Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sjezd ČSSD: Šmarda popsal plán na návrat do Sněmovny. A Škromach fotil selfie se Středulou

Aktualizováno -
7. ledna 2023
17:42
Autor: ČTK, lig - 
7. ledna 2023
10:03

V Brně se dnes konal 44. sjezd České strany sociálně demokratické (ČSSD). Asi dvě stovky delegátů si v hotelu Passage mimo jiné zvolili nového místopředsedu, stal se jím Karel Machovec, který byl ve vedení už v 90. letech. Nahradil Tomáše Petříčka, který na funkci rezignoval. Předseda ČSSD Michal Šmarda straníkům představil tříletý plán na návrat strany do Sněmovny, obsahuje čtyři fáze. 

Šmarda chce voličům stranu prezentovat jako odpovědné řešení mezi pravicovou vládou a populistickou, nacionalistickou opozicí. Plán pro návrat strany na výsluní má čtyři etapy.

První nezbytnou podmínkou bylo vyřešení ekonomické situace zadlužené strany, která musela prodat či pronajmout část svého nemovitého majetku a reorganizovat i zeštíhlit aparát. Úvodní fázi pokládá Šmarda za téměř dokončenou. Letos by strana po letech ztrátového hospodaření mohla mít vyrovnaný rozpočet.

Během letoška se strana soustředí na budování nového mediálního a propagačního týmu a práci na značce strany. „Sociální demokracie na tom zdaleka není tak špatně, jak by se mohlo zdát, ale bude to chtít mnohem víc práce, než jsme si kdy uměli představit,“ řekl Šmarda.

Příští rok jsou na programu krajské a senátní volby, stejně jako výběr lídrů pro sněmovní volby. Zásadní bude podle Šmardy pro ČSSD rok 2025 se sněmovními volbami, což je závěrečná etapa jeho plánu. Do kampaně napře strana maximální úsilí a vynaloží maximum dostupných peněz.

ČSSD předloni se ziskem 4,65 procenta hlasů nepřekročila poprvé za dobu samostatné ČR zákonnou pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory Parlamentu. Předsedou strany se poté stal Šmarda, který slíbil připravit nové stanovy a finančně stranu ozdravit.

Drancování, diletantství a šlendrián

Nová ČSSD by podle místopředsedkyně Daniely Ostré měla být spolehlivá, hodnotová a pečující, hájit zájmy střední třídy a nižších sociálních skupin, pohybovat se na levém středu politického spektra a chránit před extrémy.

Statutární místopředseda Igor Bruzla řekl, že už nemá smysl vracet se do minulosti a hledat viníky. „V podstatě za to můžeme my všichni,“ řekl Bruzl s tím, že hlavní je pracovat na zlepšení. Zpeněžení části majetku bylo podle něj jediným řešením. Díky prodeji Lannova paláce v centru Prahy za 201 milionů korun se podařilo straně uhradit zhruba stejně vysoký úvěr.

O dřívějších poměrech ve straně hovořil také předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD Radek Scherfer. Použil slova jako drancování, diletantství a šlendrián.

Strana si před sjezdem nechala zpracovat průzkum vnímání sociální demokracie v Česku. Vyplynulo z něj, že potenciální voliči očekávají od strany hlavně práci na sociálních tématech, zatímco pnutí mezi liberálními a konzervativními proudy pro ně není podstatné. Podle místopředsedkyně Ostré by se lidé uvnitř ČSSD měli přestat nálepkovat jako liberálové nebo konzervativci. „Kdo to dělá, nás chce rozdělit a rozhádat,“ míní Ostrá.

Video  Předseda ČSSD Šmarda: Můžeme si za to sami, že nejsme ve Sněmovně. Společnost čeká proměna  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

LuCo ( 8. ledna 2023 19:23 )

V tom se Šmarda probudil a ruku měl po loket v nočníku!!!

donypan ( 8. ledna 2023 17:05 )

Pokud bude na politické scéně hnutí ANO,tak ČSSD némá sebemenší šanci uspět,stejně jako KSČM.

Tomasj ( 8. ledna 2023 16:08 )

jedině, že by jste se spojili s estéácký KáeSˇáckým a SČSPáckým hnutím ANO,tak jako jste vládli v letech 48-89 jako součást zločinné a zavrženíhodné KSČ. ANO+ČSSD=KSČ

Jaryn19 ( 7. ledna 2023 18:19 )

levicoví voliči volí většinou populistické ANO, socani nemohou nabídnout víc než ANO slibuje

Jaryn19 ( 7. ledna 2023 18:17 )

Zeman dokončil destrukci ČSSD, jeho pomsta se povedla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa