Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Operace na hraně: Chirurg z vojáka vytáhl nevybuchlý granát!

Autor: štt - 
10. ledna 2023
11:14

Opravdu ojedinělý zákrok provedli ukrajinští chirurgové. V těle vojáka uvízla nevybuchlá střela z granátometu. Na operačním sále byli po celou dobu přítomní dva ženisté, kteří dohlíželi na řádné odstranění střely.

„Ne každá rána v oblasti srdce je smrtelná,“ napsala na svém facebookovém účtu náměstkyně ministra obrany, Hanna Maliarová. Na zveřejněné fotce lze vidět zakrváceného lékaře, jak v ruce drží podivný kovový objekt.

Jedná se o nevybuchlý granát z granátometu VOG. Projektil skončil v těle zraněného ukrajinského vojáka. Kvůli rizikům zákroku dohlíželi i dva ženisté, kteří byli připravení výbušninu ihned zneškodnit.

K náročné a nebezpečné operaci přistoupil zkušený chirurg Andrij Verba. Zákrok byl o to těžší, že tým se nemohl spolehnout na dnes běžně používaný elektrokoagulátor. Hrozilo totiž, že přístroj by granát odpálil.

Dle zprávy uveřejněné na webu Ukrajinska pravda zákrok skončil úspěšně. Vojáka nyní čeká rekonvalescence a ze zranění se má zotavit.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa