Díky termokamaře bude možné lokalizovat ohnisko požáru. Pak nastoupí zhášecí patrony. „Ty má stroj za úkol dopravit na místo určení tak, aby došlo k jejich rozptylu a uhašení daného ohniska,“ vysvětlil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Dron může fungovat jak samostatně, že podle zadaných parametů najde sám ohnisko požáru, kde je třeba shodit patronu, nebo bude mít tento úkol pilot. „Ať tak či tak, vždy musí vystřelení patrony schválit operátor. Je nezbytně nutné dbát na bezpečnost osob, které se v místě zásahu nacházejí,“ uvedl ředitel úseku Drony SIT Josef Navrátil.

Šikovný prototyp

Projekt je nyní v testovací fázi, současný prototyp obsahuje jednu patronu. „V současné době s ním není možné létat venku a obecně z dronu nelze nic shazovat. To zakazuje legislativa. Na začátku roku nás proto čekají i jednání na příslušných úřadech,“ řekl radní Daniel Kůs.

Hasičům by dron měl přinést nové možnosti likvidace požárů. „Aktuálně máme k dispozici prototyp, který obsahuje jednu patronu. Už teď ale spolu s hasiči a dalšími kolegy hovoříme o tom, že patron by bylo potřeba víc,“ doplnil Navrátil.

I pro policii

Šikovnou novinku by odborníci na jaře rádi představili i policistům. „Bezpilotní letoun nemusí vystřelovat pouze zhášecí patronu, ale například předměty pro provedení první pomoci či další materiál potřebný během zásahu,“ dodal Navrátil. Na vývoji spolupracují Drony SIT s odborníky z ČVUT a společnosti Fly4Future.

VIDEO: V boji s loňským obřím požárem v Českém Švýcarsku pomáhaly i drony s termovizí.

Video
Video se připravuje ...

V boji s požárem pomáhají drony s termovizí. HZS ČR

Fotogalerie
3 fotografie