Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politické špičky slavily vznik Slovenska: Klaus na roztrhání, okouzlující Čaputová i Fiala s Orbánem

Autor: Martin Valeš, swp - 
8. ledna 2023
13:01

Zatímco Česká republika svůj vznik moc neslaví a stále připomíná hlavně výročí neexistujícího státu, nejvyšší slovenští představitelé 30. výročí své republiky oslavili nadvakrát - napřed hned 1. ledna, v sobotu přidali ještě galavečer. Zúčastnili se četní VIP hosté z Česka i dalších zemí Visegrádské čtyřky.

Československo se rozdělilo k 1. lednu 1993, na udělování slovenských státních vyznamenání v první den letoška do Bratislavy dorazil mj. prezident Miloš Zeman. Sobotní akce v nové budově Slovenského národního divadla byla pak na úrovni premiérů, pozvánky byly jménem úřadujícího předsedy vlády Eduarda Hegera. Dorazili tak jeho protějšci z Visegrádu, tedy Petr Fiala, Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki.

Nechyběl ani exprezident Václav Klaus s manželkou Livií. Ta byla českou velvyslankyní na Slovensku, Klaus zase federaci coby předseda české vlády rozděloval - spolu se slovenským protějškem Vladimírem Mečiarem, který na galavečeru rovněž nechyběl (posledním federálním premiérem byl Jan Stráský, †78).

„Z pohledu uplynulých 30 let je podstatné, že je Slovensko součástí svobodných a rovnoprávných národů, vybudovali jsme instituce potřebné pro fungování suverénního státu. Jsme součástí volného trhu Evropské unie, pohybujeme se v schengenském prostoru svobodně a bez omezení. Naši společnou bezpečnost zaručuje Severoatlantická aliance,“ vyzdvihla prezidentka Zuzana Čaputová. „Svedli jsme těžké zápasy o charakter státu, o naši příslušnost k Západu, o reformy, o důstojnost životů. Historie sama si vybírá a oceňuje ty, kteří stáli na straně lidskosti, pokroku a vzdělanosti.“

Fiala: Československo nám přirostlo k srdci

„Na začátku tohoto týdne, v pondělí, jsme takto stáli v pražském Rudolfinu. Že navzájem, společně slavíme samostatnost našich zemí, ukazuje tu neuvěřitelnou blízkost mezi oběma našimi státy,“ připomněl na pódiu Fiala jubilejní koncert České filharmonie 2. ledna. „Není se ostatně co divit, naše státy vznikly rozdělením Československa, tedy země, za jejíž vznik a existenci bojovali naši předkové a která mnohým z mých spoluobčanů za ty tři čtvrtiny století společné existence skutečně přirostla k srdci.“

Ocenil ale i současné dobré vztahy, včetně spolupráce a pomoci v rámci EU a NATO či při krizích - když Slováci pomáhali hasit požár u Hřenska či obětem ničivého tornáda na Moravě nebo když čeští letci chrání slovenský vzdušný prostor. „Přibývá těch, kteří nezažili společnou federaci, kteří ji nezažili v dospělém věku, a přesto cítí k té druhé polovině bývalého Československa neuvěřitelnou blízkost. To je důkaz, že naše vztahy nejsou postaveny na nějaké nostalgii, ale na hlubokém porozumění,“ dodal Fiala.

Program byl nejen česko-slovenský. Proslovy politiků střídala vážná, populární  i jazzová hudba. Jana Kirschner zazpívala slovensko-rusínský duet se Štefanem Štecem.

„Dodnes sa diví celý svět, jak se dá rozejít bez krve, naposled a poprvé,“ zazněl další mezinárodní duet - totiž píseň Na na naaa, kterou společně natočily před mnoha lety slovenská kapela No Name s Chinaski z Česka. V Národním divadle byli jen No Name, Michal Malátný zpíval ze záznamu. Vystoupila též Katarina Knechtová, zavzpomínalo se na Mekyho Žibrku.

Přímý přenos dlouhý hodinu a tři čtvrtě vysílala RTV1. Galavečerem končí hlavní oslavy vzniku Slovenské republiky, vzpomínat se bude ale třeba ještě 11. února v pražském Obecním domě, kde se bude konat 9. ročník Česko-Slovenského plesu.

Video  Jak se slavily Vánoce v Československu - 70. a 80. léta  - Videohub
Video se připravuje ...

vlasok ( 12. ledna 2023 22:08 )

Tak, to by ste si dali. Nestačí vám, ako našu "obľubujeme my".?

vlasok ( 12. ledna 2023 22:06 )

To sa skôr vy budete lámať, ak si zvolíte neznámu bábku na "motúzku".

dynaty ( 8. ledna 2023 20:56 )

Jiří Zvěřina ( 8. ledna 2023 19:58 )

Kam se ten senilní dědek Klaus stále cpe???

LuCo ( 8. ledna 2023 19:05 )

Chyběla tam Pekarka s Tchaiwancem! A Klaus? Škoda že jej neroztrhali!!!

Zobrazit celou diskusi