Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Závěrečný monolog Babiše: Nikdy jsem nekradl! A vytáhl „polistopadový kartel“. Soudce expremiéra krotil

Aktualizováno -
6. ledna 2023
13:57
Autor: ČTK, Maxmilián Nový, Nikola Forejtová - 
6. ledna 2023
07:17

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) dnes u soudu přednesl závěrečnou řeč v kauze Čapí hnízdo, trvala přes dvě hodiny. Jeho projev byl podle přítomného reportéra mixem všeho, co jsme z úst expremiéra už slyšeli několikrát. Stojí si za tím, že se jedná o politicky motivanou kauzu, mediální útok a stojí si i za tím, že jeho synovi vymazali mozek. Promluvila také druhá obžalovaná, Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soud v případu kolem padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu vynese rozsudek zřejmě v pondělí. Na toto jednání bude znovu vydávat vstupenky. 

Babiš uvedl, že jeho závěrečná řeč bude trvat asi tři hodiny, Nagyová odhadla své prohlášení asi na půlhodinu. Nakonec ale Babiš hovořil jen dvě hodiny a pět minut. 

Jako první si vzal v pátek slovo Babišův právník Michael Bartončík. „Žádám o trpělivost,“ vzkázal ještě na jejím začátku. Doufá, že udrží naši pozornost. Svým proslovem chce navázat, jak sám řekl, na včerejší řeč svého bratra Josefa Bartončíka – právníka Nagyové.

Ve své řeči Bartončík tvrdí, že obžaloba Babiše a Nagyové je kostrbatá. „Je to absurdita, která vyžaduje, aby Babiš s Nagyovou měli křišťálovou kouli a mohli věštit budoucnost,“ uvedl o letech 2007 a 2008, kdy obžalování o dotaci žádali. Hlavní svěděk – Babiš junior dle jeho slov neříká pravdu, když říká, že si akcie nepřevzal. Jeho výpověď prý stojí osamoceně, protože ostatní akcionáři jako Monika Babišová či Martin Herodes tvrdí, že vlastníky byly. Stejně tak rozporoval výpisy z platebních karet, dle kterých měl být Babiš junior v době přepisu akcií v USA. Dle něj ale v těch dnech žádné platby neproběhly, v Česku tam být mohl.

Připomeneme, že obhajoba se ještě ve středu pokoušela o to, aby byl na Babiše juniora znovu proveden psychologický posudek kvůli jeho zdravotnímu stavu. Neuspěla a soud tuto žádost zamítnul.

Bartončík nakonec hovořil necelou hodinu a půl. Po něm došla k pultíku Nagyová. Ta hovořila poměrně krátkou dobu. Nagyová se prý pousmála, když jí poprvé přišlo obvinění. Podle jejího názoru ho připravovali lidé, kteří dané problematice dotací ani nerozumí. „Tomu, co zde prezentuje, možná ani sám nevěří,“ řekla na adresu státního zástupce Jaroslava Šarocha.

„Cokoliv bylo v dané věci učiněno, nemělo za cíl něco porušovat,“ uvedla mimo jiné v síni a po zhruba půl hodině přenechala místo Andreji Babišovi. 

Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo: Jana Nagyová a Andrej Babiš (6.1.2023) Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo: Jana Nagyová a Andrej Babiš (6.1.2023) | Blesk:Renata Matějková

Babišova dlouhá řeč. Soudce jej napomínal

Babiš začal kolem jedenácté svou závěrečnou řeč. „Nevím, proč tu vůbec s paní Nagyovou jsme,“ opakuje slova, která už v minulosti u soudu řekl.

Expremiér kritizoval OLAF. „Co to vůbec je,“ ptal se. Divil se, že předsedkyně evropské komise Ursula von der Leyenová vyzývala Italy, aby nevolili novou premiérku Meloniovou. „Ještě teď v tuhle chvíli nikdo v EU neví, co je malý a střední podnik,“ pokračoval. 

Podle reportéra se Babiš na počátku i ztratil ve svých papírech a nevěděl, kde pokračovat. Obecně pak skákal od tématu k tématu. „Je to politické stíhání. Máme tady Milion chvilek, kteří koalici pomohli vyhrát volby,“ řekl například. 

„Nechápu, že v rámci obžaloby jsou mediální výstupy jako důkaz. Třeba ten film Matrix jak natočil ten pán. Nebo 168 hodin či Reportéři… nebo články Sabiny slonkové, která je bývalá zaměstnankyně Mladé fronty Dnes. Se mstí,“ dodával také a tím si vysloužil napomenutí soudce, který podotkl, že vybočuje z věci. 

Babiš se dostal znovu i ke svému synovi a popisoval mimo jiné to, jak je rád, že se setkal s Propopotem. Trvá si na svém v tom, že jej neunesl a že jeho synovi vymazali mozek. 

„Pro mě a pro každého rodiče když se staráte o dítě celý život a těšíte se, že bude mít děti a budete mít vnuky a vnučky, tak ten příběh je strašný, když vám zneužijí dítě na politické účely,“ pokračoval ve své plamenné řeči a stěžoval si několikrát a opakovaně na to, že se jedná o snahu jej diskreditovat a zničit. 

„Dnešní proces je jen dlouhodobá snaha o moji diskreditaci. Já jsem nikdy nekradl!... Ten polistopadový kartel lobbistů, těm vadím!!“ A novináře nazval hyenami. 

Soudce Jan Šott nakonec i posunul přestávku na oběd a nechal Babiše po dohodě s ostatními dál hovořit. Podle reportéra Blesku ale byla na soudcích znát únava a dokonce i Jana Nagyová si unaveně podpírala hlavu. A někteří se neubránili tomu, aby kroutili očima. Babiš navíc u soudu zmínil i své rivaly z koalice - namátkou například předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) 

„Já vás musím zastavit, Tohle jsou už zcela okrajové věci,“ řekl soudce po zhruba hodině a půl. Podle právníka jsou to možná věci, co se těžko poslouchají, ale je důležité, aby byly řečeny. Navíc se podle něj dotýkají závěru celé řeči. 

Na vynesení rozsudku jen se vstupenkou

Soud uvedl, že na pondělní jednání, kdy se očekává vynesení rozsudku, bude opět vydávat vstupenky. Líčení se uskuteční v jednací síni pražského městského soudu, která má kapacitu 75 míst.

Soud chce vydáváním vstupenek předejít přeplňování jednací síně. „Vstupenky budou vydávány před místností č. 302, a to do doby, dokud nedojde k jejich vyčerpání,“ uvedl mluvčí. Vstupenky bude u vchodu kontrolovat justiční stráž.

Určitý počet míst bude vyhrazen pro média. O kolik míst se bude jednat, neupřesnil. Každá redakce ale podle mluvčího bude mít nárok na jednu vstupenku.

Tříletá podmínka a mastná pokuta

Státní zástupce Jaroslav Šaroch ve čtvrtek navrhl pro oba obžalované tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. Chce pro ně také peněžité tresty, u Babiše ve výši deseti milionů korun, u Nagyové 500 000 korun. Obhájce Nagyové Josef Bartončík soud požádal o zproštění své klientky, podle Babišova obhájce Eduarda Bruny se politik trestného činu nedopustil. 

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Jejím vyplacením podle žalobce vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda 49,9 milionu korun.

Video  Andrej Babiš u soudu 
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 7. ledna 2023 17:11 )

odkradl IPB o 500 milionů, to mu ještě koupení politici zakamuflovali. Ale již dávno cítil, že je na řadě a tak šel do politiky, aby zakamufloval svoje další podvody. O nic jiného mu nešlo

Jaryn19 ( 7. ledna 2023 17:09 )

kdo žádá o dotaci, tak je odpovědný za podklady, které k žádosti doložil. Pokud doložil nepravdivé podklady, je za to odpovědný on, úředník nemůže odhalit každý podvod. Pokud se vědomě převáděl firmu na někoho jiného, uvedl úředníky v omyl a zatajil důležité informace

JaNat ( 7. ledna 2023 11:19 )

Pro trolly - pokud mi dotace bude schválena, pak ji beru, jen blbec by schválenou dotaci nebral. Od toho jestli mám nebo nemám na ni právo tam sedí zodpovědní, kteří svoji práci vykonávají za naše peníze. No tak jaká diskuse? Doufám, že pan soudce bude objektivní. Tohle je politická honička.

JaNat ( 7. ledna 2023 11:15 )

*financuješ*

JaNat ( 7. ledna 2023 11:14 )

A ti zodpovědní dostanou plat, který ty fianncuješ, tak se zamysli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa