týká i nové vyhlášky, která namísto systému adresných míst zavedla úplný zákaz technických her na celém území města. Živé hry pak nová vyhláška zakazuje pouze v městských částech, které zakázaly hazard zcela a zavedly tzv. nulovou toleranci. Antimonopolní úřad však má proti zákazu jenom v některých městských částech podobné námitky jako dříve proti povolení jen na určitých adresách.

S tím magistrát nesouhlasí, neboť úřad podle něj nepřihlédl k důvodům, které městské části k zavedení nulové tolerance hazardu vedly. Úřad podle schváleného dokumentu také ignoroval judikaturu příznivou pro hlavní město, postupoval protiústavně a „na základě výkladu práva nemajícího oporu v právních předpisech a vedoucí k absurdním důsledkům“. Radní také schválili, že město zprostí mlčenlivosti svého advokáta, aby mohl případ komentovat v médiích.

Vyhláška? »Paskvil!«

Což na rozdíl od něho činí opozice. Například šéf pražského ANO si o nové vyhlášce myslí své. „Nesouhlasili jsme především s vyhláškou tak, jak byla schválena. Byl to paskvil, pro který jsme prostě nemohli hlasovat,” vyjádřil se pro Blesk Ondřej Prokop, že se pokutám dalo zabránit.

Ten se podivuje především nad tím, jak to, že byla vyhláška připravená tak, aby za ni mohl ÚOHS sankcionovat. „Byla fungující pracovní skupina, která vyhlášku připravovala, složená z odborníků, ale i z řad starostů městských částí. Bohužel ale paní doktorka Kordová Marvanová předložila nakonec zastupitelstvu něco úplně jiného,” krčí rameny.

Nejen Praha

Za systém adresných míst ÚOHS v minulosti pokutoval i jiná česká města, pokuty se obvykle pohybovaly v řádech statisíců. Pokutu dostaly například Děčín, Karlovy Vary, Česká Lípa nebo Varnsdorf.

Video
Video se připravuje ...

Celníci odhalili nelegální hernu v Nuslích. (2022) Celní správa

Fotogalerie
9 fotografií