Soukromému zemědělci, kterého zatkla policie ihned po činu a poslala do vazby, teď hrozí za výtržnictví a vydírání až osm let. Ten se hájí tím, že jen bránil kamaráda, kterého doprovázel v noci na ošetření.

„Strážní ho bili obuškem a pak i mě a nastříkali mi sprej do očí. Zbraní jsem je chtěl jen postrašit,“ tvrdí.

Členové ochranky Jan S. a Petr S. však soudu svorně tvrdili, že u sebe žádné donucovací prostředky neměli, protože je nosit nesmějí. Tvrdili, že čelili útoku dvou podnapilých mužů.

Záznam prokázal lež

„Při podrobném prozkoumání záznamu z nemocniční kamery je vidět, že strážní mají u sebe jak obušek, tak sprej. Podáme na ně trestní oznámení pro křivou výpověď,“ sdělila obhajoba a předložila soudu fotografie.

Podle právníka „střelce“ Pavla Anderleho tento fakt sice nemá vliv na podstatu skutku, čili na to, že Miroslav B. vyhrožoval ochrance zbraní, ale na situaci, která tomu předcházela a ovlivnila jeho chování. „Kvůli nedůvěryhodnosti svědků by mohl dostat nižší trest,“ řekl.

Strážný půjde k psychiatrovi

I když už se počítalo s rozsudkem, požadavek státního zástupce verdikt odsunul. „Jsem z toho, co se stalo, psychicky na dně. Nespím, i po sedmi měsících mám samopal před očima,“ tvrdil před soudem strážný Jan S., který před namířenou zbraní prchal do křoví.

Státní zástupce si tedy vyžádal jeho psychiatrický posudek, jestli se nejedná o těžkou újmu na zdraví. Pokud by se potvrdila, trest by se mohl Miroslavu B. zvýšit.

Už nemůžu, říká máma „střelce“

Máma obžalovaného „střelce“ Miroslava B. Kateřina (72) se před soudní síní rozplakala. Žena doufala, že už bude konec a syn odejde s podmínkou. Velké hospodářství, na které zůstala sama, je nad její síly. Navíc kvůli tomu, že je ve vazbě a nemohl splácet techniku, jí leasingovky a exekutoři zabavili stroje.

Když napadne sníh, odhazuje ručně plochu o velikosti bazénu, aby se dostala k domu. Desetitisíce ji stojí právníci. Při důchodu 10 tisíc korun si pomáhá alespoň výrobky z mléka. „Teď se mi pokazil dojící přístroj, tak musím dojit ručně, strašně mě bolí ruce, k tomu koleno, už jsem měla být na operaci, ale kdo by se staral o zvířata?,“ posteskla si se slzami v očích seniorka, které synův pitomý čin neuvěřitelně zkomplikoval život.

VIDEO: Agresivní muž napadl v Městci Králové policisty sekyrou, ti ho následně postřelili.

Video
Video se připravuje ...

Agresivní muž napadl v Městci Králové policisty sekyrou, ti ho následně postřelili Aktu.cz

Fotogalerie
15 fotografií