Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin nařídil: Zastavte střelbu na pravoslavné Vánoce! Z Ukrajiny přišla slova o pokrytectví

Aktualizováno -
5. ledna 2023
17:49
Autor: ČTK, swp - 
5. ledna 2023
17:03

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruské armádě zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině od pátečního poledne do sobotní půlnoci, tedy po dobu pravoslavných Vánoc. Informovala o tom dnes agentura TASS. K dočasnému příměří vyzval v předvečer svátku moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, aby se věřící mohli zúčastnit svátečních bohoslužeb. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře a bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Šéf Kremlu Vladimir Putin podle prohlášení své kanceláře reagoval na výzvu patriarchy Kirilla a nařídil ministrovi obrany, aby zavedl režim příměří podél celé linie dotyku na Ukrajině od 12:00 (10:00 SEČ) v pátek 6. ledna do 24:00 (22:00 SEČ) v sobotu 7. ledna.

„Vzhledem k tomu, že v oblastech bojů žije velký počet pravoslavných občanů, vyzýváme ukrajinskou stranu, aby vyhlásila příměří a umožnila jim účast na bohoslužbách na Štědrý den a také v Den narození Krista,“ uvedl podle webových stránek Kremlu Putin.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

21:12
Dnes

Američan Russell Bentley, který bojoval na ruské straně proti Ukrajině, zahynul v Doněcku, oznámila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjanová na sociální síti. Neupřesnila, jak Američan zahynul. Doněck ovládají Rusové již deset let. O Američanově smrti informovali podle ruských médií také jeho někdejší spolubojovníci z Donbasu na východě Ukrajiny, podle kterých byl Američan zabit. Média se zmiňují i o verzi Američanovy manželky, podle které si neznámí ozbrojenci v uniformách jejího muže spletli se špionem.

„Russell Bentley, zvaný Texas, skutečný Američan, skutečně z Texasu, zahynul v Doněcku. Bojoval tam za naše,“ napsala Simonjanová na telegramu a připomněla, že Bentley spolupracoval také s ruským propagandistickým portálem Sputnik.

20:02
Dnes

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. Navalná zdůraznila v děkovné řeči svůj úmysl nadále vytrvat v boji proti represím, kterými svírá režim prezidenta Vladimira Putina ruskou společnost i svobodu slova a médií, píše agentura DPA.

Cena byla udělena posmrtně i jejímu muži. Ruský opoziční předák Navalnyj zemřel před dvěma měsíci v ruském vězení. „Můj manžel byl úžasný v tom, že dokázal ze všech médií udělat média svobodná,“ řekla 48letá žena. Normální evropské budoucnosti a blahobytu stojí podle ní v Rusku v cestě jen prezident Putin. „Ale to nemusí trvat věčně, budeme přesvědčovat stále víc a víc lidí, že by Rusko mělo nastoupit evropskou cestu,“ řekla Navalná. V současnosti je podle ní v zemi mnoho lidí umlčováno, ale i malé změny mohou napomoct tomu, že jejich hlas začne být zase slyšet.

Zobrazit celý online

Rusko chce využít Vánoce jako zástěrku, aby aspoň na chvíli zastavilo náš postup na Donbasu, uvedl podle médií ukrajinský prezident Zelenskyj.

Prezident Zelenskyj podle agentury Ukrinform řekl, že ruské vedení neusiluje o mír. „Teď chtějí využít Vánoce jako zástěrku, aby alespoň na chvíli zastavili postup našich chlapů na Donbasu a dostali blíže k našim pozicím techniku, munici a mobilizované vojáky,“ uvedl ukrajinský prezident. „Co to přinese? Jen další nárůst počtu obětí,“ dodal. Kreml podle něj využívá přestávek v bojích, aby ve válce pokračoval s novou silou.

Vojenský konflikt podle něj skončí ve chvíli, kdy ruští vojáci opustí ukrajinské území. Podle ukrajinské tiskové agentury se přitom obrátil na samotné Rusy. „K rychlejšímu ukončení války je zapotřebí něco úplně jiného. Je třeba, aby občané Ruska v sobě našli odvahu - i když alespoň na 36 hodin na Vánoce - osvobodit se od svého ostudného strachu z jednoho člověka v Kremlu,“ uvedl Zelenskyj.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak už dříve výzvu patriarchy odmítl jako cynickou past. Když ještě nebyl znám Zelenského postoj, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na to reagoval slovy, že Podoljakův názor nemusí odrážet názor ukrajinského prezidenta. 

Podoljak: Pokrytectví si nechte pro sebe

Rusko musí opustit okupovaná území, jedině tak bude mít „dočasné příměří“, uvedl Podoljak v reakci na Putina. Pokrytectví si nechte pro sebe, vzkázal ukrajinský činitel do Moskvy.

„Zaprvé: Ukrajina neútočí na cizí území a nezabíjí civilisty. Tak jako to činí Ruská federace. Ukrajina ničí na svém území pouze příslušníky okupační armády,“ napsal ve zjevné reakci na twitteru Podoljak. „Zadruhé: Ruská federace musí opustit okupovaná území – jedině tak bude mít ‚dočasné příměří‘. Pokrytectví si nechte pro sebe,“ dodal poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře.

Moskevský patriarcha Kirill aktivně podporuje prezidenta Putina a jeho válku proti Ukrajině.

Ruská pravoslavná církev, žehnající militarizaci Ruska a vraždění a genocidě Ukrajinců, není žádná autorita, ale propagandista války, a tak její návrh není ničím jiným než součást propagandy a cynická past, reagoval na patriarchův návrh Podoljak.

Podobně jako Podoljak reagovali i někteří další ukrajinští činitelé. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na twitteru napsal, že ruské „jednostranné příměří“ nelze brát vážně. „Prezident Zelenskyj navrhl jasný mírový vzorec o deseti krocích. Rusko ho ignoruje a místo toho na Štědrý den ostřelovalo Cherson, podniklo rozsáhlé útoky pomocí raket a dronů na Nový rok,“ uvedl šéf ukrajinské diplomacie.

Při ruském útoku 24. prosince v Chersonu podle Kyjeva zahynulo několik lidí. „Příměří? Lži a pokrytectví,“ napsal na twitteru tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Putinovo příměří zřejmě čelí výzvám i na ruské straně, upozornila agentura Reuters. „O žádném příměří nemůže být ani řeč,“ napsal podle ní na telegramu vůdce proruských separatistů v ukrajinské Doněcké oblasti Denis Pušilin.

Putinův rozkaz se podle něj prý týká pouze zastavení útočných operací. „Neznamená to, že nebudeme reagovat na provokace nepřítele. Nebo dáme v tento sváteční čas nepříteli šanci, aby na linii dotyku zlepšil své pozice,“ uvedl Pušilin.

Kyjev už dříve odmítl možnost ruské výzvy k příměří jako pokus Moskvy zajistit jejím invazním jednotkám čelícím řadě neúspěchů na bojišti určitý oddech, poznamenala agentura Reuters. 

Video  Putin před Silvestrem vyznamenal vojáky z ukrajinské invaze.  - Kreml
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa