Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oligarcha Abramovič v předstihu obešel sankce. Miliardové fondy převedl těsně před válkou na děti

Autor: ČTK, lig - 
6. ledna 2023
19:37

Ruský podnikatel Roman Abramovič těsně před začátkem plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu převedl na své děti fondy v hodnotě miliard dolarů, vyplývá podle deníku The Guardian z uniklých dokumentů. Tato reorganizace se podle listu týkala deseti tajných offshorových fondů, z nichž Abramovič těžil, a odehrála se začátkem února, tedy záhy poté, co západní vlády ve snaze odvrátit napadení Ukrajiny začaly Moskvě hrozit uvalením sankcí na ruské oligarchy.

Díky reorganizaci se sedm Abramovičových dětí, z nichž nejmladšímu je devět let, stalo vlastníky aktiv spojovaných s podnikatelovou osobou. Hodnota tohoto majetku představuje nejméně čtyři miliardy dolarů (90 miliard korun), uvedl The Guardian s tím, že by ale mohla být ještě mnohem vyšší. Tvoří jej luxusní nemovitosti, flotila superjacht, vrtulníků a soukromých letadel.

Převedení fondů by mohlo narušit efektivitu sankcí uvalených na Abramoviče. Podnikatel figuruje na sankčních seznamech Evropské unie a Británie, na americkém ale nikoli. Média dříve psala, že Washington Abramoviče mohl sankcí ušetřil z toho důvodu, že se domníval, že podnikatel by díky svým vazbám mohl působit jako neoficiální mediátor v ukrajinském konfliktu.

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa