Důchodkyně Zdeňka zažila to, co nechce zažít žádný rodič. Její dceru Zdeničku zavraždil v Itálii její partner a po ní zbyly dvě vnučky – dvojčata Anita a Sofie. Jedna z nich bohužel postižena mozkovou obrnou. A tak se celé rodině ze dne na den otočil život vzhůru nohama.

Fotogalerie
15 fotografií

Těžká situace

Biologický otec nemá o holčičky zájem a vzhledem ke Zdeňčinu zdravotnímu stavu byla péče o nemocnou vnučku nemyslitelná, a tak ji chodí navštěvovat do ústavu. Spolu se Zdeňkou ale bydlí druhá vnučka Anitka, s kterou obývá jednu místnost, a dokonce spí v jedné posteli.

Do pořadu je přihlásila známá, které jejich životní situace přišla neúnosná a přála by si pro ně trochu víc soukromí. A tak designéři stáli před těžkým úkolem. Vytvořit samostatné pokoje, proměnu by si zasloužila i kuchyň.

Přání rodiny

Babičku by potěšil gramofon, Anitu kurz zpěvu nebo tance. Pro postiženou Sofii by babička chtěla zařídit pobyt v zařízení Zvoneček, které poskytuje dětem s podobným postižením nadstandardní péči a ubytování na celý život.

Co na to designéři?

Proměna byla velmi citlivá, bolestivá, emotivní, něžně květinová, inspirovaná secesí. Hned od prvního povšimnutí si secesních obrazů v chodbě jsme věděli, že budou pro paní Zdeničku osobní vzpomínkou, a tudíž pro nás inspirací pro proměnu. Hledali jsme cestu, jak oddělit dětský pokoj od obývacího pokoje, aby měla Anitka samostatný vstup. Problém byly průchozí místnosti, z kuchyně se vstupuje do obývacího pokoje a z obývacího do ložnice, kde spaly vnučka s babičkou pohromadě. Chybělo jim oběma jejich soukromí. Vyřešili jsme to přidáním dveří v chodbě, vznikla tak chladná část navazující na zádveří a teplá se vstupy do koupelny a nově vzniklého dětského pokoje,“ prozradili Kamila s Františkem.

Autor: TV Prima

Styl proměny se nese v duchu secese, inspirace přírodou, květinami. Paní Zdeňka je přes všechny rány osudu veselá paní, respektive bývala dříve, před tragédií. Proto jsme interiér pojali vesele, barevně, je inspirován secesí. Vyšli jsme z výrazného květinového motivu, netradičně umístěného na strop. Napínaný podhled přechází v tapetu na stěně. Květiny přecházejí za nábytek. Ten byl volen světlý, neutrální, s lehkou profilací, aby to odpovídalo zlehka secesi. V obývacím pokoji jsme navrhli sklopnou postel pro babičku, umístěnou do nábytkové sestavy se skleníkem a knihovnou pro gramodesky. Ve složeném stavu je místo dvoulůžka sedací souprava. Dětský pokoj je navržen v podobném konceptu, dominuje zde fialová rostlinná fototapeta. Fialová propojuje všechny místnosti, je to oblíbená barva babičky i vnučky.“

Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pátek 13. ledna ve 22.00 na Primě.

Chystáte se také na rekonstrukci bytu? Vše potřebné najdete na našem Bazaru Blesk!