Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi na dávky čekají měsíce: „Vyhodí mě z bytu, stát už pro nás nemá peníze.“ Kde je problém?

Autor: amb, lig - 
8. ledna 2023
05:00

Sociální podpora Adéle chodí pozdě už od pandemie koronaviru. „Takhle zpožděné mi chodí přídavky na děti a příspěvek na bydlení už od začátku covidu. Každé čtvrtletí čekám dva až tři měsíce na dávky. Před covidem chodilo všechno pravidelně šestého v měsíci jak hodinky,“ popsala Blesk Zprávám. A není jediná – i další ženy si všimly, že se situace v posledních měsících zhoršila, mnohým se finanční pomoc zasekla hlavně na podzim loňského roku. Přestože žádosti podaly v říjnu, ticho se táhlo až do konce roku.

„Problémy s výplatami jsou asi od dubna. Vždy to trvalo maximálně 2 měsíce, nyní jsem podávala žádost 2. října 2022 a dodnes nemám žádné informace. Musela jsem oslovit i generální ředitelství úřadu práce, jelikož osobně mi na úřadě řeknou, že je jich málo a neví, kdy budu zpracována. Dřív úřad komunikoval lépe, i samotné pracovnice byly ochotnější,“ popsala Blesk Zprávám Dáša. Kvůli vysokým cenám nezvládá zaplatit bydlení a vyžít se dvěma dětmi. Nemohla zaplatit nájem na prosinec, ani z čeho zaplatit leden. Do konce roku jí hrozila výpověď z bytu.

„V souvislosti s energetickou krizí, hospodářskou situací a také válkou na Ukrajině roste i počet klientů, kteří se na úřady práce obracejí,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková. Úřady (ÚP)  kvůli tomu řeší víc práce, než je obvyklé, aniž by mohly přijmout víc zaměstnanců. Na starost mají až 22 dávek, přičemž mezi žadatele měsíčně rozešlou 2 miliony finančních příspěvků.

A počet lidí, kteří budou potřebovat peněžitou pomoc, podle Beránkové pravděpodobně ještě vzroste. Od ledna 2023 se totiž zvýší životní minimum, díky čemuž se i rozšíří počet lidí s nárokem na některou sociální dávku. Půjde například o přídavek na dítě nebo na živobytí.

„Myslím si, že stát pro nás už nemá peníze,“ obává se další žena. To ale vyvrací tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová. „Dávky a příspěvky mají zpoždění asi ve

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.