Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman rozebral favority voleb: „Ubohost“ u Pavla a omluva za Nerudovou. Babiše podpořil

Autor: ČTK, swp - 
8. ledna 2023
10:59

Česko by mělo mít prezidenta s politickými zkušenostmi, uvedl necelý týden před přímou volbou nové hlavy státu končící Miloš Zeman v pořadu Prezidentský Press klub na rádiu Frekvence 1. Jako jediný ze tří favorizovaných kandidátů splňuje podle něj tuto podmínku pouze expremiér Andrej Babiš (ANO). Nemyslí si, že finišující kampaň ovlivní soudní rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo, protože o případu už společnost ví mnoho. Městský soud v Praze vynese rozsudek v kauze, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách, v pondělí.

Zeman také uvedl, že chápe Babišův odmítavý postoj k účasti v předvolebních debatách. „Je logické, že máte mít diskusi jeden na jednoho, ne jeden proti osmi,“ konstatoval s tím, že jiná bude situace před druhým kolem voleb.

Za ubohost označil Zeman páteční výrok kandidáta Petra Pavla o tom, že skupina Ztohoven vrátí na Pražský hrad prezidentskou standartu, kterou v roce 2015 při jedné ze svých akcí vyměnila za rudé trenýrky na protest proti Zemanově politice. Standarta se podle Pavla vrátí až do rukou nového prezidenta. Podmínkou vrácení je, že hlavou státu nebude Babiš. Ztohoven po své akci tvrdili, že standartu rozstříhali a rozdali lidem. Soud za akci členům skupiny uložil podmíněné tresty a povinnost nahradit přes 55 000 korun za poškozenou střechu a přestřižené lanko u stožáru, za ukradenou standartu měli zaplatit 8400 korun.

„Pokud Pavel zvyšuje nebo ovlivňuje svou popularitu tím, že se stýká s pravomocně odsouzenými, kteří znesvětili jeden ze symbolů české státnosti, tak to vypovídá o něm samém a považuji to za ubohost,“ uvedl Zeman.

O kandidátce Danuši Nerudové Zeman uvedl, že se omluvil slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové za slova, která pronesla v souvislosti s její činností před tím, než se stala prezidentkou. Dalšího z devíti kandidátů Jaroslava Bašty (SPD) si prezident váží jako signatáře Charty 77 a politického vězně minulého režimu, na druhé straně má pochybnosti, zda je právně možné, aby prezident vládu odvolal, jak Bašta uvádí.

Video  Zeman o odmítání Hladíka, ústavním soudu i prezidentských volbách  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 9. ledna 2023 11:29 )

A na jakou funkci?

cid2000 ( 9. ledna 2023 11:07 )

Volitelný v této skvadře je pouze Jaroslav Bašta !!!!!!!!!

modrosvazak ( 9. ledna 2023 10:00 )

Český vlastenec a demokrat volí Jaroslava Baštu . Pouze pěti-žumpáci volí vlastizrádce .

modrosvazak ( 9. ledna 2023 09:58 )

V důchodu je už dávno .

kurna1 ( 9. ledna 2023 08:06 )

Hola, hola hola důchod už Zemana volá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa