Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Reakce oponentů na Babišův rozsudek: Babišovi vytkli jiné „hanebnosti“

Autor: simao, ČTK - 
9. ledna 2023
10:36

Bývalý premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) po dnešním rozhodnutí soudu v kauze Čapí hnízdo uvedl, že je rád, že justice je nezávislá. Soud podle něj potvrdil, co od začátku tvrdil, tedy že je nevinný a nic nezákonného neudělal, sdělil ČTK. Pražský městský soud předsedu hnutí ANO i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou nepravomocně osvobodil. Jak na verdikt reagují politici a konkurenti Babiše?

„NEVINEN! Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal,“ uvedl po pondělním rozsudku Andrej Babiš (ANO).

Podle soudce Jana Šotta se v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách, neprokázalo, že by skutek popsaný v obžalobě byl trestným činem. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

„Rozsudek nezávislého soudu je třeba respektovat. Na mnoho let probíhající případ, který veřejnost sledovala, si každý vytvořil nějaký názor,“ uvedl premér Petr Fiala (ODS). „Co je ale podstatné: Ty opravdové politické zápasy se v demokracii odehrávají ve volbách, nikoliv v soudních síních,“ doplnil. Vyzval občany, aby tuto příležitost využili v pátek a v sobotu v prezidentských volbách.

Rozsudek podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) prokázal, jak důležité a praktické je ctít presumpci neviny, a to, že trestní právo se nemá a nesmí stát součástí politického diskurzu. „Včetně nezákonně získaných 'informací' ze spisů,“ napsal na twitteru.

„Respektuji a přiznávám, že jsem vlastně rád, že v prezidentských volbách budeme moci v volit kandidáty podle jejich chování bez pachuti obžaloby nebo nepravomocného odsouzení,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Vždy jsem říkala, že o vině a nevině rozhoduje jen soud a že věřím v nezávislost justice,“ napsala šéfka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Do svědomí by si měli sáhnout ti, kteří Andreje Babiše už dávno odsoudili a vynášeli verdikty místo soudu. Ale neudělají to. Andrej Babiš bude skvělý prezident,“ dodala.

„Babiš se trestného činu nedopustil… Nezbývá, než důvěřovat soudu a vzít to na vědomí. To nic nemění na jeho hanebném chování nejenom v tomto případě. To nic nemění na tom, že takový člověk se nesmí stát prezidentem ČR,“ reagoval exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Na verdikt reagují i další.

„I když s Vámi sdílím rozladění, musím se zastat soudce Šotta. Ne každé hanebné chování je nutně trestný čin a ne každý trestný čin se podaří prokázat nade vší pochybnost. Soudce soudí podle trestního zákona, ne podle veřejné nálady a nemáme objektivní důvod mu nevěřit,“ dodal Kalousek v dalším tweetu.

Video  Čapí hnízdo: Babiš zproštěn obžaloby! Soudce Šott přečetl rozsudek, nejde o trestný čin  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pavel: Zachovejme chladnou hlavu

„Pojďme porazit Babiše ve volbách,“ apeluje jeden z jeho hlavní rivalů v bitvě o Hrad Petr Pavel. „Rozumím tomu, že rozhodnutí soudu mnohé z Vás rozzlobilo, ale zachovejme chladnou hlavu a místo kritiky soudu pojďme jako zodpovědní občané Andreji Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Na to tu máme demokracii,“ poznamenal Pavel.

„Je třeba respektovat rozhodnutí soudu. Nicméně kauza Čapí hnízdo je pouze malý střípek v mozaice negativního působení Andreje Babiše v této zemi. Řada věcí zůstává nevyjasněná, například otrávení řeky Bečva. Andrej Babiš a jeho dlouhodobý střet zájmů zůstává nebezpečím pro ČR,“ poznamenal prezidentský kandidát Marek Hilšer.

„Andrej Babiš byl ve vykonstruovaném soudním procesu, jak jej sám charakterizoval, zproštěn obžaloby,“ poznamenal bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček.

„Právní stát stojí na tom, že respektujeme rozhodnutí justice, ať se nám osobně líbí, či nelíbí. O charakteru pana Babiše si veřejnost udělala názor sama nejen během procesu – veřejně přiznaná lež, chování k vlastní rodině. A svůj osobní soud ať si každý vynese sám, třeba u voleb,“ poznamenal vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Video  Andrej Babiš u soudu kvůli Čapímu hnízdu 
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 10. ledna 2023 17:19 )

Rakušan - šéf státních zlodějů a pijavic na dotacích, takto vypadá novodobý "demokrat" a s ním související demokratická vláda?

Staroduchodce ( 10. ledna 2023 17:13 )

Uživatel_5347357 ( 10. ledna 2023 15:55 )

A to všechno za heroického zvolání udatného generála naší lidové armády "urá vpered!!!!"

kurna1 ( 10. ledna 2023 15:13 )

Zničíme ho při volbách !!! Jeho i ty jeho koblihy půjdou tak do kafilerky

Uživatel_5347357 ( 10. ledna 2023 14:48 )

A v čem že to lžu????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa